Pripreme

U PGŽ se od 1. do 15. ožujka provodi probni popis stanovništva, traže da se samopopišete

Sanja Gašpert

Foto PGŽ

Foto PGŽ

Župan Zlatko Komadina pozvao je građane da se odazovu popisu i to prije svega samopopisivanjem preko elektroničkog upitnika u sustavu e-Građani.Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina održao je u sjedištu Županije sastanak s glavnom ravnateljicom Državnog zavoda za statistiku Lidijom Brković. Razgovaralo se o pripremama za popis stanovništva koji bi trebao započeti 1. lipnja ove godine, a prethodno će se, u razdoblju od 1. do 15.ožujka, provesti probni popis. P


rema riječima ravnateljice Brković, cilj tog probnog popisa je provjera pripremljenih metodoloških, organizacijskih i informatičkih rješenja u prikupljanju i obradi popisnih podataka i provodi se u dvije faze.


Prva faza je faza samopopisivanja putem aplikacije e-građani i ona traje od 1. do 7. ožujka, a druga faza je popisivanje na terenu koju će popisivači pomoću laptopa, a uz nadzor kontrolora, provoditi od 8. do 15. ožujka.
Pored Primorsko-goranske županije, u istom periodu probni popis će se provoditi još i na području Splitsko-dalmatinske, Varaždinske, Osječko-baranjske županije i Grada Zagreba. U cijeloj Republici Hrvatskoj obuhvaćeno je oko pet tisuća kućanstava, odnosno oko trinaest tisuća osoba, koje su obavijest o uključivanju u probno popisivanje dobili na kućnu adresu.


Župan Zlatko Komadina pozvao je građane da se odazovu popisu i to prije svega samopopisivanjem preko elektroničkog upitnika u sustavu e-Građani.


Sastanku su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za proračun, financije i nabavu Krešimir Parat te Ljerka Sarić Radošević i Ivana Sopta iz Državnog zavoda za statistiku.