REBALANS

Rezanje troškova zbog pandemije: Turistički proračun Opatije smanjen na 3,6 milijuna kuna

Marina Kirigin

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Naš dosadašnji plan bio je ostvarenje 9,8 milijuna kuna i 1,2 milijuna noćenja. S 20 posto ostvarenja turističke pristojbe taj plan bi iznosio 3,6 milijuna kuna, što bi bilo 36 posto u odnosu na prvi plan – objasnila je direktorica Turističke zajednice grada Opatije Suzi PetričićOPATIJA – Opatijski turistički proračun rebalansom je smanjen na 3,6 milijuna kuna. Turistički vijećnici na prijedlog direktorice Turističke zajednice grada Opatije Suzi Petričić koja je ponudila tri varijante rebalansa, izabrali su onaj kojim se planira ostvarenje od 20 posto turističke pristojbe u odnosu na plan.


– Naš dosadašnji plan bio je ostvarenje 9,8 milijuna kuna i 1,2 milijuna noćenja. S 20 posto ostvarenja turističke pristojbe taj plan bi iznosio 3,6 milijuna kuna, što bi bilo 36 posto u odnosu na prvi plan – objasnila je Suzi Petričić te navela što se sve dosad, u vrijeme pandemije, poduzelo po pitanju rezanja troškova u turističkom uredu.


Ponovila je da su djelatnicima ureda smanjene plaće, da su smanjeni i administrativni troškovi, ali i navela da se tijekom »lockdowna« u turističkom uredu radilo, provodile su se on line kampanje koje su rezultirale izradom pet filmova.


Manifestacije u planu
Prilikom predlaganja rebalansa direktorica je navela da se vodilo računa i o rashodovnoj strani, da će se RetroOpatija održati u prilagođenoj varijanti vjerojatno na samom početku kolovoza, da će se od manifestacija zadržati i Carski grad, isto tako odrađen sa skromnijim budžetom, da se još uvijek planiraju i sredstva za zimske manifestacije, odnosno Festival čokolade i Advent. Međutim, na sajmove se više neće putovati, ali će turistička zajednica dati potporu turističkim privrednicima koji će na sajmu odraditi i promociju Opatije. Takva je suradnja dogovorena za nastup na sajmu u Londonu, na koji, ako se održi, odlaze predstavnici putničke agencije Katarina line.


Turistički vijećnici dobili su i informaciju o turističkom prometu u razdoblju od 1. siječnja do 31. svibnja ove godine kada je na području Grada Opatije boravilo 35.400 gostiju koji su ostvarili 86.700 noćenja, čime je zabilježeno smanjenje od 72 posto u dolascima te 71 posto u noćenjima u odnosu na isto razdoblje lani. Gost je u Opatiji prosječno boravio 2,4 dana. Broj domaćih gostiju smanjen je za 45 posto, a broj stranih gostiju za 80 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.


Zatvoreni hoteli


– Nakon uspješnog siječnja u kojem je ostvareno 18 posto više noćenja i veljače u kojoj je ostvareno 17 posto više noćenja, uslijed epidemioloških mjera uvedenih zbog opasnosti širenja bolesti COVID-19 od 19. ožujka svi hoteli u Opatiji, osim Bevande, su bili zatvoreni. U ožujku je ostvareno 79 posto manje noćenja, u travnju 96 posto manje, a u svibnju 93 posto manje noćenja u odnosu na isto razdoblje lani – stoji u izvještaju koji je podnijet turističkim vijećnicima.


Suzi Petričić je rekla i da su posljednji vikend rezultati, oni sa samog kraja svibnja, nešto bolji te je tijekom posljednja dva vikenda ostvareno oko 2.800 noćenja. Međutim, dodala je da je vrlo teško prognozirati što će se događati ovog ljeta. Istakla je da su prije tri tjedna proveli anketu prema kojoj je procjena da će u lipnju, srpnju i kolovozu ove godine biti ostvareno u prosjeku oko 30 posto od prošlogodišnjeg turističkog prometa pa je u skladu i s tim najavama izabrana varijanta rebalansa koja nije preoptimistična, ali je svakako u ovom trenutku realna.