Ženska prava

U 18 sati s Konta kreće Noćni marš za Osmi mart: ‘Za život u slobodi bez nasilja’

Portal Novilist.hr

Foto Screenshot

Foto ScreenshotUdruge SOS Rijeka – Centar za ljudska prava i nenasilje te Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter danas organiziraju Noćni marš za Osmi mart, koji će u 18 sati krenuti s Konta.


Organizatorice poručuju da ima pregršt razloga za doći na Noćni marš za Osmi mart 2020 – Rijeka! Marširat će se za ženska prava i zaštitu žena od nasilja te dostojanstven život za sve nas, uz poruku: “Nećemo cvijeće, hoćemo pravdu!”.


– U prethodnoj godini u Hrvatskoj je ubijeno trinaest žena. Svjedočimo porastu rodno uvjetovanog nasilja, porastu brutalnosti nasilja i visokoj stopi femicida, koji čini trećinu svih ubojstava.
Ženama se šalje poruka da nisu vrijedne sustavne zaštite, a nasilnicima da imaju pravo premlaćivati, zlostavljati i ubijati.


Ginekološka zaštita žena je na sramotno niskim razinama, nasilje pri porodu je normalizirano i pitanje prava na pobačaj je svedeno na ideološku raspravu, dok se u stvarnosti radi o pitanju zdravlja žena.


U samo zadnjih nekoliko tjedana diljem Hrvatske dogodio se niz svirepih ubojstava žena: jedna je djevojka ubijena u vlastitom domu na Lošinju, druga djevojka je ubijena i ostavljena zamotana u tepih u Novom Zagrebu, u Međimurju je 37-godišnju ženu premlatio i ubio njen partner, poručuju organizatorice.


Nakon Noćnog marša za Osmi mart slijedi SlušaONA (Noćni marš after party) u Palachu (Rijeka, Kružna 8), s početkom u 19.30 sati. Glazbu će puštati Tužna sestra, Vladimira Nadzor i Korona Venus, a na listi će se naći samo najbolja ljudskopravaška i zagovaračka glazba.


Organizatori ovog događanja su Građani i građanke Rijeke u suradnji s Omladinskim kulturnim centrom Palach.


Na SlušaONi će biti moguće saznati i sve informacije o predstojeem Hodu za slobodu, koji će biti održan u Rijeci u svibnju 2020.U ponedjeljak, 9. ožujka u 19 sati dođite saznati odgovor na vječno pitanje – Što žene (stvarno) žele?! PUB KVIZ – Što žene (stvarno) žele?! bit će održan u Bačvi (Rijeka, Dolac 8). Skupite ekipu do 5 članova i prijavite se na [email protected] do nedjelje, 8. ožujka. Pub kviz organiziraju SOS Rijeka i PaRiter u suradnji s INTIMINOM.