PODRŠKA

Pomoć poduzetnicima: U prostorijama Step Ri-ja na Kampusu otvorena ispostava Agencije HAMAG-BICRO

Aneli Dragojević Mijatović

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO : SERGEJ DRECHSLER

Za poduzetnike Primorsko-goranske županije HAMAG BICRO je unazad nekoliko godina osigurao preko milijardu i 200 milijuna kuna financiranja, rekao je Vjeran Vrbanec, predsjednik UpraveRIJEKA – Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) jučer je svečano otvorila svoju ispostavu u Primorsko-goranskoj županiji, u prostorijama Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci, a u okviru druge faze projekta “Razvoj mreže poduzetničkih potpornih institucija putem HAMAG-BICRO-a” – BOND 2. Tom je prilikom Vjeran Vrbanec, predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a istaknuo da je ovo 16. po redu ispostava, odnosno ured koji otvaraju u Hrvatskoj.


– Želimo se spustiti među korisnike, s ciljem da na taj način, putem svojih djelatnika te u suradnji s poduzetničkim potpornim institucijama, dobijemo povratnu informaciju s terena, da čujemo potrebe poduzetnika i da ih pokušamo preoblikovati u konkretne natječaje i mogućnosti financiranja. S druge strane, kroz projekt BOND radimo sinergiju između HAMAG BICRO-a, kao centralne Vladine institucije za pružanje podrške poduzetnicima i lokalnih partnera. Tom sinergijom pokušavamo stvoriti eko-sustav koji će pomoći poduzetnicima u svakom području. Pružat ćemo podršku svakom poduzetniku, ili onome tko tek želi postati poduzetnik, na razini informacija, a svakako i u smislu početnog financiranja, rekao je Vrbanec novinarima.


Što se tiče samog financiranja, Vrbanec je naglasio da je HAMAG BICRO za poduzetnike Primorsko-goranske županije unazad nekoliko godina osigurao preko milijardu i 200 milijuna kuna financiranja, i to kroz 929 projekata, čime su, kaže, stvoreni preduvjeti za otvaranje 1.546 novih radnih mjesta. Samo u Gradu Rijeci potaknuto je 511,8 milijuna kuna investicija kroz 400 projekata, čime su stvoreni preduvjeti za otvaranje 600 novih radnih mjesta, opisao je, zaključivši da će ove brojke otvaranjem ureda biti i veće. Novootvorena riječka ispostava je naravno integralni dio agencije, te i dalje zadržava sve svoje programe, od kreditiranja i davanja garancija, do provođenja financiranja kroz razne natječaje koji se provode ili će se vrlo skoro početi provoditi.
Boris Golob, direktor Step Ri-ja, kaže da u Step RI-ju godišnje imaju oko 200 korisnika koji dolaze po savjetodavne usluge, te 50-ak događanja s 800 do 1000 sudionika.


– Ovo je odlična kombinacija gdje ćemo iskoristiti mogućnosti koje pruža HAMAG BICRO da se pruži i dodatna kvaliteta usluge svim našim korisnicima. Među njima ima studenata, nezaposlenih, znanstvenika koji bi htjeli otvoriti poduzeće, ali i postojećih poduzeća koja su već etablirana, a traže nove načine inoviranja poslovanja, izlaska na nova tržišta, integraciju novih tehnologija, digitalnu transformaciju i slično. Pokušavamo biti mjesto gdje se može dobiti cjelovita usluga ili informacija o tim uslugama, a sada ćemo moći koristiti i usluge HAMAG BICRO-a, pojasnio je Golob. Svečanom otvorenju prisustvovali su i Ante-Janko Bobetko, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG BICRO-a, Anita Beletić, savjetnica za poduzetništvo i obrt PGŽ-a, te predstavnici lokalnih poduzetničkih potpornih institucija.