TORPEDO DAYS

U Proizvodnom parku Torpedo danas skup o aditivnoj proizvodnji u industriji

Aneli Dragojević Mijatović

Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci i Riječka razvojna agencija Porin tijekom današnjeg skupa potpisat će ugovor o suradnjiRIJEKA – Spajanje novih tehnologija s različitim industrijama, ovogodišnja je tema Torpedo Daysa koji se održavaju danas u prostorima Proizvodnog Parka Torpedo Riječke razvojne agencije Porin. Ovo događanje, koje ističe promociju novih tehnologija, jučer su u RiHub-u najavili i predstavili Doris Sošić, voditeljica Europe Direct Rijeka, Marina Franulović, prodekanica na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Rijeci i Dario Zorić, direktor Porina. Sudionici događanja, istaknuto je, predstavnici su Sveučilišta, javnog i privatnog sektora, koji će imati priliku iznijeti svoja razmišljanja, s obzirom na potrebe i mogućnosti razvoja primjenom novih tehnologija.


Povezivanje sektora


​Upravo je zato, kažu, Proizvodni park Torpedo odlično mjesto za takvu raspravu gdje se potiče razvoj i primjena aditivnih tehnologija. Tijekom događanja svečano se potpisuje Ugovor o suradnji između Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Porina. Zorić je rekao kako je ovo jedinstvena prilika da se na jednom mjestu povežu realni i javni sektor, tako da predstavnici iz različitih industrija s akademskim sektorom te lokalnom agencijom Porin omogućavaju prezentaciju novih tehnologija.


– Sve je krenulo od ideje kako promovirati aktivnosti Proizvodnog parka Torpedo u koji smo uselili već dosta stanara, a u čijem tehnološkom laboratoriju postoji industrijska oprema za aditivnu tehnologiju, odnosno oprema kojom se može 3D-printati u različitim materijalima, 3D-skenirati i 3D-modelirati. Sve to služi kako bi poduzetnici i obrtnici ovog kraja mogli raditi male serije proizvoda, prototipe i slično, pojasnio je Zorić.
​Nakon uvodnog predavanja o aditivnoj proizvodnji u industriji, kojeg će održati Tomislav Breški (Končar – Električna vozila d.d.), Zorić je najavio panel, čiji će voditelj biti Dražen Šimičević iz Vienna Business Agency, agencije koja je prvi kontakt za sva poduzeća koja pokušavaju izgraditi poslovanje u Austriji.


– Predstavnici ove agencije moći će se umrežavati s riječkim poduzetnicima i stanarima Proizvodnog parka Torpedo i našeg uslužnog inkubatora, gdje će se probati pronaći zajedničke modele suradnje i vidjeti kako naša riječka poduzeća mogu u Beču otvoriti podružnice ili pronaći partnere, dobavljače i slično. Na panelu će se raspravljati kako nove tehnologije možemo inkorporirati u industriju. Tehnologije stalno napreduju, brzo zastarijevaju i želimo vidjeti kako akademski sektor za to priprema mlade kadrove, rekao je Zorić.


​Okvir za projekte


​​Marina Franulović istaknula je da, dok Porin ima industrijsku, fakultet ima laboratorijsku opremu, koja se sve više obnavlja. Rekla je da se također bave i aditivnim tehnologijama, i to na više razina, pri čemu uvode i studente u ta područja, od preddiplomskog do doktorskog studija.


– Prate se trendovi novih tehnologija i tu smo prepoznali mogućnost suradnje. Sporazum će nam dati okvir za pisanje projekata, rad na njima, dobivanje rezultata istraživanja, koji će doprinijeti saznanjima o mogućnosti aplikacije takvih tehnologija u realnom sektoru.


Omogućit će nam i znanstveni doprinos za još veću prepoznatljivost u istraživačkom svijetu, rekla je Franulović. Organizatori manifestacije su Proizvodni park Torpedo, Riječka razvojna agencija Porin d.o.o., Europe Direct Rijeka te Odjel za poduzetništvo Grada Rijeke.
​Na kraju današnjeg događanja predviđen je i obilazak Proizvodnog parka Torpedo.


Od muzeja do oldtimera


Zorić je kazao da u Proizvodnom parku imaju 3D-printere za metale, pijesak, polimere… Na pitanje, koliko su i čega do sada »isprintali«, odgovorio je da su, što se tiče 3D-modeliranja, do sada imali više od 50-ak modela koje su radili za klijente, koji onda biraju hoće li 3D-printati kod njih ili negdje drugdje.


– Što se tiče printanja na našim industrijskim 3D-printerima, isprintali smo već 20-ak prototipa, a primjena je vrlo široka, od muzeja (spomenuta je Palača šećera), poduzetnika koji imaju prototipe ili male serije proizvoda, do korporacija koje imaju nešto novo što žele staviti na tržište. U zadnje vrijeme često nam se javljaju ljudi koji restauriraju stare automobile, oldtimere i slično, i kažu: »Fali nam neki komad, možete li to isprintati«. Onda mi to 3D-modeliramo, isprintamo, oni ugrade u auto i voze, opisao je Zorić. Primjena je, kaže, moguća i u dentalnoj medicini, a predviđa se da u budućnosti korporacije uopće više neće imati skladišta, nego će se printati na zahtjev.