PRERASPODJELE I UŠTEDE

U PGŽ-u proračun ostaje isti, svi se projekti nastavljaju osim zasnježenja na Platku

Barbara Čalušić

Foto D. ŠKOMRLJ

Foto D. ŠKOMRLJ

Nastavlja se sa svim započetim kapitalnim projektima, osigurana su nešto veća sredstva pomoći malom i srednjem gospodarstvu, zdravstvenim ustanovama. Neće se smanjiti niti sredstva za socijalu, kulturne i sportske programe, udruge građana...RIJEKA – Iako je priljev proračunskih prihoda u ovom trenutku manji za 30 milijuna od planiranog, zahvaljujući proračunskom višku iz prošle godine, proračun Primorsko-goranske županije ostaje isti te je s 1,3 milijardi kuna na razini prošlogodišnjeg.


– Prijenosom proračunskog viška iz prošle godine te određenim preraspodjelama i uštedama, osiguralo se da nitko ne izgubi ništa od planiranog, a neki će čak dobiti i više.


Nastavljamo sa svim započetim kapitalnim projektima, osigurali smo nešto veća sredstva pomoći malom i srednjem gospodarstvu, zdravstvenim ustanovama. Neće se smanjiti niti sredstva za socijalu, kulturne i sportske programe, udruga građana, rekao je župan Zlatko Komadina na jučerašnjem susretu s novinarima.


Lanjski višak
Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za financije Krešimira Parata županijski proračun doživjet će povećanje 3,3 milijuna kuna ili 0,25 posto.


Viškom iz prošle godine u visini od 51,5 milijuna kuna amortiziran je pad prihoda i primitaka od 48,2 milijuna u ovoj godini gdje je najveći pad prihoda zabilježen u prihodima od poreza i to 39,1 milijuna kuna.


– Županija je iz 2019. prenijela ukupno 30,3 milijuna kuna, od čega, nakon umanjenja za prijenos namjenskog viška po posebnim propisima i ugovorima, čisti višak iznosi 17,4 milijuna kuna. Iz tih je sredstava Županija osigurala nastavak kapitalnih projekata, obnove bolničkih paviljona Psihijatrijske bolnice Rab, projekt revitalizacije Lječilišnog Centra Veli Lošinj te projekt rekonstrukcije i dogradnje OŠ Jelenje-Dražice u Dražicama i izgradnje školske sportske dvorane, rekao je Parat.


Jedini projekt koji je prolongiran za sljedeću godinu je projekt zasnježenja na Platku.


Najveće smanjenje prihoda bilježe zdravstvene ustanove sa skoro 20 milijuna kuna pada od prihoda na tržištu, a dijelom se smanjuju i prihodi od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Županija je posljednjim rebalansom osigurala 3,8 milijuna kuna za poticanje mikro i malih poduzetnika, a dodatnih tri milijuna kuna osigurano je za pomoć zdravstvenim ustanovama.


Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edite Stilin jučer je bilo 80 posto učenika razredne nastave u školama. Od toga 93 posto učenika razredne pohađa nastavu na otocima i 91 posto u Gorskom kotaru. U Novom Vinodolskom i okolici razrednu nastavu pohađa 81 posto učenika, a u Liburniji 77 posto, dok je najmanje učenika, 67 posto, u školama riječkog prstena. Zbog predstojeće državne mature 12 srednjih škola jučer je otvorilo svoja vrata, a jučer je bio i prvi dan podnošenja prijava u srednje škole.


Različiti termini


Zbog nadoknade nastave još iz razdoblja štrajka učitelja, osnovne škole u PGŽ-u završavat će nastavu u različitim terminima. Tako će 19. lipnja završiti nastava 11 osnovnih škola, 24. lipnja zadnji je dan za deset škola, 25. lipnja za dvije, a 26. lipnja za još osam škola.


– Iduća školska godina započinje 7. rujna i bit će specifična po tome što će imati pet učeničkih odmora tijekom školske godine i to jesenski odmor od 2. do 3. studenoga, prvi dio zimskog odmora koji počinje 24. prosinca i traje do 8. siječnja sljedeće godine, drugi dio zimskog odmora koji počinje 23. veljače i završava 26. veljače 2021. godine. Proljetni odmor počinje 2. travnja, a završava 9. travnja 2021. godine, a ljetni 21. lipnja 2021. godine, najavila je Stilin.