Peticija

Tranzicijska inicijativa Rijeka prikuplja potpise za otvorenje RiHuba, evo što kažu u Gradskoj upravi

Sanja Gašpert

Druženje građana u RiHubu

Druženje građana u RiHubu

TIR prikuplja potpise podrške za ponovno otvaranje RiHuba koje će uputiti gradonačelniku Rijeke, a sudeći prema navodima iz Grada, već se zna da će atraktivan prostor biti otvoren početkom jeseniTranzicijska inicijativa Rijeka (TIR) pokrenula je inicijativu za povratak RiHuba, zatvorenog početkom epidemije koronavirusa, a koju će, nakon prikupljenih potpisa podrške uputiti riječkom gradonačelniku Vojku Obersnelu. Kako ističu u TIR-u, prikupljanje potpisa podrške obavljat će se do 20. kolovoza.


Nesebičan rad


– Kad je naš grad proglašen Europskom prijestolnicom kulture, svi smo se oduševili i veselili budućim pozitivnim promjenama. Nakon otvorenja RiHuba, tamo nam je pružena podrška u širenju dobrih ideja koje su mijenjale grad.


To je bio naš gradski, dnevni i društveni boravak u kojem se rađaju pozitivne promjene i množe dobre ideje, pravi rasadnik kreativnog grada.
RiHub je potaknuo širenje i jačanje lokalne zajednice – tamo se dogodila predivna inkluzija naših često zaboravljenih umirovljenika te osoba s teškoćama. Kroz RiHub uspjeli smo ostvariti kontakt i s gradskom upravom Grada Rijeke te otvorili prostor za međusobno upoznavanje i komunikaciju koja prethodno nije postojala, ističu u TIR-u.


Kroz protekle skoro dvije godine TIR je sudjelovao na više od stotinu događanja – radionica, predavanja, susreta, organizirao dvadesetak zajedničkih sastanaka, upoznao više od stotinu sugrađana direktno, a indirektno sigurno petstotinjak.


Raduje nas da smo kroz povezivanja u RiHubu počeli planirati zajedničke projekte s novootkrivenim ljudima u zajednici za sljedeću, 2021. godinu. Zajedno smo širili ekološku, umjetničku te socijalnu svijest.


RiHub je skoro svakodnevno održavao događaje za zajednicu pruživši time osjećaj velikoga grada u kojem postoji prostor za tematike koje njeguju progresivan, osviješten te zdrav razvoj sugrađana.


Iznimno je važno osvrnuti se i na kolektiv volontera koji su prošli kroz RiHub, a koji nastavljaju kroz svoj predan te nesebičan rad podupirati kulturne aktivnosti projekta Rijeka 2020 – EPK-a.


Više od 300 volontera svojim sudjelovanjem u projektu stvara osjećaj zajedništva grada, a svi znamo da grad nije grad bez jake zajednice koja ga podupire. Situacija s COVID-19 nas je sve zaustavila i prisilno usporila, no i dalje živimo u uvjerenju da uz propisane zaštitne mjere možemo nastaviti mijenjati naš grad.


Ljudi čine grad. Budući da aktivno sudjelujemo u održivosti grada, zahtijevamo da RiHub, koji predstavlja više od samog prostora, ostane centar aktivnosti riječke lokalne zajednice.


Nadamo se da ćete pronaći brzo i praktično rješenje za RiHub te da će gradske politike uvažiti europski i svjetski trend jačanja zajednice kroz kulturu i da ćete nas o tome redovito obavještavati, ističu u TIR-u.


Coworking prostor


RiHub je pod upravljanjem Grada Rijeke, u kojem ističu kako je zamišljen prvenstveno kao prostor u kojem svi građani mogu pronaći mjesto za rad, s obzirom na to da se pokazao kao izuzetno atraktivan i kvalitetan prostor za brojne aktivnosti, prvenstveno kao coworking prostor te dvorana za konferencije i skupove.


– Planira se otvorenje i razrađuje model upravljanja jer zbog smanjenja troškova tvrtke Rijeka 2020 više nije njima na upravljanju. Trenutačno se u njemu održavaju povremene aktivnosti, pa je tako početkom srpnja u njemu održan Demo Day 11. generacije Startupa Rijeka.


Konkretni načini funkcioniranja prostora i programi koji će naći svoje mjesto u Rihubu bit će definirani početkom jeseni, ističu u Gradu Rijeci.