Inicijativa 4 grada

U Rijeci se sastali gradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, planiraju tri velika projekta

Damir Cupać

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Održan je novi sastanak nadstranačke inicijative oporbenih gradonačelnika, našli su zajednički jezik oko priuštivog stanovanja, zelene tranzicije i digitalizacijeGradonačelnici Zagreba, Splita, Rijeke i Osijeka, Tomislav Tomašević, Ivica Puljak, Marko Filipović i Ivan Radić, okupljeni u nadstranačku Inicijativu 4 grada, održali su radni sasatanak u Rijeci na teme o priuštivom stanovanju, zelenoj tranziciji i digatilizaciji.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović bio je domaćin radnog sastanka i izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je Inicijativa 4 grada koja je pokrenuta početkom 2023. godine zaživjela.


Ono što nije još uvijek zaživjelo je zajednički stav u vezi s Vladinom poreznom reformom budući da u vezi s tim, a što je potvrdio zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, nema suglasja, iako je riječ o i te kako bolnoj temi za lokalnu samoupravu budući da se ukida prirez, a veliki gradovi ostaju bez značajnih sredstava u proračunu.
Foto Mateo Levak


Ipak, oko priuštivog stanovanja, zelene tranzicije i digitalizacije gradonačelnici četiri velika Hrvatska grada pronašli su zajednički jezik.


Stambeni fond


– Inicijativa 4 grada pokrenuta je početkom godine, a radni sastanak u Rijeci potvrdio je da je zaživjela. Sljedeći susret imat ćemo u rujnu ove godine u Splitu.


Ovaj put s nama su naši suradnici koji su raspravljali o priuštivom stanovanju, digitalizaciji i zelenoj tranziciji. Iako imamo različita iskustva u tim područjima, uvjereni smo da zajedničkim inicijativama među jedinicama lokalne samouprave, a onda i prema državi, možemo napraviti značajne iskorake.


Tema koja nas sve muči je priuštivo stanovanje. Vjerujemo da zajednički i u suradnji s državom možemo nešto napraviti po tom pitanju.


Uključit ćemo se u raspravu o novom zakonu o državnoj imovini i uputiti naše zajedničke prijedloge. Kada je riječ o stambenom fondu, Rijeka ima 1.600 stanova, Zagreb oko 6.000, Osijek oko 700, a Split oko 500.


To nije dovoljno za sveobuhvatnu politiku priuštivog stanovanja. Naše je mišljenje da gradovi trebaju preuzeti upravljanje državnim stanovima, izjavio je Filipović, koji je uvjeren da, bez obzira na političke razlike, veliki gradovi mogu raditi zajednički jer dijele iste probleme.Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim zajedničkim radom na temama priuštivog stanovanja, zelene tranzicije i digitalizacije.


– Pročelnici sada međusobno komuniciraju i vjerujem da svi zajedno idemo naprijed. Kada je riječ o zelenoj tranziciji, bavimo se projektima energetske obnove javnih zgrada kako bi pokrenuli značajan investicijski ciklus u tom području.


Isto tako, cilj je i realizacija projekta solarizacije javnih zgrada. Razgovaramo i o zelenoj tranziciji javnog prijevoza, iako svaki grad ima svoje specifičnosti.


Zajednička tema je i gospodarenje otpadom, iako smo u tom području u različitim fazama, a najdalje je otišao Osijek u kojemu se odvaja preko 50 posto otpada. Dijelimo iskustva kako bi implementirali najbolja rješenja, kazao je Tomašević.


Urbanističke politike


Gradonačelnik Ivica Puljak naglasio je da je priuštivo stanovanje veliki problem u svim gradovima.


– Mlade obitelji danas teško mogu doći do stana jer ne postoji tržište za dugoročni najam. To se može riješiti jedino gradnjom stanova za dugoročni najam, a u taj projekt trebala bi se uključiti i država.


Pokušat ćemo u takve projekte pozvati i mirovinske fondove. Cilj je sagraditi što veći broj stanova za dugoročni najam u kojima bi najmoprimci imali rješeno stambeno pitanje na minimalno pet godina, a ne da s,u kao što je danas slučaj, prepušteni volji najmodavca i mogu preko noći završiti na ulici.


Osim toga, treba aktivirati sve prazne stanove, i gradske i državne, te osnovati fond koji bi bio posrednik između najmoprimaca i najmodavaca.


Vjerujemo da se značajan iskorak može postići pametnim urbanističkim politikama kojima bi se pojedine zone prenamijenile za gradnju stanova za dugoročni najam, poručio je Puljak.Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić izrazio je zadovoljstvo zbog toga što je nadstranačka inicijativa zaživjela.


– Mi imamo značajne projekte kada je riječ o osiguravanju stanova za mlade obitelji i daleko smo odmakli kada je riječ o gospodarenju otpadom.


Ali kada je riječ o digitalizaciji, prije dvije godine zatekli smo u Osijeku jako lošu situaciju i pred nama je realizacija toga važnog projekta u suradnji s akademskom zajednicom.


Krenuli smo u taj proces, ali iskustva gradova, kao što je Rijeka, koji su ispred nas u tom području mogu nam pomoći u ubrzanju, ali i u implementaciji najboljih rješenja, zaključio je Radić.


Ne trebaju nam animoziteti između jadranskih regija


Novinari su pitali riječkog gradonačelnika Marka Filipovića i splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka kako komentiraju tenzije na relaciji Rijeka – Split kada je riječ o nogometu.– Riječ je o sportu i to treba sportu ostaviti. Što se nas tiče, suradnja između Splita i Rijeke je dobra. Kada je riječ o odnosima nogometnih navijača, mržnja nije dobra i nije nikakvo rješenje.


Moramo uvijek slati poruke mira i tolerancije, uvjeren je Puljak.


Riječki gradonačelnik Marko Filipović mišljenja je da treba pod hitno spustiti loptu na zemlju.


– Ne trebaju nam animoziteti između jadranskih regija. Kada je riječ o reprezentaciji, ne bi se smjeli dijeliti i svi zajedno trebamo stati iza nje.


Nadam se da će ljeto odraditi svoje i da će se strasti smiriti. Nije dobro ni to što je otkazan koncert Leta 3 u Pirovcu, zaključio je Filipović.