Endemska pojava

U Rijeci predstavljena knjiga o Anti Klariću, čovjeku koji je izašao čista obraza iz politike

Damir Cupać

Ante Klarić / Foto Sergej Drechsler

Ante Klarić / Foto Sergej Drechsler

Branio sam ljudske vrijednosti, dostojanstvo hrvatskog imena, borio sam se za načelo da je hrvatski čovjek temelj demokracije, poručio je Ante KlarićOva knjiga nije o meni, ovo je knjiga o nama, ona je glas povijesti u vremenu borbe za čovjeka, borbe protiv vlastitog zla, borbe za demokraciju. Od početka 1990-ih suprostavljao sam se grabeži društvenog vlasništva, pretvorbi i privatizaciji, pljački bankarskog sustava, financijskom inženjeringu privilegiranih.


Neki su dobijali desetine milijuna njemačkih maraka, a građani Slavonskog Broda koji je bio pod granatama nisu mogli dobiti mi tisuću tadašnjih maraka. Ustati protiv vlastitog zla bila je građanska obaveza.


Branio sam ljudske vrijednosti, dostojanstvo hrvatskog imena, borio sam se za načelo da je hrvatski čovjek temelj demokracije, poručio je Ante Klarić na predstavljanju knjige u kojoj je on glavni lik, a autor Frano Piplović naslovio ju je “Ante Klarić – endemska pojava hrvatske politike”.

Knjiga je predstavljena u riječkoj Gradskoj vijećnici u organizaciji riječkog ogranka Društva hrvatskih pisaca.


Dr. Ante Simonić poručio je da je među nama malo velikih ljudi, a među tim velikim malo ih se izdiže svojom veličinom.


– Taj koji se izdiže je Ante Klarić. On je uložio svu svoju snagu u stvaranje Lijepe naše kakvu smo sanjali, a ne onakvu kakvu živimo. Kao pučki pravobranitelj služio je građanima osam godina.


Kritizirao je ono što ne valja, pomagao je obespravljenima. On je pošten domoljub i intelektualac, a sve što je činio, činio je za opće dobro, kazao je dr. Simonić.


Bože Mimica zahvalio se autoru knjige Frani Pilipoviću što je napisao djelo bez kojega će biti nemoguće znanstveno baviti se modernom hrvatskom poviješću.Pilipović je pojasnio damu je najveći motiv za pisanje knjige bilo to što poznaje Antu Klarića i što zna čega se on sve odrekao zbog svojih moralnih načela i koliko voli Hrvatsku kao domovinu svih njezinih građana.


– Povijest njegove obitelji je tragična, patili su u Jugoslaviji, nikada nije Ante upoznao oca. Mogao se svetiti onima koji su ih proganjali i zagorčavali im život. Ali on nije takav čovjek, kod njega nema osvete, on je zna nositi svoje breme.


Stavio se na raspolaganje hrvatskoj državi 1990. godine, bio nam je ideja vodilja. I poslije svega što je napravio, krenule su nepravde, u nekoliko navrata bio je odbačen od svih, ugrozili su mu egzistenciju.


On je na kraju ostao čista obraza. To je bila motivacija za pisanje knjige, da se zapiše istina o Anti Klariću, zaključio je Piplović.