RINKLUZIJA

U Rijeci održana prva edukacija hrvatskog znakovnog jezika, podijeljene su diplome

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Polaznicama prve edukacije čestitala je zamjenica riječkoga gradonačelnika Sandra Krpan, istaknuvši kako sva djeca imaju pravo na kvalitetno i jednako dostupno obrazovanjeU riječkoj Gradskoj vijećnici diplomu su primile polaznice edukacije hrvatskog znakovnog jezika, prve takve edukacije koja se u Rijeci provodila u sklopu projekta RInkluzija, riječkog modela podrške učenicima s teškoćama.


Rehabilitacija


Edukacija, koja se provodila s ciljem rehabilitacije i što bolje integracije djece s problemima sluha u obrazovni sustav, provedena je u suradnji Grada Rijeke putem Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke, Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir iz Zagreba i riječke ustanove Dnevni centar za rehabilitaciju »Slava Raškaj«.


– Riječ je o prvoj takvoj edukaciji hrvatskog znakovnog jezika koja predstavlja preduvjet za posao stručnog komunikacijskog posrednika u radu s gluhom, nagluhom i gluhoslijepom djecom – istaknula je voditeljica projekta Rinkluzija Marija Japundža Broznić iz Odjela za odgoj i obrazovanje Grada Rijeke.
– Trenutno u našim riječkim osnovnim školama imamo jedno dijete koje ima potrebu za rad sa stručnim komunikacijskim posrednikom, ali budući da surađujemo s udrugama i ustanovama poput dnevnog centra »Slava Raškaj«, imamo saznanja da gluhe i nagluhe djece ima u predškolskom sustavu, a koja će s vremenom ući u školski sustav.


Na ovaj način želimo biti korak ispred i imati osposobljene ljude koji će s njima raditi te im omogućiti što bolju integraciju i prilagodbu – dodala je Japundža Broznić, dok je ravnateljica Dnevnog centra za rehabilitaciju »Slava Raškaj« Ankica Sušić istaknula da u centru ukupno imaju 102 korisnika s oštećenjem sluha i govorno-jezičnim poteškoćama, s područja Primorsko-goranske i Istarske županije.


Inače, centar ima 25-godišnje iskustvo u provođenju programa rehabilitacije i integracije slušno oštećene djece i mladih te djece s govorno-jezičnim poteškoćama, s kojima radi trinaest visokoobrazovanih stručnjaka iz područja logopedije, defektologije, fonetike i psihologije.


– U našem programu rehabilitacije radi kvalificirana i stručna ekipa koja svakom djetetu prisupa individualno u skladu s njihovim sposobnostima i potrebama te se svakodnevno trudimo poboljšati kvalitetu procesa rehabilitacije i djeci pružiti sve što je u našoj moći, zaključila je Sušić.


Izazovno za učenje


Edukacija koju je obavilo dvanaest polaznica, trajala je 30 školskih sati, a kako je pojasnila Tajana Uzun, voditeljica ureda Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir, edukacija predstavlja prvu, osnovnu razinu učenja hrvatskog znakovnog jezika koja je i preduvjet za posao stručnog komunikacijskog posrednika za gluhog, nagluhog ili gluhoslijepog učenika.


– Moram naglasiti da je znakovni jezik izvorni jezik u zajednici gluhih i kao takav ne može se učiti na ubrzani način, niti kratkoročno. Ovim smo samo zagrebli po površini, ali drago mi je što su polaznice bile motivirane i osviještene koliko je taj jezik izazovan za učenje. Nadam se da će se suradnja nastaviti jer potreba postoji, a krajnji cilj zbog kojeg se provodi jesu krajnji korisnici, gluha, nagluha i gluhoslijepa djeca koja doista zaslužuju podršku prilagođenu njihovim komunikacijskim potrebama – rekla je Uzun čestitajući polaznicama na uspješno riješenoj edukaciji.


Polaznicama edukacije čestitala je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan, istaknuvši kako sva djeca imaju pravo na kvalitetno i jednako dostupno obrazovanje, kao i to da Rijeka od 2008. godine provodi inkuzivno obrazovanje u osnovnim školama na području grada, a od 2014. godine inkluzivno se obrazovanje provodi kroz EU projekt RInkluzija.


– Drago mi je što se naš program RInkluzije sustavno nadograđuje, a ova edukacija još je jedan korak koji omogućuje lakšu i jednostavniju integraciju djece u obrazovni sustav – istaknula je Krpan i dodala kako se ulažu veliki napori da bi se kvalitetan i organiziran obrazovni proces u Rijeci nastavio nadograđivati, a Rijeka nastavila biti jedan od lidera po brojnim i uspješnim projektima u području obrazovanja, zaključila je Krpan.


Uspješne polaznice


Dobitnice diplome i uspješne polaznice osnovne razine učenja hrvatskog znakovnog jezika su Marta Madej, Martina Stilin, Martina Šarić Mičić, Ivana Antić, Patricia Peranić, Biljana Čučak, Lucija Matković Hodanić, Tea Šafar, Marina Valenčić, Martina Piškor i Patricia Pilić.