Tiskovna konferencija

Turistička regija Kvarner želi postati prva certificirana destinacija zdravlja u Hrvatskoj

Alenka Juričić Bukarica

Snimila A. JURIČIĆ BUKARICA

Snimila A. JURIČIĆ BUKARICA

U situaciji pandemije Covida-19, zdravstveni turizam je iznimno zanimljiva grana koju gosti traže i u kojoj možemo jako puno napraviti i u sektoru turizma. Ministarstvo turizma i sporta krenulo je u smjeru certificiranja uvođenjem oznake Safe stay in Croatia. Mi na Kvarneru već godinama radimo na brendiranju Kvarnera kao regije zdravlja, a što sada želimo i formalno certificirati, rekla je dr. sc. Peršić ŽivadinovTuristička regija Kvarner, koja svoju dugu turističku povijest, uz ostalo, temelji na zdravstvenom turizmu, i formalno želi postati prva certificirana destinacija zdravlja u Hrvatskoj. Istaknuto je to danas na press konferenciji koju su u Opatiji održali dr. sc. Irena Peršić Živadinov, direktorica Turističke zajednice (TZ) Kvarnera, prof. dr. sc. Vladimir Mozetič, ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije te predsjednik Klastera zdravstvenog turizma (KZT) Kvarnera, prof. dr. sc. Viktor Peršić, ravnatelj Thalassotherapije Opatija i predsjednik Skupštine KZT Kvarnera, te Nataša Rubeša, zamjenica ravnatelja poliklinike Rident i članica Upravnog odbora KZT Kvarnera.


– U situaciji pandemije Covida-19, zdravstveni turizam je iznimno zanimljiva grana koju gosti traže i u kojoj možemo jako puno napraviti i u sektoru turizma. Ministarstvo turizma i sporta krenulo je u smjeru certificiranja uvođenjem oznake Safe stay in Croatia. Mi na Kvarneru već godinama radimo na brendiranju Kvarnera kao regije zdravlja, a što sada želimo i formalno certificirati, rekla je dr. sc. Peršić Živadinov.


Samim time, sada se pri KZT-u Kvarnera radi na definiranju kriterija za izradu certifikata, a kojima bi se obuhvatilo ne samo pružatelje zdravstvenih usluga i obrazovanje, već i smještaj, outdoor ponuda, gastro ponuda i sve ono što ustvari čini cjelovit i zaokružen proizvod zdravstvenog turizma.  Samim time bi se povezalo dosadašnje certifikate u cjelovitu oznaku destinacije zdravlja na regionalnoj razini.
– To za nas znači da imamo inicijalnu prednost prema našim partnerima i gosima kojima nećemo svaki put morati dokazivati da smo destinacija zdravlja. Isto tako se otvara mogućnost uključivanja farmaceutske industrije, poput Jadran galenskog laboratorija, koja se tu nadovezuje i razvojem novih proizvoda, kazao je prof. dr. sc. Mozetič podsjetivši kako KZT Kvarnera trenutno čine 32 članice s preko 7 tisuća zaposlenih po čemu je ovo udruženje najveće u Hrvatskoj i jedno od najvećih takvih udruženja vezanih za ponudu zdravstvenog turizma u široj regiji.


A da je 2020. bila teška godina i za pružatelje usluga zdravstvenog turizma potvrdila je Nataša Rubeša iz Poliklinike Rident navodeći kako su lani imali pad prihoda od 40-ak posto u odnosu na 2019.


-Mi smo se kao privatna ustanova uspjeli izboriti te ove godine ipak očekujemo bolju godinu, iako pravi oporavak tek 2022., kazala je Rubeša dodajući kako je u stomatologiji 90 posto aktualnih zaštitnih mjera na bilo u primjeni i prije pandemije, a mjere zaštite su sada podignute na još viši nivo.


Govoreći o prednostima kvarnerske regije i interesu pacijenata, prof. dr. sc. Peršić je, pak, kazao kako su prednosti Kvarnera to što je autodestinacija, dakle lako je dostupan, i što u radijusu od 500 kilometara živi 75 milijuna ljudi. Istaknuo je i izvrsnu suradnju s Liburnija Riviera Hotelima.


-Svakako nas raduje i što je novi većinski vlasnik Liburnia Riviera Hotela prepoznao ponudu zdravstvenog turizma kao jednu od svojih strateških odrednica na čemu zajednički radimo i vjerujem da ćemo vrlo brzo u tom smjeru baštiniti i prve rezultate, kazao je ravnatelj opatijske Thalassotherapije.