Obilazak

Tjedan upoznavanja groblja Europe na Kozali i Trsatu, vođene šetnje su u ponedjeljak i utorak

Jakov Kršovnik

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Svi koji dođu na vođenu šetnju i upoznavanje groblja u ponedjeljak i utorak dobit će prigodnu brošuru s poznatim riječkim liječnicima i mjestima njihova vječnog počivalištaKao i proteklih godina, tjedan upoznavanja groblja Europe bit će održan u Rijeci, obilaskom groblja na Kozali i Trsatu s posebnim naglaskom na grobna mjesta liječnika.


Otvaranje je u ponedjeljak 24. svibnja u 18 sati na groblju Kozala, sa šetnjom uz stručno vodstvo Daine Glavočić te upoznavanje grobova i životopisa poznatih liječnika, a što će biti ponovljeno i dan kasnije na trsatskom groblju u isto vrijeme.


U najavi je povjesničarka umjetnosti Daina Glavočić istaknula da na riječkim grobljima ima više od pedeset imena liječnika o kojima bi trebalo govoriti i koji su ostavili trag u Rijeci, ali i šire.
– Neki od njih su ostvarili europska, pa čak i svjetska, dostignuća u svom poslu. Na primjer, Antonio Grossich koji je prvi primijenio jodnu tinkturu za dezinfekciju prije kirurške operacije.


Takve i druge zanimljive, ali možda manje poznate činjenice predstavit ćemo tijekom šetnje grobljima. Recimo i da kako se mijenjala politika grada, tako se mijenjala i aktivnost liječnika koji su, kao danas, bili zainteresirani za sudjelovanje u politici.


Tako ćemo vidjeti grobove pripadnika stranke autonomne ili Slobodne Države Rijeka, raznih talijanskih stranaka, partizana i tako dalje, kazala je Glavočić.


Svi koji dođu na vođenu šetnju i upoznavanje groblja u ponedjeljak i utorak dobit će prigodnu brošuru s poznatim riječkim liječnicima i mjestima njihova vječnog počivališta.


U ime KD Kozala direktorica Nives Torbarina pozvala je sve da prisustvuju vođenim šetnjama, a na konferenciji je napomenuto da su i dalje na snazi epidemiološke mjere razmaka te nošenja maskica na grobljima.