Obnova pročelja

Traje obnova zgrade Lučke uprave: Palača Pomorske gubernije u lipnju će zasjati starim sjajem

Marinko Glavan

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

Ukupna vrijednost radova za sanaciju i uređenje pročelja zgrade iznosi 6,993 milijuna kuna, bez PDV-a, a investitori projekta su Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka. Otvoreni postupak javne nabave za odabir izvođača radova pokrenut je u svibnju 2019. godine i završen sredinom kolovoza 2019. godine. Ugovor za izvođenje radova je potpisan 25. rujna 2019. godine sa Zanatskom zadrugom Gradin iz Rijeke.RIJEKA – Radovi na sanaciji i uređenju pročelja zgrade Lučke uprave Rijeka na Rivi, započeti prije nešto više od tri mjeseca, trebali bi biti završeni polovicom lipnja ove godine, potvrđeno je iz Lučke uprave iz koje poručuju kako će nakon radova nekadašnja Palača Pomorske gubernije »zasjati starim sjajem«, pri čemu će joj biti vraćen prvobitni izgled.


Ukupna vrijednost radova za sanaciju i uređenje pročelja zgrade iznosi 6,993 milijuna kuna, bez PDV-a, a investitori projekta su Lučka uprava Rijeka i Grad Rijeka. Otvoreni postupak javne nabave za odabir izvođača radova pokrenut je u svibnju 2019. godine i završen sredinom kolovoza 2019. godine. Ugovor za izvođenje radova je potpisan 25. rujna 2019. godine sa Zanatskom zadrugom Gradin iz Rijeke.


Kako projekt sanacije i uređenja pročelja zahtijeva trajno uklanjanje vanjskih klimatizacijskih jedinica sa zgrade, Lučka uprava Rijeka je paralelno pokrenula projekt za ugradnju cjelovitog klimatizacijskog sustava u zgradi. Postupak javne nabave vrijedan 2,414 milijuna kuna plus PDV je završen, radovi su u tijeku, a ugovoreni rok za ugradnju klimatizacijskog sustava je pet mjeseci. Postojeću klimatizacijsku opremu visoke učinkovitosti Lučka uprava je zajedno s troškovima ugradnje donirala KBC-u Rijeka, kako bi poboljšali uvjete boravka pacijenata na bolničkim odjelima.
Zgrada nekadašnje Pomorske gubernije, u kojoj su danas uz Lučku upravu smješteni i uredi Luke Rijeka d.d., izgrađena je 1885. godine prema projektu arhitekta Josipa Huberta. Investitor izgradnje je bila Kraljevska pomorska uprava u Rijeci, a izgradilo ju je poduzeće Ambrosini-Conighi u nepune dvije godine, u periodu od lipnja 1883. do veljače 1885. godine. Projekt obnove pročelja prvi je od njene izgradnje i doba kada je bila sjedište Kraljevske pomorske uprave u Rijeci.