DOLAC 9 

U Rijeci otvoren počasni konzulat Republike Albanije

Sandy Uran

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Počasni konzulat Republike Albanije u Rijeci ima posebnu važnost u smislu povećanja suradnje i produbljivanja odnosa između dviju zemalja, s obzirom na mogućnosti koje pružaju Rijeka i PGŽNa adresi Dolac 9 otvoren je počasni konzulat Republike Albanije u Rijeci. Na svečanosti koja je tom prigodom priređena nazočili su veleposlanik Republike Albanije Nj. E. Riza Poda, počasni konzul Bashkim Enesi, a među uzvanicima su bili i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj, zamjenik župana Vojko Braut, gradonačelnik Opatije Fernando Kirigin, saborska zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj te predsjednik Vijeća albanske nacionalne manjine u PGŽ-u Gani Xarrani.


Počasni konzul Bashkim Enesi


Počasni konzul Bashkim Enesi ovom je prigodom istaknuo kako je počašćen što je odabran da bude počasni konzul i pritom istaknuo na postojanje iznimno dobrih odnosa između Republike Hrvatske i Republike Albanije, te da se nada da će biti uspješan u obavljanju svojih novih obaveza.


Ravnatelj Uprave za konzularne poslove u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Vinko Ljubičić kazao je kako mu je drago da je otvoren još jedan počasni konzulat Republike Albanije, da ih sada ima sveukupno 5 u Hrvatskoj, te kako se raduje što će i ovo otvaranje počasnog konzulata unaprijediti suradnju između Hrvatske i Albanije u brojnim domenama.
Gradonačelnik Filipović također je istaknuo zadovoljstvo u razvoju odnosa između dvije zemlje, te poželio uspješan rad u budućnosti. Saborska zastupnica Ermina Lekaj Prljaskaj iskazala je zadovoljstvo otvaranjem počasnog konzulata te istaknula kako će Bashkim Enesi biti zasigurno uspješan u obavljanju svoje dužnosti.


Veleposlanik Republike Albanije Nj. E. Riza Poda podrcrtao je važnost proširenja diplomatske prisustnosti s Počasnim konzulatom Albanije u Rijeci koji ima posebnu važnost u smislu povećanja suradnje i produbljivanju gospodarskih, trgovinskih, obrazovnih i ljudskih odnosa između dviju zemalja, s obzirom na mogućnosti koje ova regija pruža.


Intenziviranje suradnje Albanije, Rijeke i PGŽ-a


Albanski veleposlanik Nj. E. Riza Poda se uoči svečanog otvorenja počasnog konzulata susreo s gradonačelnikom Rijeke Markom Filipovićem i pročelnikom Ureda župana PGŽ-a Goranom Petrcom. Razgovaralo se o mogućnostima intenziviranja suradnje između Albanije te Rijeke i Primorsko-goranske županije.


Gradonačelnik Filipović je predstavio velike riječke projekte u komunalnoj infrastrukturi i cestogradnji, kao i projekte nove marine i bolnice te nove knjižnice u novoj riječkoj umjetničkoj četvrti – prostoru bivše tvornice »Rikard Benčić«.


Veleposlanik Poda naglasio je da Hrvatska i Albanija intenzivno surađuju u nizu regionalnih inicijativa te podsjetio i kako je, između ostalog, 2018. godine potpisana i Izjava o strateškom partnerstvu između Republike Hrvatske i Republike Albanije.