Molo Longo

Projekt Rotary kluba: Špina na lukobranu u čast industrijske baštine Rijeke

Bruna Matičić

Novopostavljena špina koristit će svim posjetiteljima riječkog putničkog terminala i šetnice Molo longo / Foto Mateo LEVAK

Novopostavljena špina koristit će svim posjetiteljima riječkog putničkog terminala i šetnice Molo longo / Foto Mateo LEVAK

Simbolika riječke baštine ogleda se u odabiru materijala i izgledu špine, a dodatna nit koja povezuje ove elemente je riječka voda, koja je svojevrstan brend Rijeke i ima vrhunsku kvalitetu, kazao je predsjednik Rotary kluba Rijeka Dominik Simčić 


RIJEKA – Naš grad od danas je bogatiji za novu riječku špinu s pitkom vodom koja krasi Riječki lukobran. Riječ je o vrijednom projektu Rotary kluba Rijeka koji je ostvaren uz pomoć i podršku Grada Rijeke i Lučke uprave Rijeka, a koji su u rad svečano pustili članovi Rotary kluba Rijeka na čelu s predsjednikom kluba Dominikom Simčićem i autorom projekta Gordanom Resanom, a uz prisustvo gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića.

Foto galerija: Rotary klub Rijeka postavio špinu na lukobran Foto: Mateo LevakU pravom trenutku


Predsjednik Rotary kluba Rijeka Dominik Simčić ovom je prilikom naglasio kako je primaran cilj rotarijanaca djelovati u korist lokalne zajednice, što su ovim projektom uspješno ostvarili.
– Globalna Rotary zajednica trenutno broji više od milijun i pol ljudi koji su posvećeni djelovanju u korist lokalne zajednice u kojoj žive i djeluju, poštujući visoka moralna i profesionalna načela. Istovremeno, jedan od globalnih pravaca djelovanja je i osiguravanje pitke vode svim ljudima. Upravo na ovom projektu objedinili smo naš cilj sa simbolikom riječke baštine koja se ogleda u odabiru materijala i izgledu špine, a dodatna nit koja povezuje ove elemente je riječka voda, koja je svojevrstan brend Rijeke i ima vrhunsku kvalitetu. Volimo reći, tko se jednom napije riječke vode, uvijek se vraća u naš grad i zato mi je izuzetno drago da smo realizirali ovaj projekt, rekao je Simčić i zahvalio svima koji su pridonijeli realizaciji projekta te izrazio nadu da će nova špina koristiti svim posjetiteljima riječkog putničkog terminala i šetnice Molo longo.


Na vrijednoj inicijativi Rotary klubu Rijeka zahvalio je i riječki gradonačelnik Marko Filipović, naglašavajući kako je poklon stigao u pravom trenutku, uoči toplih ljetnih dana koji nas očekuju, a osvrnuo se i na činjenicu kako je upravo voda neizostavan dio identiteta našega grada.


– Voda je sinonim za naš »grad koji teče« i dio našega identiteta. Osim što se brojnim projektima trudimo čuvati kvalitetu naše vode i našeg mora, čitavim nizom akcija koje provodimo trudimo se promovirati i brendirati našu riječku vodu, rekao je Filipović, a kao primjere naveo projekt Poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, izgradnju pročišćivača na Delti te obnovu svih povijesnih vodosprema. Naglasio je kako je ovo pedeseta javna špina na području Rijeke, i izrazio nadu da će, postavljena na ovom mjestu, još više pridonijeti tomu da riječka voda postane brend našega grada.


Šest slavina


Gordan Resan, autor projekta, naglasio je kako je nova špina postavljena s ciljem okupljanja ljudi, a njezin je izgled posvećen industrijskoj baštini našega grada.


– Imajući na umu činjenicu da je voda oduvijek okupljala ljude, zamislili smo da špina postavljena na početku riječkog lukobrana u budućnosti bude i mjesto okupljanja ljudi. Sastoji se od šest slavina, a za njeno oblikovanje inspirirala nas je riječka industrijska baština. Također, podno svake špine nalazi se i posudica za vodu za kućne ljubimce, rekao je Resan.


Svečanosti su nazočili i zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski, glavni izvođač i vlasnik tvrtke Alpron Krešo Stefančić i Ivan Jakšić, pomoćnik ravnatelja za komercijalno operativne poslove Lučke uprave Rijeka. Na kraju, Ivan Jakšić izrazio je sreću ostvarenim projektom Rotary kluba Rijeka te nadu da će ovakvi projekti, kojima se građane približava moru, biti češći na području riječke luke.