Serološka testiranja

U PGŽ-u potvrđeno devet osoba pozitivnih na Q groznicu. Još je dvadesetak osoba na promatranju

Barbara Čalušić

Q-groznica koncem veljače registrirana je u Mavrincima na području Općine Čavle, i to u blizini područja u kojem se nalazi tor s kozamaRIJEKA – U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije do jučer je serološkim testiranjem potvrđeno devetero osoba pozitivnih na Q-groznicu. Sveukupno je pod sumnjom na zarazu dvadesetak osoba, no nitko od njih zasad nije razvio ozbiljne simptome i svi pozitivni nalaze se na kućnom liječenju.


– Imamo oko 20 osoba koje su pod sumnjom na zarazu i to će biti dinamični proces kad je riječ o dokazivanju zaraze, kaže glavni županijski epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dr. Dobrica Rončević.


Prema njegovom mišljenju, u ovom je trenutku najvažnije da Veterinarska inspekcija ispita sva suspektna stada na području Grobinšćine, gdje je zaraza uočena, kako bi se spriječio rizik od daljnjeg prijenosa zaraze koja se inače ne prenosi s čovjeka na čovjeka.
– I dosad su se ovakvi slučajevi širenja Q-groznice znali događati na našem području u ovo doba godine, no to su ranije bila više ruralna područja, poput Krka ili Crikvenice, a ovaj je slučaj trenutno najbliže urbanoj sredini. Q-groznicu uzorkuje bakterija koja ima velike sličnosti s virusom i moguće ju je unijeti u organizam ingestijom, dakle konzumacijom prehrambenih proizvoda zaraženih životinja, no najrizičniji je put udisanje baketrije i tu je za zaražavanje dovoljna mala infektivna doza, pojašnjava Rončević dodajući kako se uz pravodobnu dijagnozu Q-groznica uspješno liječi antibioticima.


Q-groznica koncem veljače registrirana je u Mavrincima na području Općine Čavle, i to u blizini područja u kojem se nalazi tor s kozama i ovcama, a iz ove su općine poručili stanovnicima da vode računa o higijeni i izbjegavaju boravak u blizini mjesta na kojima se nalaze stada ovaca.


Inače, ovce, krave i koze najčešći su rezervoari ove infekcije za ljude, a ova bolest može biti akutna i kronična. Akutna bolest najčešće dovodi do povišene temperature i respiratorne infekcije, dok se kronično ova bolest manifestira kao endokarditis i hepatitis.