PROJEKT »I JA SAM TU«

U Rijeci promovirana slikovnica “Tili i čarobna školska kutija”: ‘Dječja prava treba osvijestiti’

Ervin Pavleković

Djecu želimo naučiti da cijene ono što imaju, da budu svjesni da ima onih kojima treba naša pomoć, da stvaramo promjene, a to možemo činiti znanjem, kazala je autorica slikovniceU organizaciji Rotary kluba Rijeka Novi val u Dječjoj kući održana je promocija slikovnice »Tili i čarobna školska kutija« autorice Sanje Lujić Pirc koju je svojim ilustracijama obogatila Donata Krznarić Milić.


Razne aktivnosti


Slikovnica koja obrađuje dječja prava nastala je u sklopu projekta »I ja sam tu« financiranom od Europskih snaga i solidarnosti, a glavni je cilj projekta povećanje razine osviještenosti o pravima djece koja su zaštićena međunarodnom Konvencijom o pravima djece, čija je potpisnica i Republika Hrvatska.


Projekt »I ja sam tu«, koji se provodi tijekom cijele godine, uključuje razne aktivnosti usmjerene na zaštitu prava djece, pa se tako u sklopu prvoga natječaja tražila osoba za oslikavanje murala na riječkome Terminalu, a pobijedio je umjetnik Miron Milić koji je potom i oslikao zid na riječkome lukobranu. Također, u sklopu tih aktivnosti, koje se odnose na prava djece, bila su raspisana i druga dva natječaja, za izradu slikovnice na temu jednog ljudskog prava iz Konvencije o pravima djeteta, za predškolski i rani školski uzrast te za ilustraciju, a na natječaju za idejno rješenje teksta slikovnice pobijedila je profesorica hrvatskog i engleskog jezika i književnosti Sanja Lujić Pirc koja je za tekst slikovnice odabrala pravo na obrazovanje.
– Koliko postoji djece u Hrvatskoj koja satima hodaju do najbližeg autobusa i onda se još voze do škole, u kakvim uvjetima neki pišu zadaću, imaju li računalo potrebno za online nastavu, internet, to je nešto što je većini djece normalna stvar. Treba se osvijestiti, potaknuti na razmišljanje i razgovarati. Cilj je ovoga teksta, koji je za osnovnu zadaću trebao biti kratak i sažet, da otvara mogućnost za brojna pitanja i promišljanja. A zašto ova priča? Jer od malih nogu želimo naučiti svoju djecu da cijene ono što imaju, da budu svjesni da ima onih kojima treba naša pomoć, da stvaramo promjene, a to možemo činiti znanjem. Bez obrazovanja gubimo priliku ostvariti svoje potencijale te izgraditi bolju budućnost, kazala je autorica Sanja Lujić Pirc.


Slijedi izložba


Na natječaju za ilustraciju slikovnice »Tili i čarobna školska kutija« koji je za Rotary raspisao HDLU pobijedila je akademska slikarica Donata Krznarić Milić s bogatim iskustvom u ilustraciji dječjih slikovnica. U prvoj nakladi Rotary kluba Rijeka tiskano je sto primjeraka slikovnice koji će se podijeliti osnovnim školama na području grada Rijeke.


Na promociji su članovi RC-a Rijeka Novi val predstavili projekt i sve njegove aktivnosti, o slikovnici su govorile autorica teksta Sanja Lujić Pirc i ilustratorica Donata Krznarić Milić, a pročitano je i nekoliko ulomaka iz slikovnice te je najavljena izložba dječjih radova na temu prava djece.