LIJEPO DRUŽENJE

Tradicionalno županijsko natjecanje postrojbi PGŽ-a održano u Crikvenici: Čak 270 vatrogasaca obilježilo kraj sezone

Sanja Gašpert

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Cilj je ovakvih natjecanja održavanje i pokazivanje spremnosti, kao i timskog duha, ali i druženje, okupljanje i razgovori te razmjena iskustava. Svake godine okupimo se na kraju protupožarne sezone – rekao je predsjednik DVD-a Crikvenica Teo MalovozCRIKVENICA – Dvadeset i sedam ekipa, osam ženskih i devetnaest muških, s ukupno 270 vatrogasaca s područja cijele Primorsko-goranske županije, okupilo se na tradicionalnom županijskom vatrogasnom natjecanju odraslih članova vatrogasnih postrojbi Primorsko-goranske županije, koje se održava svake godine na kraju protupožarne sezone, a ove je godine održano u Crikvenici, uz domaćinstvo Dobrovoljnog vatrogasnog društva Crikvenica, koje ove godine slavi 110 godina postojanja. Organizator natjecanja je Vatrogasna zajednica Primorsko-goranske županije.


Vatrogasci su se natjecali u četiri kategorije – muški A, muški B, ženski A i ženski B, u vježbi s motornom vatrogasnom štrcaljkom bez upotrebe vode, takozvanom suhom vježbom i štafetnom utrkom na 400 metara s preprekama – gredom i tarabom za muškarce te dvjema gredama za žene. Natjecanje se izvodilo prema Priručniku o natjecanju vatrogasaca.


Timski duh


– Cilj je ovakvih natjecanja održavanje i pokazivanje spremnosti, kao i timskog duha, ali i druženje, okupljanje i razgovori te razmjena iskustava. Svake godine okupimo se na kraju protupožarne sezone, uvijek u nekom drugom gradu, uz domaćinstvo nekog od dobrovoljnih vatrogasnih društava – rekao je predsjednik DVD-a Crikvenica Teo Malovoz.

U DVD-u Crikvenica dvadesetak je djece, veliki je broj mladih članova, među njima i mlada Crikveničanka Paula Ferić, koja ima tek 22 godine, a u DVD-u je već punih petnaest godina. Prije nekoliko dana je i diplomirala zaštitu od požara, a ujedno je, zahvaljujući svom iskustvu, već zapovjednik svoje ženske ekipe.


– Član sam DVD-a Crikvenica od sedme godine života. U našoj su ulici svi vatrogasci i tata me je subotom uvijek nagovarao da se priključim malim vatrogascima. I moji prijatelji su se priključili, tako da me ekipa povukla i evo me u vatrogascima već punih petnaest godina. Izuzetno sam ponosna jer mislim da je ovo vrlo humana profesija – rekla je Paula Ferić.


Razmjena iskustava


Među 27 ekipa na natjecanje su u Crikvenicu stigle i tri ekipe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sušak iz Rijeke.


– Svake godine dolazimo na županijsko natjecanje, to je već postala tradicija jer je to jedno od najvažnijih natjecanja koje se održava na kraju protupožarne sezone. Prilika je to da pokažemo našu spremnost, ali i razmjenimo iskustva, vidimo kakva je bila sezona, kako je tko prošao. Također, prilika je to i za druženje s kolegama vatrogascima – rekao je Luka Miškulin.


Iz austrijskog Gradišća kao gosti su na natjecanje stigli članovi FF Trausdorf – Štefan Drabtis i Ronald Schuller. Riječ je o vatrogasnom društvu s kojim je DVD Crikvenica u prijateljskim vezama već dugi niz godina.


– Već punih dvadeset i osam godina prijatelji smo s crikveničkim vatrogascima. Svake se godine posjećujemo – jedne godine su oni kod nas, a druge mi kod njih. Družimo se, razmjenjujemo iskustva, učimo jedni od drugih. S godinama smo već postali veliki prijatelji, a ne samo kolege vatrogasci – istaknuo je Štefan Drabtis.