Javna dražba

Tročlana riječka obitelj izgubila stan zbog ovrhe HEP-a, 60 m2 na dražbi za 100.000 kn

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ovrhovoditelji su HEP i Tehstan, a prodaja nekretnine se upravo odvija zbog duga za struju i pričuvu starog 20 godina, kazao je Antonio Dražović iz Živog zidaRIJEKA – Dok se u Općinskom sudu Rijeka odvijala javna dražba za stan u Ulici Moše Albaharija, veličine 60 četvornih metara, za samo 100 tisuća kuna, a tržišne vrijednosti oko 100 tisuća eura, koji je tročlana obitelj Ukella izgubila nakon ovrhe HEP-a, predstavnici Živog zida PGŽ-a ispred zgrade suda postavili su transparente i pozvali novinare kako bi dali podršku riječkoj obitelji i spriječili deložaciju.


Osam godina u mraku


– Protiv smo javne dražbe i prodaje jedine nekretnine koju ova obitelj ima. Ovrhovoditelji su HEP i Tehstan, a prodaja nekretnine se upravo odvija zbog duga za struju i pričuvu starog 20 godina, dakle u zastari su, a glavnicu su pojele kamate i troškovi postupka, kazao je Antonio Dražović iz Živog zida, napominjujući da je dug za struju od 20 tisuća kuna i nekoliko tisuća kuna za pričuvu narastao na 80 tisuća kuna.


– Živi zid neće dopustiti prodaju, a niti time posljedičnu deložaciju tročlane riječke obitelji sa zdravstvenim poteškoćama. Iako obitelj Ukella već 8 godina živi bez struje i u mraku u 21. stoljeću, HEP se odlučio da ni to nije dovoljno, već ovršuje nekretninu radi naplate duga koji je daleko manji od vrijednosti same nekretnine, kako je to inače slučaj s otimačinom imovine.
HEP je državna tvrtka, pa ovim činom de facto država izbacuje svoje građane na ulicu. Također je apsurd da HEP, koji ima vlastitu pravnu službu, ovakve slučajeve prosljeđuje odvjetničkim društvima zbog čega se troškovi ovršenika drastično povećavaju pa su tako sudski troškovi i kamate često veći od glavnice, kazao je Dražović i ocijenio da bi, ako je HEP kao državnu tvrtku imalo briga za svoje sugrađane, onda bi osim zaustavljanja iskapčanja struje i izbacivanja obitelji na ulicu, u najmanju ruku njihova pravna služba trebala raditi poslove naplate, a ne novcem ovršenika skupo plaćati privatna odvjetnička društva, u ovom slučaju Odvjetničko društvo Vukić i partneri kao punomoćnike HEP-a.


Odbijeno plaćanje u ratama


– U ponedjeljak smo osobno bili u HEP-u u nadi kako ćemo pronaći drugo rješenje za naplatu potraživanja. Upućeni smo na Odvjetničko društvo Vukić i partneri. Iako je HEP ostavio otvorene ruke odvjetničkom društvu, kod Vukića nismo naišli na razumijevanju za tešku životnu, materijalnu, socijalnu i zdravstvenu situaciju obitelji Ukella, već su odlučili nastaviti s ovrhom i javnom dražbom bez mogućnosti njene odgode koju smo i zatražili.


Obitelj je ponudila plaćanje u ratama, ali odvjetnici su takvu mogućnost odbacili. Lokacija predmetne nekretnine je centar grada, i svakako je isplativo otimati domove hrvatskih obitelji jer oni vrijede enormno više od samih dugova.


Svjedoci smo takve prakse dugi niz godina. Današnja odvjetnička društva zajedno s državnim institucijama postali su crna rupa koja otima imovinu i novac na nesreći sugrađana u koju ih obično država i takva društva dovedu.


Posao s ovrhama postao je unosan biznis, a oni koji bi nas trebali štititi i čuvati pojavljuju se u ulozi egzekutora i tlačitelja. Svjestan sam težine ovih riječi i eventualnog bijesa koji ću izazvati kod nekih, ali s punom odgovornošću tvrdim i stojim iza svega navedenog kao i svi moji kolege iz Živog zida koji se neumorno i altruistički borimo sve ove godine za dostojanstvo, egzistenciju i budućnost naših sugrađana.


Jer istina je, svi smo u problemu, djelovati se mora, jer kad nepravda postane zakon, otpor postaje dužnost, kazao je novinarima Dražović i nagasio da su ujutro podnijeli tužbu za nedopuštenu ovrhu Općinskom sudu u Rijeci te zahtjev za obustavu javne dražbe.


– Molimo cjelokupnu javnost da se, kako u ovom slučaju tako i u sličnim slučajevima, solidarizira s ovršenicima i ne kupuje na dražbi jedine nekretnine sugrađana koje država, banke i kriminalci otimaju uslijed nesretnih okolnosti pojedinačnih obitelji, poručio je Dražović.