PEDIATRICS PLUS

U Rijeci otvorena prva privatna dječja poliklinika. Nalazi se u bivšem Medicu na Krnjevu

Barbara Čalušić

Pristupamo svakom našem pacijentu individualno i primjenjujemo najnaprednije zdravstvene postupke jer smo svjesni da su potpuna njega i briga za pacijenta ključni dijelovi liječenja, ističe vlasnica poliklinike prof. dr. Radenka Kuzmanić ŠamijaRIJEKA – U prostorima nekadašnjeg Medica na Krnjevu otvorena je Poliklinika Pediatrics Plus koju je pokrenula prof. dr. Radenka Kuzmanić Šamija, subspecijalistica pedijatrijske neurologije, a u kojoj će biti angažiran i doc. dr. Silvije Šegulja, subspecijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije. Kako ističu u ovoj prvoj privatnoj dječjoj poliklinici u Rijeci, njihova komparativna prednost u skrbi za djecu je brzina usluge, sveobuhvatnost, individualni pristup te jasne upute i plan za daljnje zbrinjavanje i liječenje bolesnog djeteta.


Fitoterapija i alergije


– Ako postoji sumnja da je dijete alergično, tu je doc. dr. Silvije Šegulja, specijalist pedijatar, subspecijalist pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije, koji se dugi niz godina bavi medicinskom rehabilitacijom alergijskih bolesti, a pruža i fitoterapijski pristup liječenju alergijskih bolesti i respiratornih infekcija gornjih dišnih putova. U njegovom radu poseban naglasak je usmjeren na pacijente s atopijskim dermatitisom. U dijagnosticiranju alergijskih poteškoća značajno pridonose kožna testiranja na inhalacijske i nutritivne alergene, te testiranja na više od 290 alergena iz uzorka krvi uz najnapredniji dijagnostički test za mjerenje specifičnih IgE protutijela. Pediatrics Plus nudi i kompletnu ultrazvučnu dijagnostiku.


Abdomen, štitnjača, limfni čvorovi, zglobno koštani sustav, sistematski pregled kukova dojenčadi, testisi i vrat. Radimo i transkranijalni ultrazvučni doppler krvnih žila vrata koji se pokazao kao izvrsna dijagnostička metoda u diferencijalnoj dijagnozi glavobolja. Ove opsežne pretrage omogućuje novi ultrazvučni Mindray uređaj, premium model Resona I9. Uočavajući potrebe pacijenata na širem riječkom području, imamo suradnju sa subspecijalistima iz područja gastroenterologije te dječjim neurolozima s vrsnim znanjem iz područja epileptologije i epileptičkih encefalopatija uz mogućnosti snimanja na aparatu nove generacije Nihon Kohden, ističe prof. dr. Kuzmanić Šamija koja je nakon dugogodišnjeg rada u Klinici za dječje bolesti KBC-a Split pokrenula privatnu praksu u Rijeci u sklopu koje nastavlja pratiti neuromotorni razvoj djeteta od prvog dana života, koji podrazumijeva rano prepoznavanje i ranu intervenciju za djecu s poteškoćama socijalizacije i komunikacije.


Individualni pristup
– Znanstveno je dokazano da se ranim prepoznavanjem te ciljanom ranom intervencijom značajno može poboljšati životni ishod osobe s autizmom. Ultrazvučnim pregledom mozga, koja je jednostavna, brza, neškodljiva metoda, rano možemo dijagnosticirati perinatalna oštećenja mozga, razvojne malformacije mozga, što je vrlo važno za tijek i prognozu bolesti njihovog djeteta, posebice ako je bilo poteškoća tijekom trudnoće i poroda te se nastaviti na izvrsnu skrb neonatoloških jedinica. Moguće je ultrazvukom lumbosakralnog područja otkriti malformacije neuralne cijevi koje su se srećom uvođenja folne kiseline značajno smanjile. Imamo suradnju s centrima iz Sjedinjenih Američkih Država te možemo dijagnosticirati genske mutacije i tako postaviti dijagnozu i usmjeriti liječenje na područje personalizirane medicine.


Mogućnosti su brojne, pristupamo svakom pacijentu individualno i primjenjujemo najnaprednije zdravstvene postupke jer smo svjesni da su potpuna njega i briga za pacijenta ključni dijelovi liječenja. Nastojimo da ostvarimo najviše standarde, jer će spoj stručnjaka i ugodne atmosfere pridonijeti stvaranju centra izvrsnosti, gdje bi mali pacijenti imali mogućnost dijagnostike i liječenja iz različitih specijalnosti na jednom mjestu, zaključuje prof. dr. Kuzmanić Šamija.