Razigrano istraživanje

U Kampusu postavljena umjetnička instalacija “Sense of Balance”: Skulptura inspirirana dječjim crtežom

Ingrid Šestan Kučić

Umjetnička instalacija osmišljena je kroz međunarodni projekt "Osjeti igru" koji provodi DeltaLab, a idejno rješenje osmislio je norveški arhitektonski ured SnøhettaNa Kampusu riječkog Sveučilišta, između zgrada Filozofskog fakulteta te Sveučilišnih odjela postavljena je instalacija “Sense of Balance”, tematski posvećena dječjoj igri i razigranom istraživanju.


Umjetnička instalacija osmišljena je kroz međunarodni projekt “Osjeti igru” koji provodi Centar za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam Sveučilišta u Rijeci – DeltaLab.


U njenom osmišljavanju sudjelovao je i norveški arhitektonski ured Snøhetta te norveški centar za dizajn i arhitekturu DOGA, a sve uz podršku Grada Rijeke.
Idejno i izvedbeno rješenje instalacije, koja je inspirirana dječjim crtežom, osmislio je arhitektonski ured Snøhetta, na temelju kulturološkog i terenskog istraživanja te dvije kreativne radionice u kojima su sudjelovale i lokalne suradničke organizacije Društvo arhitekata Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Art-kino Croatia.


Snøhetta je međunarodni ured za arhitekturu, krajobraznu arhitekturu, dizajn interijera i dizajna brendova sa sjedištem u Oslu i New Yorku te s uredima u San Franciscu, Innsbrucku, Parizu, Hong Kongu, Adelaideu i Stockholmu.


Kroz 30 godina rada, Snøhetta je osmislila neke od poznatijih svjetskih javnih i kulturnih projekata kao što su kuća norveške nacionalne opere i baleta u Oslu, nova knjižnica u Aleksandriji u Egiptu, prvi podvodni restoran u Europi, te dizajn norveških novčanica. Instalacija Sense of Balance u Rijeci bit će prvi projekt Snøhette realiziran u Hrvatskoj.


Projekt “Osjeti igru”, vrijedan je 150 tisuća eura i financiran je sredstvima koje osiguravaju Island, Lihtenštajn i Norveška putem EGP-a i Norveškog financijskog mehanizma – Fonda za bilateralne odnose (EEA grants and Norway Grants), uz nadzor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.