Važne informacije

U nedjelju i ponedjeljak na Trsatu povodom Velike Gospe posebna regulacija prometa. Evo svih detalja

Sanja Gašpert

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U nedjelju će biti sunčano, a na blagdan u ponedjeljak nestabilnije, ali i toplije vrijeme. Pristizat će topli zrak sa sjevera Afrike, rast će temperatura. Vjetar će okrenuti na jugo i donijeti osjećaj sparineRIJEKA – U povodu blagdana Velike Gospe, u nedjelju i ponedjeljak, 14. i 15. kolovoza, na Trsatu će na snazi biti posebna regulacija prometa. Od nedjelje, 14. kolovoza, zbog održavanja sajma, od 6 sati na snazi će biti zabrana parkiranja na Trgu Viktora Bubnja, a od 12 sati zabrana prometovanja na cijelom trgu.


Preregulacija prometa


U ponedjeljak, 15. kolovoza, u vremenu od 6 sati do 22 sata preregulacija prometa obuhvatit će zabranu prometa sljedećim prometnicama: Šetalištem Joakima Rakovca, od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićevom ulicom, Ulicom fra Serafina Schona, Ulicom Draga Šćitara, od raskrižja s Marohnićevom ulicom do Ulice fra Serafina Schona, Frankopanskim trgom i Ulicom Slavka Krautzeka, od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Zabrana prometa ne odnosi se na vozila hitnih odnosno interventnih službi te na taksi vozila i autobuse javnog gradskog prijevoza.


Zbog izbjegavanja prometnih gužvi, kao i prethodnih godina posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, odnosno autobusima Autotroleja na linijama 8 i 2 koje prometuju do Trsata, ali voznim redom koji je na snazi radnim danima, dok će od središta grada, točnije Željezničkog kolodvora prema Trsatu, broj linija biti povećan, ovisno o potrebama. Na liniji 2 i 8 te pomoćnim autobusima koji će prometovati na relaciji Žabica – Trsat bit će organiziran besplatan prijevoz.
Autobusno stajalište Trsat crkva se ukida u trajanju od 6 do 22 sata, a ukrcaj i iskrcaj putnika obavljat će se na peronu uz prometnicu. Vozila s izdanim akreditacijama moći će parkirati isključivo na parkiralištu Fortica – parkiralište Svetišta kod spomen -kosturnice. Vozila s akreditacijama i taksi vozila moći će do Trsatskog svetišta dolaziti isključivo smjerom Mihanovićeva ulica – Marohnićeva ulica – Ulica Drage Šćitara – Ulica fra Serafina Schona. Sva vozila zatečena na lokacijama gdje je na snazi privremena zabrana, premjestit će specijalno vozilo »pauk«. Polcijski službenici Prometne policije Rijeka zajedno s djelatnicima riječkog Prometnog redarstva regulirat će promet i biti na raspolaganju građanima na posebno postavljenim punktovima, sve zbog sigurnosti hodočasnika.


S obzirom da je najavljeno kako će se nedjeljna, kao i blagdanske mise u ponedjeljak predvoditi na otvorenom, i svećenici, a i vjernici, kojih se na glavnoj blagdanskoj misi očekuje više tisuća, nadaju se lijepom vremenu bez kiše. A tako će, prema najavama meteorologa, vjerojatno i biti.


Između 32 i 34 stupnja


– Prvi dio subote bit će vremenski nestabilan, a od sredine dana naoblačenje će se smanjiti, slabit će i bura. U nedjelju će biti sunčano, uz slab vjetar, dok će u ponedjeljak, na sam blagdan Velike Gospe biti nestabilnije, ali i toplije vrijeme. Pristizat će topli zrak sa sjevera Afrike i rast će temperatura zraka. Postoji mala mogućnost za kišu u ponedjeljak, a vjetar će okrenuti na jugo i donijeti osjećaj sparine. I u nedjelju i u ponedjeljak će se temperature zraka kretati između 32 i 34 stupnja Celzijevih, ali će zbog više vlage prevladavati osjećaj sparine te je preporuka osobama osjetljiva zdravlja, kroničnim bolesnicima i starijima da izbjegavaju mise na otvorenom između 10 i 18 sati, kaže meteorologinja Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka Danijela Vlašić, dodajući kako će temperature zraka nastaviti rasti od utorka, prelazit će 35 stupnjeva. Vlašić je kazala i kako je bura koja je puhala proteklih nekoliko dana rashladila more, čija je temperatura trenutno 21 stupanj na Kvarneru, a oko 26 stupnjeva u Istri.


Bogat vjerski program


Najstarije marijansko svetište u Hrvatskoj – Svetište Majke Božje Trsatske spremno je za jedan od najvećih blagdana Katoličke crkve, blagdan Vele Gospe. Program trodnevnice počeo je već u petak, a mise će do 14. kolovoza u 18,30 sati predvoditi fra Mislav Lukačević. Prije svake mise, u 17,45 sati vjernici će se okupljati na molitvi Marijanske pobožnosti. Nedjeljna, kao i blagdanske mise u ponedjeljak, održavat će se na otvorenom, u perivoju.


Na sam blagdan Velike Gospe, u ponedjeljak, 15. kolovoza, mise će biti u 6, 7, 8, 9, 10, 11,30 i 18,30 sati. Hodočasničku misu u 10 sati predvodi fra Milan Krišto, provincijal, a središnje misno slavlje u 18,30 sati, koje počinje procesijom, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Blagdan župe slavi i najstarija riječka župa Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje trodnevna duhovna priprava traje od 12. do 14. kolovoza. Glavno misno slavlje ove riječke crkve bit će u nedjelju, 14. kolovoza, u 19 sati, kada počinje sveta misa bdijenja koju će predvoditi riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Subotnju svetu misu u 19 sati predvodi don Mate Žilić. Iste večeri u 20 sati na programu je duhovni koncert na kojem će nastupiti Ingrid Haller, sopran, Goranka Tuhtan, mezzosopran, Marin Tuhtan, tenor, Bojan Fuštar, bariton i Ivan Bošnjak, orgulje. Na programu su najpoznatija sakralna djela svjetskih skladatelja.


Ulaz na koncert je slobodan. Svete mise u crkvi UBDM bit će u nedjelju i ponedjeljak u 10 sati, predvodit će ih don Mate Žilić i mons. Nikola Uravić, a misu u ponedjeljak u 19 sati predvodit će mons. Emil Svažić, dok će mons. Sanjin Francetić predvoditi mise u nedjelju i ponedjeljak u 8 sati.