Trenutno bez promjena

U PGŽ-u u samoizolaciji više od 500 učenika, ali nastava se i dalje odvija u učionici. Pitanje je – do kada?

Ingrid Šestan Kučić

Foto Milan Sabic PIXSELL

Foto Milan Sabic PIXSELL

Cijela županija ima 1.622 razredna odjela i trenutni postotak razreda u samoizolaciji je iznimno mali, nemamo nikakvih elemenata za online nastavu, kaže Edita StilinRIJEKA – Jučer su zbog zaraženog učenika ili pak nastavnika na online nastavi bila ukupno 25 razreda osnovnih i srednjih škola u PGŽ-u, a tome treba pridodati još tri razreda u kojima je mjera samoizolacije izrečena za pola učenika tih razrednih odjeljenja.


S obzirom na to da prosječno u svakom razredu sjedi dvadesetak učenika, znači da ih je trenutno na području Primorsko-goranske županije u samoizolaciji više od pet stotina. Međutim, iako broj zaraženih učenika, kao i onih u samoizolaciji, ubrzano raste, pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin kaže da situacija još uvijek nije ni približno alarmantna te da se o prodoru virusa u škole ne može govoriti, a time ni o uvođenju C modela nastave, odnosno prelasku na online nastavu.


Posebna situacija


– Cijela Primorsko-goranska županija ukupno ima 1.622 razredna odjela i trenutni postotak razreda u samoizolaciji je iznimno mali, a pored toga, radi se o mjeri koju su epidemiolozi izrekli iz preventivnih razloga zbog zaraženog jednog učenika ili učitelja. U ovom trenutku nikakvih elemenata za online nastavu nemamo. Situaciju procjenjujemo svakodnevno i o eventualnoj online nastavi ćemo pažljivo razmisliti. Za sada ostajemo na nastavi u učionici, nemamo zahtjeva za zatvaranjem škola i trudit ćemo se da tako ostane što dulje, jer nastava u učionici nema cijenu. Zatvaranje škola je krajnji moment. Važno je da se svi učenici pridržavaju pravila i da su prihvatili epidemiološke mjere. Proboja virusa u škole do sada nije bilo, a čak se ni prijevoz do škole nije pokazao kao kritičan moment. Ono što se smatra kritičnim su obiteljska okupljanja, ističe Stilin.
Međutim, dodaje, iako trenutno nema govora o zatvaranju škola, stanje se kroz nekoliko dana može promijeniti. Prema podacima osnivača škola, odnosno Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, trenutno su u samoizolaciji učenici 11 razreda 9 srednjih škola, a riječ je o Gimnaziji »Eugen Kumičić« Opatija, Srednjoj školi dr. Antuna Barca Crikvenica, Salezijanskoj klasičnoj gimnaziji, Srednjoj školi za elektrotehniku i računalstvo, Prirodoslovnoj i grafičkoj školi, Građevinsko tehničkoj, Tehničkoj, Medicinskoj te Srednjoj talijanskoj školi u kojoj su dva razreda u samoizolaciji. Što se pak osnovnih škola tiče, u samoizolaciji su četiri razreda OŠ Turnić. Riječ je o školi u kojoj je zaražena nastavnica i dvoje učenika, a u samoizolaciji su i po jedan razred u OŠ »Fran Franković« i OŠ San Nicolo, kao i po jedan razred u OŠ »Drago Gervais« Brešca te OŠ Sveti Matej Viškovo. Posebna situacija vlada u OŠ »Milan Brozović« Kastav gdje su u samoizolaciji tri razredna odjela, ali samo dio učenika u tim razredima. Razlog tome je činjenica da ta škola provodi B model nastave, odnosno učenici se rotiraju pa dio učenika tjedan dana nastavu prati u školi, a dio online.


Porast diljem zemlje


Istovremeno raste broj zaraženih, kao i učenika u samoizolaciji na razini cijele Hrvatske. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, jučer je u samoizolaciji bilo 385 učitelja, od čega 144 pozitivno, te čak 8.372 učenika, od čega su 802 pozitivna. U 24 sata broj učenika u samoizolaciji narastao je za njih čak 280, a broj pozitivnih učenika za 69. Na tjednoj bazi radi se pak o udvostručenju broja učenika u samoizolaciji, a broj oboljelih narastao je više nego dvostruko. Naime, prošlog petka u hrvatskim školama bilo je 4.927 učenika u samoizolaciji i 389 oboljelih te svega 36 pozitivnih učitelja, a jučer je takvih učitelja bilo 144, što znači da se broj oboljelih učetverostručio.


Unatoč rastu broja oboljelih učenika i učitelja, kao i onih u samoizolaciji, i dalje najveći broj škola, njih 1.074, provodi nastavu u učionici, dok ih je 20 na online nastavi, što je 1,47 posto škola. U Ministarstvu ističu i da se od četvrtka primjenjuje nova, sveobuhvatnija metodologija.


– Naime, ranije su bili dostupni samo podaci HZJZ-a u kojima je bilo moguće da osoba prilikom evidentiranja nije navela svoje zaposlenje, dok je sada omogućeno povezivanje e-Matice s repozitorijem HZJZ-a čime smo dobili potpunije podatke o prosvjetnim djelatnicima u samoizolaciji te onima COVID-pozitivnima, ističu u Ministarstvu.