EKUMENSKI TJEDAN

U katedrali sv. Vida počela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Mirjana Grce

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Zbog pandemijskih okolnosti tijekom Molitvene osmine u Rijeci ove godine neće biti drugih ekumenskih susreta i događanja,RIJEKA – U tjednu od 18. do 24. siječnja održava se svjetska Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, ove godine pod geslom: »Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti«, koje je iz Matejeva evanđelja izabralo Vijeće crkava Bliskog istoka.


U Rijeci je ekumenski tjedan otvoren ekumenskom molitvom u katedrali sv. Vida, uoči Molitvene osmine, a zaključen će biti u nedjelju, 23. siječnja, na bogoslužju u riječkoj Baptističkoj crkvi. Zbog pandemijskih okolnosti tijekom Molitvene osmine u Rijeci ove godine neće biti drugih ekumenskih susreta i događanja. Iz istoga razloga, ekumenski tjedan je u katedrali sv. Vida počeo skromno, okupivši nevelik broj vjernika i predstavnike nekolicine kršćanskih crkva – Katoličke crkve, Baptističke crkve, Evangeličke crkve, Makedonske pravoslavne crkvene općine Sv. car Konstantin i carica Elena, Ortodoksne starokatoličke provincije sv. Kristofora te Udruge Mladi za Krista.


Svjedočenje živog Boga


Okupljene je u ekumensko bogoslužje uveo mons. Matija Matičić, rektor katedrale, podsjetivši da se kršćani u Rijeci, posebno predstavnici kršćanskih crkva, i inače, a ne samo tijekom Molitvene osmine, susreću i prijateljuju, mole za jedinstvo kršćana – da će na tragu gesla »Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti« ove godine moliti da jedni druge potiču i podržavaju u vjeri i nadi. Evanđeoski ulomak o betlehemskoj zvijezdi i poklonstvu triju kraljeva pročitala je Melani Ivančević, pastorica Evangeličke crkve u Rijeci, a tekst je tumačio Giorgio Grlj, pastor riječke Baptističke crkve. Rekao je, među ostalim, da je zvijezda koju su vidjeli mudraci govorila o Bogu koji je postao čovjek – da smo pozvani Boga slaviti pjesmom, otvorenim srcem, životom. Postavio je i pitanja koja je zvijezda nekoga dovela do Isusa: možda životna nevolja kod koje je jedino preostalo zavapiti Bogu; ili neka osoba, roditelji, bake, djedovi, koji su kao zvijezde svijetlili i svojim životom svjedočili živoga Boga.


Odgovornost vjernika
– Trebamo Bogu biti zahvalni što nam je te ljude i te okolnosti dao na životnom putu. Zahvalnost je prvi stup dobroga i svetoga života. Drugo pitanje je kome sam ja, kome ste vi zvijezde koje će pokazati Krista i dovesti ga k njemu? Trebali bismo tako živjeti da oslikavamo dobroga Boga našim suvremenicima. To je naša odgovornost. Dakle, prvi stup svetoga života je zahvalnost, a drugi je odgovornost. Budimo zahvalni onima koji su nama bili zvijezde da bismo upoznali Isusa, i molimo se Bogu da mi budemo zvijezde koje će druge dovesti Isusu. Kršćanstvo ide naprijed kada kršćani žive ono što kažu da vjeruju. Neka nam dobri Bog u tome pomogne, poručio je, među ostalim, pastor Grlj.