Odbor za kulturu

Tko je ugasio Riječke ljetne noći?

Ervin Pavleković

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAKRIJEKA – Na posljednjoj sjednici Odbora za kulturu, 25., govorilo se o nekoliko točaka, a prošla je u signalima otežanoga rada i sa strane Odbora i sa strane Grada, barem one administrativno-pravne strane, i to zato što se neki zaključci Odbora stalno ponavljaju, traži se dodatno pojašnjenje odgovora Grada, pa se, prema mišljenju Ane Dumičić, ne postiže konkretan učinak, već se vrte u krug.


Ipak, članovi Odbora, ponajprije njegova predsjednica Maša Magzan i Antonija Marković složile su se s time da će i dalje raditi na isti način, tako da propituju određene stvari, sugeriraju, ali i da traže dodatna pojašnjenja, odgovore, makar to značilo i ponavljanje svih onih ranije usustavljenih zaključaka, ponajprije zbog toga što, smatra Marković, takav način jasno pokazuje djelovanje i rad ovog saziva Odbora za kulturu.


Teatro Fenice


Upravo zato, Odbor još jednom traži odgovor na ranije donesene zaključke glede Lansirne rampe (umrežavanje svih dionika u rješavanju problema), Teatra Fenice (imenovanje privremenog skrbnika), no i slučaja s Gradskim kazalištem lutaka koje vapi za novim prostorom ili barem rješavanjem situacije sa sustavom grijanja i hlađenja, što, istaknuto je, traži previše financijskog namakanja, oko 250 tisuća eura.
Ipak, Odbor traži očitovanje o učinjenoj analizi prostora paviljona na tržnici Brajda kao potencijalnoj zgradi Lutkara te razmatranje alternativnih prostornih rješenja. Što se tiče spomeničke rente i raspodjele sredstava za tekuću godinu okarakterizirana je kao sistemski problem, jer u nju ulazi otplata zajma za »Galeb« i za njegovu prenamjenu, kao i dio projekta »Povežimo se s baštinom« koji prelazi u spomeničku rentu.


Jedna od točaka na kojoj se zadržalo je izostanak komunikacije od HNK-a Ivana pl. Zajca na postavljena pitanja Odbora za kulturu, na što se i sam osnivač, Grad, očitovao te naglasio da HNK mora komunicirati.


S obzirom na to Magzan je ustvrdila da HNK nije privatno kazalište, stoga je dužno komunicirati, a dosadašnja (ne)komunikacija je prebacivanje loptice između osnivača i financijera, Grada i HNK-a. U tom smislu pitanje glede održavanja manifestacije Riječke ljetne noći, koja je u Statutu Kazališta i u predloženom planu rada aktualnoga intendanta, Odbor traži odgovor od Grada, to jest gradonačelnika ili resornog odjela, i to na pitanje zašto je dopušteno gašenje te manifestacije, tko je odgovoran za njezino gašenje i kada je odluka donesena. O ovoj se točki glasalo 2:1.


Palača šećera


Na natječaj za novi mandat za ravnatelja Gradske knjižnice, predstavila je članica Upravnog vijeća te ustanove Ljiljana Cvjetović, pristigla je jedna prijava, i to dosadašnjeg ravnatelja Nike Cvjetkovića, kojemu je jednoglasno odlučeno povjeravanje još jednog mandata na čelu te gradske ustanove.


Za poništenje 3. ponovljenog postupka za davanje koncesije za korištenje dijela Palače šećera za obavljanje usluga u turizmu (turistička agencija/info pult/marketinška agencija), kao i za poništenje također 3. ponovljenog postupka za korištenje dijela iste ustanova za obavljanje ugostiteljske djelatnosti glasalo se u omjeru 1:1:1, a kako je Magzan ustvrdila valja promijeniti plan, prenamjenu prostora i fleksibilizaciju uvjeta. Za polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika istaknuto je kako sve navedene aktivnosti čelne osobe grada treba dodatno pojasniti, kao i od kakve su one važnosti za građane Rijeke.


U tom pogledu Magzan je ustvrdila kako dosadašnji način prezentacije gradonačelnikovih aktivnosti nije adekvatan, a Stanković kako s radom gradonačelnika glede sektora kulture nisu zadovoljni.


Osim tajnice Odbora za kulturu, predstavnika Grada, koji bi mogli dati određene odgovore ili pojašnjenja, na današnjoj sjednici zapravo nije bilo, pa se sjednica svela tek na razgovor između samih članova Odbora te njegove tajnice.