SVEČANA SJEDNICA

U Jelenju proslavljen Dan općine: Nakon moderne i funkcionalne škole, slijedi isti takav vrtić

Sanja Gašpert

Foto: Ana Križanec

Foto: Ana Križanec

Ponosni smo na činjenicu da je naša školska zgrada i pripadajuća infrastruktura među najboljima u Republici Hrvatskoj. Istu formulu namjeravamo primijeniti i na zgradu dječjeg vrtića u Podhumu, poručio je MarčeljaJELENJE – Zadaća koju smo si zadali na lokalnim izborima je unapređivati komunalnu infrastrukturu u svih naših 17 naselja.


Realizirali smo više od pedeset projekata – od manjih komunalnih radova do kapitalnih projekata. Svake godine trudimo se ostvariti barem jedan kapitalni projekt, stoga smo ove godine završili prvu fazu proširenja jelenjskog groblja vrijednu gotovo milijun kuna. Nakon izgrađene škole i dvorane u Dražicama i dalje ambiciozno nastavljamo s radom. Sljedeće godine planiramo raspisati natječaj za dogradnju i proširenje vrtića u Podhumu.


Želimo da obitelji s djecom imaju kvalitetne uvjete za svakodnevni život, počevši od predškole, osnovnoškolskog obrazovanja, bavljenja sportom ili kulturnim i socijalnim djelatnostima, kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Jelenja, održanoj u povodu blagdana sv. Mihovila, zaštitnika istoimene jelenjske župe i Općine, koji se slavi i kao Dan Općine Jelenje. Marčelja je istaknuo veliku podršku Primorsko-goranske županije u realizaciji niza projekata te rekao kako realan i kvalitetan program realiziraju vlastitim i uz pomoć vanjskih sredstava, odnosno iz hrvatskih i europskih fondova.


Bolja transparentnost
– Tu su još natječaji i potpore resornih ministarstava, ali i kvalitetna udruženje gradova i općina kao što je aglomeracija Rijeka uz čiju ćemo pomoć, u periodu koji je pred nama, početi izgradnju kanalizacije i proširenje vodovodne mreže na području našeg Jelenja. Radi se također o generacijskom projektu financijski vrijednom više od 125 milijuna kuna. Također, usko surađujemo i sa Župom Jelenje, Osnovnom školom Jelenje-Dražice, Dječjim vrtićem Grobnički tići, našim vatrogascima, sportskim udrugama, udrugama za kulturu i društvenu djelatnost. Svakodnevno podižemo ljestvicu u transparentnosti rada naše lokalne samouprave. Općina Jelenje, osim redovnog informiranja mještana o aktivnostima, uvela je i aplikaciju naziva Uvid u troškove Općine Jelenje – online alat koji pruža mještanima mogućnost da na jednostavan način pristupe informacijama o svim isplatama iz općinskog proračuna. Ovim iskorakom Općina Jelenje podigla se za stepenicu više na ljestvici najtransparentnijih hrvatskih gradova i općina, rekao je Marčelja.


Najavljujući projekte za sljedeće razdoblje, Marčelja je istaknuo proširenje zgrade vrtića, izgradnju novog dječjeg igrališta u Lukežima, proširenje ceste od Zoretića do Kukuljana, oplemenjivanje nekadašnje šljunčare Dubina kroz gospodarski iskorak u vidu postavljanja solarnih panela, dodatno proširenje e-usluge lokalne samouprave, završetak projekta katastarske izmjere.


Provjereni recept


– Sve projekte i infrastrukturu koju izgrađujemo radimo zbog naših sumještana. Ponosni smo na činjenicu da je naša školska zgrada i pripadajuća infrastruktura među najboljima u Republici Hrvatskoj. Istu formulu namjeravamo primijeniti i na zgradu Dječjeg vrtića u Podhumu, poručio je Marčelja te zahvalio općinskim djelatnicima, komunalcima, udrugama i turističkim djelatnicima.


Detaljnije informacije o realiziranim projektima na jelenjskom području u proteklih godinu dana uzvanici svečane sjednice imali su prilike vidjeti u kratkom filmu, a prigodnim riječima obratio se i predsjednik Općinskog vijeća Jelenje Dino Piljić, koji je rekao da će se prema svemu viđenom u jelenjskim naseljima i dalje graditi uz pomoć EU fondova i uz pomoć nadležnih institucija što je, dodao je, »dokaz je da naše Jelenje neće stagnirati«.


– Izvršna vlast s načelnikom Robertom Marčeljom i njegovim suradnicima i dalje će Općinskom vijeću slati na razmatranje projekte bitne za našu zajednicu. Kako smo vidjeli iz priloženog, očekuje nas dosta posla u ovom mandatnom razdoblju, rekao je Piljić. U ime Grada Rijeke obratila se predsjednica riječkog Gradskog vijeća Ana Trošelj, koja je kazala kako je Općina Jelenje pravi primjer kako se treba razvijati, uz očuvanje tradicije te kako Grad Rijeka i Općina Jelenje surađuju kroz brojne projekte putem Urbane aglomeracije Rijeka, a jedan od njih je poboljšanje vodne infrastrukture.


Postumno nagrađeni grobnički velikani


Na sjednici su dodijeljene općinske nagrade i priznanja. Veljko Vičević postumno je proglašen počasnim građaninom Općine Jelenje, Vlasta Juretić (pok.) dobitnica je nagrade za životno djelo, Ada Maršanić nagrade za uspjehe u prethodnoj godini, a mlađi pioniri Nogometnog kluba Rječina (generacija 2099./2010.) dobitnici su nagrade kolektivu za doprinos razvoju Općine Jelenje. Najuređeniju okućnicu ima Mara Kuljanac, Podkilavačka 7 iz Jelenja, a najbolji učenik, točnije učenik generacije Osnovne škole Jelenje-Dražice je Petar Mikulić.


Ana, Ljiljana i Tena Vičević / Foto: A. KRIŽANEC


Kći pokojnog Veljka Vičevića, Ana zahvalila je na nagradi koja obitelji Vičević pokazuje da sjećanje na Veljka i danas, 25 godina nakon njegove smrti, živi.


– Veljko Vičević bio je najponosniji na one koji dolaze iz njegova kraja. Prije deset godina dobio je nagradu Općine Čavle za posebna postignuća, danas je proglašen počasnim građaninom Općine Jelenje i mi smo izuzetno ponosne. Hvala svima, rekla je emotivna Ana Vičević.


Emotivan i tužan, ali istovremeno i ponosan na svoju majku bio je Arnold Juretić, sin pokojne Vlaste Juretić, koja je postumno nagrađena nagradom za životno djelo.


Arnold Juretić / Foto: A. KRIŽANEC


– Ova nagrada jako puno znači meni osobno, moja majka bila bi vrlo ponosna i sretna da je večeras s nama. Živjela je Grobnišćinu punim srcem, a večeras nas je uspjela sve spojiti u ovoj zahvalnosti i večeri punoj ljubavi i sjećanja, kazao je Arnold Juretić.