Bivša vojarna

U pripremi glavni projekt za Dom za starije osobe “Prsten” u Klani: “Imamo savršenu lokaciju!”

Bruna Matičić

Pred lokacijom budućeg Doma za starije "Prsten" u Klani

Pred lokacijom budućeg Doma za starije "Prsten" u Klani

Do kraja godine projekt će biti spreman za kandidiranje na financiranje sredstvima Europske unije i predstavlja jedan od kapitalnih projekata u KlaniNa lokaciji bivše vojarne Mate Blažina u Klani do kraja 2027. godine trebao bi biti izgađen Dom za starije osobe “Prsten”.


U sklopu završnih dogovora oko izrade idejnog projekta prostor vojarne obišle su načelnica Općine Klana Željka Šarčević Grgić i pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač, u društvu suradnika Slavka Gauša i Dušana Štembergera.


Projekt novog doma, koji bi trebao biti gotov do kraja tekuće godine kako bi se čim prije krenulo u realizaciju, Dragica Marač je označila kao jedinstveni primjer u Hrvatskoj.
– Ovo je prvi projekt takve vrste u državi koji je jedinstveni primjer udruživanja jedinice regionalne uprave s pet jedinica lokalne samouprave, kazala je Marač i Klanu ocijenila kao savršenu lokaciju za izgradnju ovakvog doma zbog njezina zelenila, netaknute prirode, ali i toga jer se radi o mirnoj lokaciji.


Naime, u projekt su uključene Primorsko-goranska županija, grad Kastav, Općina Čavle, Općina Viškovo, Općina Jelenje te Općina Klana, a još jednom valja naglasiti da je riječ o izgradnji doma 4. generacije po modelu kućanskih zajednica.


To je najsuvremenijji europski model pristupa skrbi o osobama starije životne dobi, a bit će prilagođen za sve korisnike, neovisno o stupnju pokretljivosti. Osim toga, namjera je da bude dostupan svim građanima, a u prvome redu onima koji se smještaju u dom temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb.


Zadovoljna što će prostor bivše vojarne konačno dobiti funkciju, načelnica Šarčević Grgić istaknula je i činjenicu da će se njegovim otvaranjem moći zbrinuti stariji mještani, ali i otvoriti nova radna mjesta na području općine.


– Do kraja godine projekt će biti spreman za kandidiranje na financiranje sredstvima Europske unije i predstavlja jedan od kapitalnih projekata, kazala je klanjska načelnica te podsjetila kako je za izgradnju doma izabrana lokacija u Klani jer su na istoj u cijelosti riješeni vlasnički odnosi, a površina kompleksa zgrade bivše vojarne dovoljno je velika da primi 200 korisnika te je neposredno blizu centra i sportsko-rekreacijske zone.