Početak za dva tjedna

U PGŽ-u na raspolaganju 40 tisuća cjepiva protiv gripe: Planirate li se cijepiti?

Barbara Čalušić

foto: Sergej Drechsler

foto: Sergej Drechsler

U PGŽ-u stanovnicima koji se ubrajaju u rizične kategorije na raspolaganju će biti 40 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Komercijalna cijena cjepiva će u ljekarnama biti 95 kunaCijepljenje protiv gripe trebalo bi početi u drugom tjednu listopada.


– Imamo čvrsto obećanje i takav nam je ugovor s dobavljačem i odmah će krenuti distribucija i cijepljenje, rekao je Capak ističući kako će i komercijalna cijena cjepiva protiv gripe u ljekarnama biti 95 kuna.


Prema njegovim riječima, ljekarnici u svom kurikulumu obrazovanja nemaju cijepljenje pa ne mogu cijepiti, no neki surađuju s liječnicima primarne zaštite i u pojedinim ljekarnama, koje imaju prostora za to, liječnik primarne zaštite može doći i cijepiti pacijente.
Kao što je već od ranije poznato, Hrvatska je s obzirom na novonastale okolnosti i povećan interes za cijepljenjem protiv gripe koji se bilježi već nekoliko sezona, ove godine naručila 600 tisuća doza cjepiva. To je za trećinu više u odnosu na prošlu godinu, a trećinu više doza rezervirao je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije za potrebe stanovnika županije.


Tako će u PGŽ-u stanovnicima koji se ubrajaju u rizične kategorije na raspolaganju biti 40 tisuća doza cjepiva protiv gripe. Rizične skupine i dalje podrazumijevaju tri kategorije populacije – starije od 65 godina, kronične bolesnike i zdravstvene radnike kao i sve zaposlene u stacionarnim ustanovama.


Epidemiolozi ove godine očekuju veći interes manje rizičnih skupina, sve s ciljem kako bi se izbjegle teže kliničke slike kod koinfekcija.


Naime, imunitet osoba koje su preboljele gripu narušen je više tjedana nakon prestanka infekcije, što bi moglo uzrokovati komplikacije i težu kliničku sliku u slučaju nove infekcije. Nakon gripe organizam je oslabljen i osjetljiv na druge infekcije koje mogu imati teže posljedice.
Iako epidemiolozi zasad s oprezom kažu da kod predstojeće epidemije gripe na sjevernoj hemisferi ne očekuju značajnije promjene u odnosu na prošlu sezonu, ohrabrujući su podaci koji stižu iz zemalja južno od ekvatora. Naime, zemlje poput Australije, Argentine i Južne Afrike, ove godine bilježe jednu od najblažih sezona gripe.


Svjetska zdravstvena organizacija obradila je 200 tisuća testova na gripu u prvoj polovini kolovoza te se samo njih 46 pokazalo pozitivnima na gripu, dok u prosjeku ta brojka iznosi 3.500 pozitivnih. Australija koja u sezoni gripe koja u toj zemlji traje od svibnja do druge polovine kolovoza prosječno bilježi 86 tisuća pozitivnih testova na sezonsku gripu i 130 smrti, ove je godine zabilježila 627 slučajeva infekcije i jednu smrt kao posljedicu gripe.


Kao jedan od razloga ovako malog broja slučajeva, stručnjaci navode protuepidemijske mjere kao što su distanca i nošenje maski.