Koronakriza

Grad Rijeka pomaže poduzetnicima: Trgovci odjećom i obućom oslobođeni plaćanja zakupnine

Sanja Gašpert

Radi se o trgovcima kojima je bio zabranjen rad od 12. do 26. travnja, a bit će oslobođeni plaćanja zakupnine u stopostotnom iznosu ako do 14. lipnja podnesu zahtjev za oslobađanje od plaćanja zakupnineRIJEKA – Zakupnicima poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke – trgovcima obuće i odjeće, kojima je temeljem odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske zabranjen rad u razdoblju od 12. do 26. travnja, Grad Rijeka odobrio je oslobađanje zakupnine u visini od sto posto za navedeno razdoblje ako podnesu zahtjev za oslobađanje od plaćanja zakupnine.


Ovo dodatno vrijeme za podnošenje zahtjeva Grad Rijeka je omogućio nakon što je Porezna uprava uputila pojašnjenje, prema kojem djelatnost trgovine na malo obućom i odjećom nije djelatnost za koju je moguće ostvariti pravo na naknadu dijela ili svih fiksnih troškova od Republike Hrvatske u sklopu Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za travanj ove godine.


Dodatno vrijeme


Kako bi svim svojim ugovornim partnerima koji su se našli u lošoj ekonomskoj situaciji zbog posljedica pandemije osigurao istovjetne uvjete pomoći, Grad Rijeka zakupnicima gradskih poslovnih prostora – trgovcima na malo obućom i odjećom daje mogućnost za podnošenje zahtjeva za oslobađanje od plaćanja zakupnine do 14. lipnja, isključivo putem online obrasca, http://gov.rijeka.hr/zahtjevi-i-obrasci/gospodarenje-imovinom/zahtjev-za-odobrenje-umanjenja-zakupnine/719. U istom razdoblju zakupnici poslovnih prostora u vlasništvu Grada Rijeke – trgovci obuće i odjeće, moći će podnositi zahtjeve i za preostale dane mjeseca travnja. Zahtjev zakupnici dostavljaju isključivo putem online obrasca http://gov.rijeka.hr/zahtjevi-i-obrasci/gospodarenje-imovinom/zahtjev-za-odobrenje-umanjenja-zakupnine/719 s pratećom vjerodostojnom knjigovodstvenom dokumentacijom kao dokazom smanjenja pada prometa.
Referentno razdoblje kao dokaz pada prometa utvrđuje se mjesečno na način da se promet za travanj ove godine za koji se traži odobrenje umanjenja zakupnine uspoređuje s polovicom prihoda veljače prošle godine, a iznimno, zakupnici koji svoju djelatnost nisu obavljali u veljači 2020. godine dostavljaju podatak o ostvarenom prometu koji su imali u listopadu 2020. godine, pri tome se uzima polovica ostvarenog prihoda.


Druga mogućnost


Druga mogućnost koja je na raspolaganju zakupnicima gradskih poslovnih prostora bila je podnošenje jednog zahtjeva za cijelo razdoblje travnja, kojim ostvaruju pravo na popust od 30 posto, odnosno od 50 posto ovisno o padu prometa. Ukoliko je zakupnik odabrao tu mogućnost, utoliko nema pravo na dodatno umanjenje od 100 posto za vrijeme kada mu je bila obustavljena djelatnost. U slučaju da Porezna uprava u međuvremenu ove dvije djelatnosti uvrsti u Potpore za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim pandemijom COVID-19 za travanj ove godine, svi podnositelji zahtjeva bit će o tome osobno obavješteni i upućeni u daljnji postupak, ističu u Gradu Rijeci.