Rijeka psihologije

Tjedan u kojem se glasno priča o psihologijskim temama

Ingrid Šestan Kučić

Ines Jakovčić obratila se gostima na sinoćnjem svečanom otvaranju Rijeke psihologije / Snimio Marko GRACIN

Ines Jakovčić obratila se gostima na sinoćnjem svečanom otvaranju Rijeke psihologije / Snimio Marko GRACIN

​Psihologija će ovog tjedna, najavila je predsjednica Organizacijskog odbora Ines Jakovčić, biti glavna tema u 86 hrvatskih gradova i općina, no nigdje se o toj temi neće tako glasno pričati kao u RijeciRIJEKA – U sklopu 13. Tjedna psihologije u Hrvatskoj sinoć je poteklo i deveto izdanje Rijeke psihologije koja je ove godine bogatija nego ikad, a u okviru koje će do 23. veljače psiholozi približiti građanstvu brojne spoznaje iz različitih područja psihologije. U bogatom programu koji broji više od 100 aktivnosti kao što su predavanja, radionice, tribine, okrugli stolovi islično, svatko može pronaći nešto za sebe, a sve te aktivnosti za građane su besplatne te se održavaju na 69 lokacija u Rijeci i još 19 gradova te mjesta u Primorsko-goranskoj županiji.


Prepoznat brend


Psihologija će ovog tjedna, najavila je predsjednica Organizacijskog odbora Ines Jakovčić, biti glavna tema u 86 hrvatskih gradova i općina, no nigdje se o toj temi neće tako glasno pričati kao u Rijeci.


– Rijeka psihlogije postala je brand prepoznat ne samo u Primorsko-goranskoj županiji, već i šire. Svake godine manifestacija se sve više širi programski i po broju lokacija pa to uskoro neće više biti rijeka, nego more psihologije. Ove godine imamo gotovo 110 aktivnosti na 69 lokacija, a trećina tih lokacija je izvan Rijeke, a teme pokrivaju svu širinu psihologije, kazala je Jakovčić.


Psihologija će u sljedećih sedam dana biti glavna tema u 86 hrvatskih gradova / Snimio Marko GRACIN


Psihologija će u sljedećih sedam dana biti glavna tema u 86 hrvatskih gradova / Snimio Marko GRACIN

Ove godine program nudi nekoliko aktivnosti koje se bave problematikom štetnih utjecaja izloženosti ekranima i internetu, rješavanjem sukoba, komunikacijskim vještinama, odgojnim metodama, emocijama, ljubavlju te odnosima s drugima, a nezaobilazni dio manifestacije, konferencija »Psihologija za gospodarstvenike« već je jučer održana. Građanima se nudi i mogućnost testiranja znanja iz psihologije u Psiho pub-kvizu, a djeci u igri »Dar mal« i Escape room, a novost je što će se ove godine prvi put u sklopu manifestacije održati kazališna predstava Teatra Tirena iz Zagreba »U mojoj glavi« koja će se večeras s početkom u 19 sati održati u HKD-u na Sušaku. Time se Rijeka psihologije priključila EPK-u, a ulaznica za predstavu više nema.


Dodajući kako je Rijeka psihologije manifestacija koja Rijeci i okolici donosi niz znimljivih tema, pročelnica Odjela za psihologiju Tamara Martinac Dorčić sinoć je manifestaciji poželjela uspjeh, a isto je učinila i dekanica Filozofskog fakulteta Ines Srdoč Konestra, istaknuvši da psiholozi u odabranim temama za manifestaciju prepoznaju ono što društvo tišti i u čemu pojedincima mogu pomoći.Osim promocije struke, Rijeka psihologije ima i humanitarni karakter. Svake se godine prodajom promotivnih predmeta prikupljaju sredstva za potrebitu ustanovu ili udrugu, a do sada su donirane preko 73 tisuće kuna. Ove godine prikupljaju se sredstva za Podcentar predškolskog odgoja Maestral za nabavu opreme za rad s djecom s poremećajima iz spektra autizma. Dva su štanda na kojima građani mogu kupiti promo predmete – štand na Korzu i u ZTC-u, a u humanitarnu akciju se može uključiti i uplatom izravno na žiroračun IBAN HR9123600001101536455 (poziv na broj 70505505759-06, svrha uplate: Humanitarna akcija). Štand na Korzu bit će postavljen od 10 do 14 sati, a u Zapadnom trgovačkom centru od 16 do 20 sati te će po cijeni od 5 do 15 kuna nuditi mozgalice, privjeske, držače za mobitele, rašpice i druge promo predmete sa zanimljivostima iz psihologije.Lijepe želje


Lijepe želje devetom izdanju manifestacije uputila je i prorektorica za studije, studente i osiguranje Sveučilišta u Rijeci Marta Žuvić, kao i pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Primorsko-goranske županije Edita Stilin, dok je Rijeku psihologije otvorila pročelnica Odjela za odgoj i školstvo Grada Rijeke Sanda Sušanj. Sinoćnje otvorenje popratilo je predavanje o emocionalnoj inteligenciji i kompetenciji, a organizatori cjelotjedne manifestacije su Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, Sveučilišni savjetovališni centar Sveučilišta u Rijeci, Udruga studenata psihologije Psirius, Grad Rijeka, Ri Psi Alumni klub, Centar za primijenjenu psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, Društvo psihologa PGŽ-a te SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava.


Posebna vrijednost manifestacije, prema ocjeni Jakovčić, je volonterski angažman ne samo studenata Odsjeka za psihologiju Filozofskoga fakulteta u Rijeci, jer u manifestaciji volontiraju i provoditelji programskih aktivnosti te članovi organizacijskog odbora.


– Čitava organizacija i sve programske aktivnosti provode se isključivo na volonterskoj osnovi pa je Rijeka psihologije jedna od rijetkih prilika u kojoj ne vrijedi izreka »Koliko para toliko muzike«, jer sa skromnim budžetom zahvaljujući volonterskom angažmanu radi se velika manifestacija, zaključila je Jakovčić.