Odlična posezona

U Rijeci čak 95 posto noćenja iz rekordne 2019., sezonu obilježili gosti iz Njemačke

Alenka Juričić Bukarica

I dalje najviše noćenja ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina / Foto M. LEVAK

I dalje najviše noćenja ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina / Foto M. LEVAK

Među četiri najjača tržišta su i domaće, talijansko te poljsko, a slijede gosti iz Češke što i ne čudi s obzirom na to da je i ove godine do kraja rujna prometovala željeznička linija RegioJeta za PragRIJEKA – U Rijeci je u listopadu ostvaren turistički promet od 9.586 dolazaka, što je 85 posto turističkih dolazaka iz rekordne 2019. te 157 posto više u odnosu na listopad prošle godine, pokazuju podaci Turističke zajednice grada (TZG) Rijeke. Prema njima prošlog je mjeseca ostvareno blizu 27.000 noćenja ili čak 95 posto iz 2019. te više nego dvostruko u odnosu na lani. Pritom su domaći turisti ostvarili 6.417 noćenja, što je 98 posto od ukupnog broja noćenja iz listopada 2019. Od stranih turista na području grada Rijeke najviše noćenja ostvarili su državljani Njemačke, i to 3.657, slijede državljani Italije s 2.767, Austrije s 2.048, Bosne i Hercegovine s 1.460, Srbije, Švicarske, Francuske, SAD-a, Poljske te Rusije. Najviše noćenja ostvareno je u privatnom smještaju na koji otpada 12.271 noćenje, odnosno oko 45 posto svih noćenja dok je u hotelima ostvareno nešto više od 9.000 noćenja. Ukupno gledano, od početka godine do 31. listopada u Rijeci je boravilo preko 97.000 turista koji su ostvarili oko 335.000 noćenja.


Odlični rezultati


– Rijeka je, usprkos svim izazovima koji su pred nas stavljeni, i u ovoj godini ostvarila odlične turističke rezultate i najavljujemo dobar trend povratka na pozitivne i rekordne rezultate koje smo ostvarivali u proteklih 15 godina. Naime, Rijeka je u prvih deset mjeseci ostvarila 78 posto ukupnog turističkog prometa rekordne 2019. godine. Isto tako kada uspoređujemo isti period s 2020. godinom, ostvarili smo porast od 67 posto turističkog prometa. Značaj ovogodišnje turističke sezone dolazi do izražaja i podatkom da smo već u prvih deset mjeseci ove godine ostvarili veći turistički promet za 54 posto u odnosu na cijelu prošlu godinu te 72 posto ukupnog prometa cijele rekordne 2019., kazao je Petar Škarpa, direktor TZG-a Rijeka te dodao kako očekuje da će Rijeka do kraja godine nastaviti s dobrim turističkim brojkama. Istaknuo je i da je ovaj rezultat ujedno potvrda odlične pripreme i sinergije svih partnera u destinaciji te odlična najava za nadolazeću godinu.
– TZG Rijeke nastavlja s promidžbenim aktivnostima za Rijeka Advent i uvođenje nove Riječke turističke kartice Winter passa što će pridonijeti dobrim rezultatima do kraja ove godine i naravno sve sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama, dodao je Škarpa.


Kratki boravci


Inače, što se tiče ove godine, i Rijeka kao turistička destinacija je u znaku dolazaka gostiju iz Njemačke. Naime, čak 64.000 noćenja otpada na njemačka noćenja što je daleko više od svih ostalih tržišta. Zanimljivo je da drugo mjesto po ostvarenom fizičkom prometu drže domaći gosti s oko 49.000 noćenja, a slijede gosti iz Italije na trećem mjestu te Poljaci na četvrtom. Isto tako visoko su i gosti iz Češke što je i za očekivati s obzirom na to da je i ove godine do kraja rujna vozila željeznička linija RegioJeta za Prag. I dalje najviše noćenja ostvaruju turisti iz dobne skupine od 19 do 30 godina te s 94.501 noćenjem ostvaruju udio od 28 posto u ukupno ostvarenim noćenjima. Inače, boravci su i dalje kratki, tako su strani turisti u gradu boravili u prosjeku 3,67 dana. Domaći turisti, pak, 2,54 dana.
S obzirom na to da uvjerljivo najviše kapaciteta Rijeka ima u privatnom smještaju, taj je segment ostvario i najveći turistički promet. Kod iznajmljivača su gosti ostvarili 195.850 noćenja, odnosno gotovo 60 posto. Slijede hoteli sa 74.875 noćenja, s time da u obzir treba uzeti da je Rijeka ove godine dobila jedan novi, veliki hotelski kapacitet koji je s radom počeo 1. srpnja, a riječ je o Hilton Rijeka Costabella Beach&Spa resortu. U riječkim hostelima je do kraja listopada ostvareno oko 24.000 noćenja ili 7 posto ukupnog prometa.