Gradsko vijeće

U Kraljevici usvojen novi proračun, evo što sve planiraju

Biljana Savić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Mogli smo pred sebe staviti manje zahtjevan cilj, spustiti ljestvicu, ali to nikad nije bio moj način razmišljanja, kazao je gradonačelnik ČandrlićProračun Grada Kraljevice za 2021. godinu iznosi 36.353.360 kuna, a podržalo ga je 12 vijećnika, dok su suzdržane bile vijećnice GLAS-a i SDP-a Nada Turina Đurić, Larisa Juretić, Sanja Ivetić i Lea Lekan.


– Mogli smo pred sebe staviti manje zahtjevan cilj, spustiti ljestvicu, ali to nikad nije bio moj način razmišljanja, kazao je gradonačelnik Dalibor Čandrlić.


– Usvojeni proračun za 2021. godinu je i programski s detaljnim i opsežnim planiranjem, ali istodobno i prilagodljiv, fleksibilan, dinamičan i varijabilan u odnosu na brojne i različite aktivnosti predviđene u njemu, a predviđeno je ukupno 43 programa i projekata kojima ćemo se intenzivno baviti tijekom sljedeće godine, kazao je Čandrlić.
Naglasio je da taj put nije jednostavan i naveo 43 projekta u proračunu.


– Na tom putu u 2021. godine predvidjeli smo završiti uređenje okoliša i atrija dvorca Frankopan, završiti uređenje atrija Kaštela Zrinski, odnosno Ljetne pozornice, potpuno izgraditi i završiti poslovno-stambenu zgradu APN POS u Šmriki, pokrenuti realizaciju projekta nove Lučice Črišnjeva po uzoru na izgrađeno Carovo, napraviti novu šetnicu u Nerizu, nastaviti uređenje Oštra kroz projekt Lipica II, nastaviti sa sanacijom i uređenjem riva i pomorskog dobra, izgraditi novo parkiralište iza Škarpine i dionicu Turkovićeve ulice od Fortice, rekonstruirati Ulicu Mali Dol i Stipčiće u Križišću, napraviti muzej brodogradnje u Frankopanu.


Planiramo uređenje Doma kulture i sporta u Kraljevici, školskog igrališta, planiramo izgradnju nove ceste za Oštro, izgradit ćemo pomorsku benzinsku stanicu za plovila i napraviti detaljne urbanističke planove za Šmriku kako bismo stvorili pretpostavke novih investicija.


Pripremit ćemo dokumentaciju za preseljenje vrtića i DVD-a na novu lokaciju kako bismo osigurali bolji standard vrtića i parkirne prostore u zoni dvorca Frankopan, za rekonstrukciju cijele Turkovićeve s parkirnim otocima duž dionice, za izgradnju parkinga na ulazu u Carovo, za proširenje groblja u Šmriki, izgradnju nove dionice Podbanj III, naveo je Čandrlić.


Ivetić je zamjerila što je udio programa za razvoj gospodarstva u proračunu je 0,45 posto.


– Gradonačelnik je u predizbornim obećanjima velik naglasak stavio na gospodarstvo, pa se pitam gdje je ovdje gospodarstvo, komentirala je SDP-ova vijećnica, na što je Čandrlić odgovorio da su svi projekti, bila to izgradnja ceste ili sanacija kulturnih dobara također ulaganje u gospodarstvo.


Nada Turina Đurić konstatirala je da stavka od 0,45 posto stvarno bode oči.


– Voljela bih ovo što je gradonačelnik rekao u uvodnom izlaganju dobiti u pisanom obliku, jer ono što ste vi rekli je ono što bih ja htjela da mi radimo, ali meni se čini da mi to ne radimo. Opet nema pomoći gospodarstvu, nema prostorno-planskog uređenja cijelog prostora brodogradilišta, a dok toga nema nitko neće moći ni pristupiti investicijama.


Ovaj vaš govor i ovaj dokument o ulaganju u prostorno-plansku dokumentaciju su dva različita puta, to nije direktno otvaranje gospodarskih zona, to nije nešto što otvara radna mjesta i potencijalne investicije i to mi je glavna zamjerka ovom proračunu, kazala je Turina Đurić.