Završeni radovi

U petak se svečano otvara novo krilo OŠ Čavle

Sanja Gašpert

ČAVLE Svečano otvorenje novog krila zgrade Osnovne škole Čavle bit će održano u petak, 28. rujna, u 11 sati. Početkom rujna novoizgrađeni objekt prošao je tehnički pregled, čime su stvoreni uvjeti za otvorenje jednog od kapitalnih objekata Općine Čavle.Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom gotovo 14 milijuna kuna, koji zajednički financiraju Općina Čavle i Primorsko-goranska županija, u omjeru 50:50, a posredstvom Županije Općina Čavle za dogradnju škole dobila je milijun kuna iz programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u osnovim i srednjim školama Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Realizacija projekta počela je u srpnju prošle godine, polaganjem temeljnog kamena.

Županija je izradila potrebnu dokumentaciju i investicijski elaborat. Općina Čavle je u proljeće prošle godine uspješno odradila postupak javne nabave te su potpisani ugovori s izvođačem radova – Makro 5 inženjering d.o.o. Zagreb i Makro 5 gradnje d.o.o. Kopar. Stručni nadzor i usluge koordinatora II obavljala je tvrtka Centurio d.o.o. iz Rijeke, a projektantski nadzor povjeren je projektantu koji je i projektirao novo krilo škole, a to je tvrtka ZDL arhitekti d.o.o., također iz Rijeke. Projektom je izvedena dogradnja novog krila s jugoistočne strane škole koja obuhvaća osam novih učionica, novi ulaz u školu, sigurnosno stubište i evakuacijsko dizalo za osobe smanjene pokretljivosti. Također, uređene su građevne čestice, kolno-pješačke i hortikulturne površine.


Kako ističu u Općini Čavle, tim zahvatom čavjanski učenici dobit će ne samo nove moderne učionice i najsuvremeniju opremu, nego i dizalo za one smanjene pokretljivosti. Stari i novi dio škole povezuje zatvoreni grijani prostor što je omogućeno rekonstrukcijom ulaza. Projektom je uređeno i školsko dvorište, kao i parkirna mjesta ispred škole. Nakon dogradnje, predviđeno je da najmlađi učenici, učenici prvog i drugog razreda, nastavu imaju u međusmjeni, a svi ostali u školu će ići samo u jutarnjoj smjeni.