JGL

U Rijeci otvoren Muzej farmacije, posjetiteljima se obraćaju 3D zmija i 3D ljekarnik Pablo

Portal Novi list

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Misija JGL Muzeja farmacije je afirmacija ljekarništva i proizvodnje lijekovaDugo pripreman JGL Muzej farmacije danas je otvoren u Užarskoj ulici 11, u užem središtu Rijeke. Radi se o specijaliziranom muzeju u kojem je moderno prikazana hrvatska i svjetska povijest farmacije, a za čije je osnivanje zaslužna internacionalna farmaceutska kompanija JGL, u suradnji s Gradom Rijekom i Muzejom grada Rijeke.


„Misija JGL Muzeja farmacije je afirmacija ljekarništva i proizvodnje lijekova, kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, koji je kroz povijest bio značajan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka Grada i Županije, a ostao je i danas.


Također, želja nam je da muzej aktivno sudjeluje u životu lokalne zajednice kao mjesto susreta, učenja i zabave te da bude referentna ustanova u istraživanju povijesti farmacije, turistička atrakcija i edukativni centar za buduće djelatnike farmaceutskog profila“, istaknula je Eva Usmiani Capobianco, voditeljica projekta JGL Muzeja farmacije i članica Upravnog odbora JGL-a.
Foto JGL


Stalan postav u 10 cjelina


Stalan izložbeni postav sastoji se od deset međusobno povezanih cjelina, koje čine Hortus sanitatis (vrt ozdravljenja) sa živim biljem, atraktivna vremenska lenta s 18 značajnih događaja iz povijesti farmacije, ljekarnički laboratorij, prikaz najzaslužnijih osoba iz povijesti hrvatske farmacije i kemije, ljekarnička knjižnica, povijest farmacije u Rijeci, JGL kutak, ljekarna oficina iz prve polovice 20. stoljeća, zona ljekovitog bilja, s prikazom puta biljke od prirode do lijeka te muzejska suvenirnica.„Farmacija je dala neporeciv doprinos ljudskoj civilizaciji i kulturi. Vjerujem da će ovaj bogat i zanimljiv postav potaknuti zanimanje brojnih građana Rijeke, kao i naših gostiju za farmacijom i bogatom poviješću Rijeke u tom segmentu.


Presretan sam što smo baš mi iz JGL-a uspješno realizirali ovaj projekt i što možemo našem gradu, u godini u kojoj nosi titulu Europske prijestolnice kulture, dati još jedan kulturni i edukativni sadržaj te sve posjetitelje uvjeriti koliko je hrvatsko ljekarništvo bilo i jest napredno te koliko je ukorak sa svjetskim trendovima u farmaciji.


JGL danas posluje na više od 50 tržišta u svijetu, a baštinimo dugu ljekarničku tradiciju.


Tijekom naših 30 godina rada prikupili smo bogatu građu iz povijesti ljekarništva što, uz doniranu privatnu ljekarničku zbirku našeg najvećeg živućeg autoriteta povijesti farmacije prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, čini okosnicu ovog jedinstvenog, privatnog i prvog hrvatskog specijaliziranog muzeja farmacije“, rekao je Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.


VR tehnologija i proširena stvarnost


Otvorenju JGL Muzeja farmacije nazočili su predstavnici Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Primorsko-goranske županije, suosnivača – Grada Rijeke i Muzeja grada Rijeke te uglednici iz farmaceutske, medicinske i muzeološke struke.


Foto galerija: U Rijeci otvoren Muzej farmacije Foto: Sergej Drechsler


„Jako mi je drago da je otvorenje ovog muzeja išlo po planu, s obzirom na epidemiološku situaciju i što od sada u Gradu imamo još jedan sjajan prostor i za Riječane i za naše goste. Muzej farmacije je sjajan primjer kako se u suradnji domaćih firmi i lokalne zajednice može stvarati nove i odlične projekte, na radost svih nas koji ovdje živimo“, istaknuo je na otvorenju Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke.


U novom muzeju posebna atrakcija je multimedija realizirana s tvrtkom Novena. Kroz tehnologiju proširene stvarnosti oživljavaju se povijesno značajne ličnosti, a posjetiteljima se obraća 3D zmija kao simbol ljekarništva i 3D ljekarnik Pablo.


Također, zanimljivom VR tehnologijom moguće je pratiti antibiotik kako uništava infekciju urinarnog trakta, a pažnju gostiju zasigurno će privući i suvremena interpretacija herbarija, realizirana u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka te rasvjetne instalacije molekula JGL brendova.


„Ovaj je muzej najbolji dokaz kako se muzejska građa može zanimljivom prikazati svim generacijama, pa i onim najmlađim. Drago mi je da smo imali priliku biti partner ovom projektu, sudjelovati u stručnoj podršci i dodjeli eksponata te danas uživati u spoju modernog i povijesnog. Siguran sam da će ovaj muzej izazvati veliku pažnju posjetitelja“, zaključio je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.


Predstavljen „Farmaceutski spomenar“


U sklopu otvorenja JGL Muzeja farmacije predstavljen je „Farmaceutski spomenar“, autora prof. dr. sc. Vladimira Grdinića, u kojemu se iskričavo ocrtava širina područja u kojem se zrcali farmacija, kao i dodatno afirmira značaj ljekarništva, kao dijela zdravstvenog i kulturnog identiteta, koje je kroz povijest bilo važan čimbenik duhovnog i gospodarskog napretka grada i županije.


Knjiga donosi mnoštvo zanimljivih i slikom dokumentiranih podataka iz života ljekarništva te je prva objavljena u sklopu novopokrenute biblioteke Ars Pharmaceutica nakladnika JGL-a, čija će izdanja naći svoje mjesto u novom JGL Muzeju farmacije.