Podkilavački hotel

U Dogstelu se psi osjećaju kao kod kuće: Riječki prigrad skriva pravi mali raj za kućne ljubimce

Šarlota Brnčić

Što će drugo psi u hotelu Elizabete Brzić - Trubić nego uživati / Snimio M. GRACIN

Što će drugo psi u hotelu Elizabete Brzić - Trubić nego uživati / Snimio M. GRACIN

Psi su u vanjskom dijelu smješteni u prostranim boksovima u kojima je za svakog zasebno osiguran ležaj prilagođen veličini psa i posude sa svježom vodom i hranom. Boksovi se svakodnevno čiste, a prostor je klimatiziran, ljeti hlađen, a zimi grijan...JELENJE  Morate otputovati radi poslovnih obaveza? Ili krećete na godišnji odmor? Za vikend biste rado otišli na izlet, a niste u mogućnosti sa sobom povesti četveronožnog člana obitelji, vašeg psa? Ne brinite. Za sve postoji rješenje. Možete ga smjestiti u jedan od hotela za pse, u kojem će se pobrinuti da vašem psu ništa ne nedostaje. Zadovoljiti sve njegove potrebe i učiniti sve kako bi što bezbolnije prebrodio vašu odsutnost. U prigradu Rijeke, u zelenom pojasu, daleko od blizine prometnica, točnije u Podkilavcu, prije godinu dana otvoren je hotel za pse – Dogstel, koji pruža usluge smještaja i čuvanja pasa. Hotel vodi Elizabeta Brzić – Trubić, a otvorila ga je točno prije godinu dana.


Šest godina volontiranja


– Šest godina sam volonterka u azilu na Viškovu i to me potaklo na otvaranje hotela. Tijekom svih ovih godina volontiranja, udomila sam dosta štenaca i pasa, pa se pojavila potreba čuvanja kad vlasnici, primjerice, odu na godišnji. Kod mene se ti psi osjećaju kao kod kuće jer su mnogi od njih u svoj konačni dom krenuli upravo od mene. Volontiranje me ispunjava, obogatilo mi je život i mene kao osobu, pa sam u jednom trenutku došla na ideju otvaranja hotela za pse. Nešto što je do tada predstavljalo zadovoljstvo, postalo mi je tako i posao. Tri psa sam i udomila iz azila, Laru, Rudija i Dina, koji su bili malo teže udomljivi psi. Oglašavali smo ih, no nitko se nije za njih javio, rekla nam je o svojim počecima Elizabeta koju, inače, svi kratko zovu Eli.


Pasja je vrućina, ali da se izdržati / Snimio M. GRACIN

Pasja je vrućina, ali da se izdržati / Snimio M. GRACINIme hotela Dogstel dobila je spajanjem engleske riječi za psa – dog i hotela, a željela je da ime bude kratko, zvučno i da se odmah iz naziva hotela da razaznati o čemu se tu radi. Jednostavno da bude blisko i hrvatskom, ali i inozemnom govornom području. Za vrijeme ograničenja kretanja zbog koronavirusa, uskrsnih i prvomajskih praznika, našli su se u teškoj situaciji jer su sva putovanja bila otkazana, no kada su mjere popustile, a posebice sada, za vrijeme ljetnih godišnjih odmora, kapaciteti su im popunjeni.
– Nudimo smještaj u slučaju poslovnih putovanja, godišnjih odmora, vikend putovanja, a moguć je i dnevni vrtić za ljubimce čiji su vlasnici zaposleni, zbog čega pas više sati dnevno mora biti sam i zatvoren u stanu. Umjesto toga, pruža mu se mogućnost boravka u prirodi, igra i druženje s drugim psima. Puno pasa nije u dovoljnoj mjeri socijalizirano, pa to ujedno može biti i dobra prilika i za socijalizaciju. Građani mogu psa dovesti i ako idu u duži šoping kako pas ne bi ostajao satima u automobilu na parkiralištu. Uvjeti su da je pas redovito cijepljen, da je po mogućnosti već socijaliziran jer u tom slučaju ne mora biti zatvoren i da ima kućne navike, kazala nam je Eli.


 Modeli i pozeri ispred fotoaparata / Snimio M. GRACIN

Modeli i pozeri ispred fotoaparata / Snimio M. GRACIN


 


Popunjeno


Trenutno je hotel popunjen jer još uvijek traju godišnji odmori, a vlasnica je zadovoljna popunjenošću ovog ljeta. Kapacitet hotela je 5,6 do 10 pasa, što ih izdvaja od drugih hotela jer imaju individualni pristup svakom psu. Zainteresirani za usluge hotela mogu svoje ljubimce ostaviti na jedan dan s noćenjem, do tri dana (bilo da se radi o vikendu ili radnim danima), kao i više dana.


Poziv na volontiranje

S obzirom da Elizabeta Brzić – Trubić već godinama volontira u azilu na Viškovu, ovom prilikom poziva sve ljubitelja životinja da se i oni okušaju u volontiranju, da osjete bliskost s tim psima, kako bi shvatili koliko im je malo potrebno za sreću, a zauzvrat koliko puno pružaju. Neka probaju doći u azil barem na par sati i osjete koliko ih volontiranje može ispuniti. Za one koji su pak zainteresirani za smještaj svojih ljubimaca u hotelu, sve potrebne informacije mogu pronaći na web adresi dogstel.hr ili se javiti putem maila: [email protected]

 


– Nudimo i paket usluga gdje se pas može smjestiti i unutar osobne kuće, bez boksova, uz uvjet da psi nisu agresivni, da su naučeni na urednost u zatvorenom prostoru i socijalizirani u kontaktu s drugim psima. Psi su u vanjskom dijelu smješteni u prostranim boksovima, u objektu veličine 25 kvadrata, u kojima je za svakog zasebno osiguran ležaj prilagođen veličini psa i posude sa svježom vodom i hranom. Boksovi se svakodnevno čiste kako bi se osigurala higijena i svježina prostora. Prostor je klimatiziran, ljeti hlađen, a zimi grijan. Psi imaju nadzor od 0 do 24 sata, jer osim brige osoblja, postoji i videonadzor. Oko objekta je vanjski, ograđeni prostor koji je čitavog dana u hladu, pa mogu boraviti i vani. Psi se zatvaraju samo po noći i kod hranjenja radi sigurnosti jer mogu pojesti tuđu hranu ili se sukobiti. Psi i nakon kastracije ili sterilizacije mogu doći ovdje na oporavak. Surađujemo s obližnjom veterinarskom stanicom u slučaju bilo kakvih hitnoća, ističe vlasnica.


Dogstel - hotel za pse u Podkilavcu / Foto Marko Gracin

Dogstel – hotel za pse u Podkilavcu / Foto Marko Gracin


 


A da ovim slatkim dlakavcima ne bude dosadno i da im što ljepše prođe vrijeme dok su odvojeni od vlasnika, Eli se brine »od jutra do sutra«.


Razigrane njuškice


– Ujutro nam je obavezna šetnja zelenim pojasom. Tu je prekrasan krajolik, nema puno prometa, bezbroj je livada i šuma tako da se psi mogu kvalitetno prošetati i istrčati. Nakon toga slijedi hranjenje, a potom dolazi vrijeme za igru i druženje s drugim psima. Bacamo im, na primjer, loptice. Slijedi mala pauza za odmor, pa poslijepodnevna igra, šetnja i hranjenje pred spavanje. Trudimo se ne mijenjati kućne navike koje pas ima u vlastitom domu. S vlasnicima se savjetujemo, ispitamo koje su to navike i svakom psu osiguran je individualni pristup po prethodnim uputama vlasnika. Dođu nam i slijepi i gluhi psi, te psi koji su na terapijama. Individualni pristup je i zbog toga izuzetno važan. U radu sa psima pomaže mi suprug Zoran, kao i djeca, kazala nam je Eli.


 Prostrano, čisto i udobno / Snimio M. Gracin

Prostrano, čisto i udobno / Snimio M. Gracin


 


Njezin suprug dodao je kako je »najveća mudrost karakterno posložiti pse, da se oni slažu.« Također, trebaju paziti i na prehranu pasa jer su neki psi alergični. Ima pasa i koji se boje grmljavine, pa ih iz tog razloga moraju smjestiti unutar kuće. U svakom slučaju, u razgovoru s vlasnicima dobiju sve potrebne informacije na temelju kojih se o psu mogu pobrinuti na najbolji mogući način. A da su im dlakavi korisnici hotela itekako zahvalni, uvjerila se i naša novinarska ekipa, koja je iskoristila priliku da ih pomazi. Među razigranim njuškicama bilo je i onih čiji vlasnici rade u inozemstvu, pa im ovo nije prvi, a niti posljednji boravak u hotelu.