Energetska obnova

U Čavlima za obnovu Doma kulture dobili 1,3 milijuna kuna iz EU fonda

Sanja Gašpert

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Općina se prijavila i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za dobivanje 1,5 milijuna kuna, a ostatak sredstava od blizu tri milijuna kuna Općina će osigurati kreditnim zaduženjemČAVLE – Općina Čavle ovih je dana dobila bespovratna sredstva u iznosu od 1.320.147 kuna od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za projekt energetske obnove Doma kulture u Čavlima, inače ukupno vrijedan blizu pet milijuna kuna.


Sukladno tome, čavjanski su vijećnici većinom glasova načelnici Općine Čavle Ivani Cvitan Polić dali suglasnost na potpisivanje bjanko zadužnice, kao jamstvo za uredno izvršenje ugovorenih obveza za potrebe sklapanja ugovora o sufinanciranju provedbe ovog EU projekta s nadležnim ministarstvom.


Prema riječima načelnice Cvitan Polić, Općina se prijavila i na natječaj Fonda za zaštitu okoliša za dobivanje 1,5 milijuna kuna, a ostatak sredstava od blizu tri milijuna kuna Općina će osigurati kreditnim zaduženjem.
– Čeka se suglasnost Vlade Republike Hrvatske za kreditno zaduženje, nakon čega kreće postupak javne nabave i ugovaranje radova, a očekujemo kako bi radovi mogli početi u veljači sljedeće godine. Projektom će se kompletno obnoviti krov, fasada i stolarija, ugraditi toplinska izolacija na podove i na stropove prema vanjskim prostorima, a u unutrašnjosti će se kompletna rasvjeta zamijeniti novom energetski učinkovitom led rasvjetom, kazala je Cvitan Polić.


Dodala je kako će rezultat energetske obnove biti novi vizualni identitet zgrade te ušteda od 70 posto u energentima.


Također, Općina Čavle planira i projekt unutrašnje rekonstrukcije Doma, čime bi se definirala njegova buduća namjena. Jedna od ideja je sjedište Općine, koje je posljednjih godina u Čebuharovoj kući, opet vratiti u Dom, iz praktičnih razloga, jer bi se tada na jednom mjestu nalazile sve službe – od Općine do pošte, banke i drugih, a za same djelatnike to bi preseljenje značilo bolje radne uvjete, s većim prostorijama i više dnevnog svjetla.


Projektom će se sačuvati sala, dok se o budućem izgledu hola još pregovara, no, želja je da sam hol ima puno veću ulogu nego što ima danas.


Čavjanski su vijećnici raspravljali i o reviziji učinkovitosti upravljanja i raspolaganja nogometnim stadionima i igralištima u vlasništvu jedinica lokalne samouprave na području Primorsko-goranske županije, koju je Državni ured za reviziju – Područni ured Pazin obavljao u razdoblju od 3. prosinca 2018. do 17. srpnja 2019. godine, a kojim je obuhvaćen i nogometni stadion Adelija Beba Haramija u Mavrincima.


Procijenjeno je kako je stadion vrijedan 4,3 milijuna kuna, a revizijom je ocijenjen jednim od boljih što se tiče rješavanja imovinsko-pravnih odnosa. Nalaz revizije ocijenio je kako je jedino potrebno poraditi na sklapanju ugovora između NK Grobničan i Općine Čavle s detaljima uvjeta korištenja prostora i plaćanja troškova.


Kako je istaknuto, Nogometni klub Grobničan koji upravlja stadionom, 1993. godine predao je u vlasništvo Općine Čavle pomoćno i glavno igralište. Igrališta su svih ovih godina održavana uz pomoć Općine Čavle i volonterskim radom članova Kluba. Načelnica Cvitan Polić najavila je kako će pomoćno igralište sljedeće godine dobiti umjetnu travu i novu javnu rasvjetu, za što će se tražiti sufinanciranje Hrvatskog nogometnog saveza (HNS), a, također, od HNS-a će Općina Čavle dobiti 125 tisuća kuna za navodnjavanje glavnog terena.