Djelo Ive Jardasa

U ponedjeljak predstvaljanje knjige “Iz tradicijske kulture zapadne Kastavštine” u Hangaru

Marina Kirigin

Snimio Vladimir MRVOŠ

Snimio Vladimir MRVOŠ

Knjigu je uredila Lidija Nikočević, a suradnici su Milovan Matetić, Miljenko Ujčić, Vesna Matetić, Roberto Žigulić, Arsen Jardas i Cvjetana Miletić 


 


MATULJI – Predstavljanje knjige “Iz tradicijske kulture zapadne Kastavštine” Ive Jardasa, u nakladi Udruge Čakavski senjali Kastav, održat će se u ponedjeljak u 19.30 sati u Društvenom domu Hangar u Matuljima. Novoobjavljena knjiga hrvatskog učitelja i najpoznatijeg etnografa Kastavštine s dosad neobjavljenim rukopisima – etnografskim zapisima iz 1950. godine, zapadnog dijela Kastavštine (danas unutar općine Matulji i Grada Opatije) nudi obilje zapisa o danas zaboravljenim tradicijama i života ljudi na tim područjima.
Sadržaj knjige podijeljen je u tri dijela – jedan se odnosi na područje Brguda (poznatog po specifičnom dijalektu i načinu života useljenika u 17. stoljeću), Puži i Zvoneća. Knjigu je uredila Lidija Nikočević, a suradnici su Milovan Matetić, Miljenko Ujčić, Vesna Matetić, Roberto Žigulić, Arsen Jardas i Cvjetana Miletić. Objavljivanje knjige sufinancirali su i pomogli Primorsko-goranska županija, Grad Kastav, Grad Opatija, Općina Matulji, Erste & Steiermärkische bank Rijeka, Modern line Klana, Domeni Matulji, Ris Kastav, Trgovina i točiona Karmen Jušići.