OŠ Milan Brozović

U Kastvu mješoviti oblik nastave: Dok je grupa A u školi, grupa B sluša online nastavu

Slavica KlevaKASTAV – Jedna od mnogoljudnijih osnovnih škola koja također otvara vrata učenicima u nekom »novom normalnom« životu je kastavska OŠ »Milan Brozović« s više od 782 učenika od kojih su 403 učenika raspoređena u 17 razrednih odjela razredne nastave, dok 16 razrednih odjela predmetne nastave pohađa 379 učenika. Pri školi djeluje i Glazbeni odjel koji ima 18 razrednih odjela i koji pohađaju 183 učenika.


Razmak od metar i pol


– Od 8. rujna predmetna nastava radit će po B modelu, što znači da će se provoditi mješoviti oblik nastave. Naše razrede predmetne nastave, svaki razred, smo podijelili u dvije grupe, grupu A i grupu B. I dok je grupa A na nastavi, grupa B učenika prati nastavu na daljinu.


Grupe se izmjenjuju tjedan za tjedan, svaki razred u predmetnoj nastavi je podijeljen na A i B grupu učenika. Time smo u razredima gdje se odvija predmetna nastava dobili potreban razmak od 1,5 m među učenicima i oni za vrijeme nastave ne moraju nositi zaštitne maske za lice.
Maske za lice nosit će za vrijeme izlaska na hodnik, toalet i u autobusu prilikom dolaska u školu.


Učenici razredne nastave prate nastavu u školi, također ne nose zaštitne maske. Učitelji koji dolaze u razrede razredne nastave i izvode nastavu vjeronauka, stranog jezika i informatike uvijek nose zaštitne maske za lice, objasnila je ravnateljica škole Sandra Krpan.


– Drago nam je da je uvažen prijedlog našeg osnivača Primorsko-goranske županije o skraćenju nastavnog sata za 5 minuta. Time smo dobili vrijeme za čišćenje i dezinfekciju učionica između dviju smjena, a zatražit ćemo i dodatno zapošljavanje jedne spremačice.


Nastava je organizirana u blok satovima kako bi se osiguralo da je svakodnevno što manji broj učitelja u jednom razredu i školi.


Produženi za prvašiće


Ono što će, vjerujem, našim učenicima jako nedostajati jest veliki odmor za vrijeme kojeg su do sada uvijek mogli izlaziti na školsko dvorište. Učenici će cijelo vrijeme biti u razredu i za vrijeme trajanja velikog odmora kada je predviđena konzumacija obroka.


U dogovoru s našim dobavljačima, ona će biti posebno pakirana za svakog učenika koji se odluči za marendu u školi. U školi je za sada organiziran produženi boravak za učenike prvog razreda, nadamo se da ćemo uspjeti osnovati i grupu za učenike drugog razreda.


Sva djeca čiji roditelji nemaju drugog izbora moraju ići u isti razredni odjel. Iz istog razloga dio izborne nastave također će se odvijati na daljinu jer se učenici iz različitih razreda ne smiju miješati.


Zaštitne maske, dva ulaza za ulazak u školsku zgradu, dezinfekcija obuće i ruku, rad u mješovitom modelu, nastava u blok satovima i 40-minutni sat te veliki odmor u razredu je »novo normalno« u OŠ »Milan Brozović« u školskoj 2020/2021. godini.


– Godina pred nama bit će izazovna, ali vjerujem da ćemo je zajedno, u međusobnom razumijevanju, toleranciji, pažnji jednih prema drugima, završiti s odličnim uspjehom.


Zdravlje je najvažnije i zato se moramo dosljedno pridržavati svih propisanih mjera i preporuka za rad, time štitimo sebe, svoje prijatelje, obitelji, štitimo jedni druge.


Uputila je svim roditeljima zahvalu na razumijevanju, poželjevši svim učenicima sretan početak.