Moj grad i Ri-Val

Tišina, Gonzo snima spot: Ri-Val pozitivne atmosfere! ‘Moj grad’ za prijestolnicu kulture

Danijela Bauk

snimio Marko Gracin

snimio Marko Gracin

Ri-Val okupio se nakon 22 godine u trenutku koji je ključan za Rijeku – uoči godine nošenja titule Europske prijestolnice kulture. Nova pjesma nosi naziv »Moj grad«, i pjeva o Rijeci, slobodnom, otvorenom gradu.



RIJEKA – Obiteljsko stablo Ri Rocka dalo je plodove koji padaju na plodno tlo – riječi su Sandra Bastiančića iz grupe En Face koje možda i najbolje opisuju ono što se prvo u studiju, a potom i na snimanju spota u Exportdrvu, dogodilo u pjesmi »Moj grad«, novoj riječkoj himni koja je nakon 22 godine opet okupila riječki superbend Ri-Val.


Nova lica


Nova su vremena, pa Ri-Val čine i neka nova lica, da ne kažemo »klinci« jer više je tu sjednih glava no što bi mnogi očekivali. Ovog puta čine ga – simbolično – 20 pjevača i pjevačica: Zoran Badurina iz Jonathana, Sandro Bastiančić iz En Facea, Luka Benčić iz My Buddy Moosea, Stane Grdaković i Darko Terlević iz The Siidsa, Valter Kocijančić iz prve postave Parafa, Edi Kraljić i Marina Perazić iz Denis&Denis, Davor Lukas iz Fita, »enice« Ivona Maričić Kukuljan, Iva Močibob, Elena Tomeček Zdjelar i Nikolina Tomljanović, zatim Ivanka Mazurkijević iz Mr.Lee & Ivanesky i Stampeda, Zoran Prodanović Prlja iz Leta 3, Mihael Prosen iz Fathera i Nord, Marko Rogić odnosno White on White, Leo Rumora iz Ogledala i Fiumensa, Dean Škaljac iz Grada i Gerile i Boris Štok. Za instrumentalni dio bili su zaduženi Vlado Simcich Vava iz Laufera i Turista, Damir Martinović Mrle i Matej Zec najpoznatiji iz Leta 3, Bobo Grujičić iz Turista i Kojota, Darko Terlević iz The Siidsa i Vladimir Tomić Mosk iz Moskve.


foto: screenshot / Marko Gracin


foto: screenshot / Marko Gracin





– Pamtim vremena kad mi je Ri-val bio samo san i putokaz da bih i ja jednog dana mogao biti dio ovog projekta. Lijepa mi je gesta, da se i mi glazbenici uključimo u projekt Europske prijestolnice kulture i to ususret 2020. godini. Uostalom, s Vavom se znam godinama, puno smo surađivali i prijatelji smo, kazao je Bastiančić.


Svježiji zvuk


Glazbu i stihove potpisuje ‘dobri duh riječke rock-scene’ Vlado Simcich Vava, dok je autor aranžmana Darko Terlević.


– Naravno da smo se odazvali kad nam je Vava rekao da ima pjesmu. Ja sam bio zadužen za aranžman, Vava mu je htio dati jedan svježiji zvuk, reći će Terlević.


foto: screenshot / Marko Gracin


foto: screenshot / Marko Gracin



Za snimku i miks bio je pak zadužen Matej Zec.


– Je li bilo teško uskladiti 20 frontmena? Naravno, osjećali smo se poput trenera u studiju. No bila je baš super vibra, pun frižider na početku snimanja i prazan nakon, kratko je komentirao Zec.


Ri-Val okupio se nakon 22 godine u trenutku koji je ključan za Rijeku – uoči godine nošenja titule Europske prijestolnice kulture. Nova pjesma nosi naziv »Moj grad«, i pjeva o Rijeci, slobodnom, otvorenom gradu.



– Ri-Val se dosad okupljao oko nekog problema, ovo je prvi put da je pjesma nastala na valu pozitivne atmosfere i jedinstvena je prilika da podržimo projekt EPK koji ovom gradu može donijeti puno lijepoga i važnoga. Drago mi je da me Vava pozvao u pjesmu, sve ove ljude poznajem, neke duže, neke kraće, s mnogima od njih sam dijelio pozornicu, smatra Luka Benčić.


Pjesma nosi tipični riječki rock zvuk, a tekst uključuje stihove koji Rijeku predstavljaju kao hrvatski simbol za slobodu i otvorenost.


– To su mi prijatelji i drago mi je da i mi na ovaj način dajemo podršku riječkom EPK, kratak je bio Zoran Prodanović Prlja.



Dobra, stara ekipa


Da nisu dvojili odazvati se pozivu, potvrđuju nam i Leo Rumora i Davor Lukas.


– Vava je pozvao, mi se odazvali. Ma prilika je to i da se okupi dobra, stara ekipa.


Ovim se okupljanjem Ri-Vala, između ostalog, potvrđuje i status ovog benda koji više od 30 godina svjedoči o zajedništvu riječke rock-scene u trenucima koji su važni za grad i regiju.



– Pravo je vrijeme da svi zajedno podržimo ovaj projekt. Pjesma je dobar početak da se riječka scena, koja doduše više nije toliko alternativna kao nekad, još više uključi, naglasio je Edi Kraljić.


Nakon nedavne premijere na predstavljanju programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, jučer je pod redateljskom palicom snimatelja i redatelja Radislava Jovanova Gonza sniman i spot koji će premijerno biti prikazan u prosincu ove godine.



– Dobra je vibra bila u studiju, dobra je na snimanju spota. Ovo je naš mali doprinos i poticaj riječkom EPK, ali i cijelom gradu, ne samo u 2020. već i u godinama nakon toga, kazala je Iva Močibob.


A atmosfera na spotu ležerna i opuštena.


– Ma super su mi ova druženja. Tu je stara ekipa i neki novi dečki. Teško nas je ovako okupiti, svatko ima svoje obaveze, ali ni potop i prolom oblaka nas danas nije spriječio. Neki možda uspoređuju prijašnje pjesme Ri-Vala i ovu danas. No, nema potrebe za time. Druga su vremena i prilike i svako vrijeme nosi svoje, zaključio je Dean Škaljac.