Odlučeno

“Treasure hunt – Riječka kultura” pobjednički projekt Akcije za 5! Evo što planiraju riječki srednjoškolci

N.L.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Četrdesetak učenika i učenika iz 12 rijječkih srednjih škola osmišljavalo je projekte na temu prostora za mlade“Treasure hunt – Riječka kultura” pobjednički je projekt ovogodišnjeg izdanja Akcije za 5!, koju Grad Rijeka i Udruga Delta uspješno provode već sedamnaest godina.


U sklopu Akcije za 5! četrdesetak učenika i učenica iz 12 riječkih srednjih škola te 5 volonterki uz podršku volontera Udruge Delta u Dječjoj kući su osmišljavali projekte na temu prostora za mlade. Na završnoj raspravi, održanoj u Gradskoj vijećnici, učenici su predstavili svoje projektne prijedloge te glasovali o najboljem.


“Treasure hunt – Riječka kultura” uključuje osmišljavanje nagradne potrage za blagom na prepoznatljivim riječkim lokacijama kao što su kompleks Benčić ili Gradska ura putem aplikacije, koju će programirati sami učenici, uz organizirano druženje na cilju.
Učenici su osmislili projekt s ciljem organizacije događaja, koje će potaknuti mlade Riječane na druženje i međusobno upoznavanje.


Pobjednički prijedlog bit će financiran s pet tisuća kuna iz gradskog proračuna, a učenici i učenice će ga uz mentorstvo Udruge Delta realizirati do kraja ove godine.


Program Akcija za 5! provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom Delta iz Rijeke, a cilj projekta je pružiti mogućnosti mladim ljudima između 14 i 19 godina da razviju sposobnosti potrebne za aktivno sudjelovanje u procesima donošenja odluka na lokalnoj razini.


U proteklih 17 godina u Akciji za 5! sudjelovalo je više od 1.000 mladih, a samo u Gradu Rijeci do sada je sredstvima iz proračuna Grada Rijeke uspješno realizirano 16 pobjedničkih projekta učenika i učenica.