Novi školski kapitalni projekti

Tijekom godine počinje izgradnja nove škole u Marinićima. Ovako bi trebala izgledati

Ingrid Šestan Kučić

Kako će u budućnoti izgledati nova škola u Marinićima

Kako će u budućnoti izgledati nova škola u Marinićima

Izrađena je potrebna projektna dokumentacija i ishodovana građevinska dozvola, a do sada je Županija u projekt uložila 1,5 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost izgradnje nove škole iznosi oko 80 milijuna kunaRIJEKA Primorsko-goranska županija kao osnivač srednjih i dijela osnovnih škola ove školske godine planira završiti ili započeti nekoliko kapitalnih projekata, a pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin kao najvažnije projekte izdvaja završetak rekonstrukcije škole u Dražicama, početak izgradnje školske sportske dvorane Medicinske škole, početak gradnje nove škole u Marinićima te početak dogradnje osnovne škole na Rabu.


Medicinska škola


Natječaj za izvođača radova za izgradnju sportske dvorane Medicinske škole je u tijeku i protekne li sve po planu, do kraja svibnja započet će izgradnja dvorane.


– Primorsko-goranska županija započela je s provedbom projekta izgradnje školske sportske dvorane 2017. godine izradom projektne dokumentacije i ishođenjem dozvola. Projektom je predviđena izgradnja školske sportske dvorane s prostorom za igralište košarke i odbojke te pratećim i pomoćnim prostorima, ukupne zatvorene bruto površine 920 četvornih metara. Predviđeno je i uređenje okoliša, izgradnja pomoćnoga natkrivenoga zatvorenog ulaza u dvorište za vanjske korisnike i ugradnja sustava energetski učinkovitog grijanja putem dizalice topline, a novoizgrađena dvorana će se toplom vezom povezati s Medicinskom školom, pojašnjava pročelnica.
Provedbom projekta ojačat će se infrastrukturni kapaciteti za sport i rekreaciju koji će utjecati na kvalitete života učenika Medicinske škole, Učeničkog doma Kvarner, lokalnih sportsko-rekreativnih klubova, uključujući i klubove osoba s invaliditetom. Procijenjena vrijednost ovog projekta iznosi oko 13 milijuna kuna.


Ukoro obnova klanjske školske dvorane


U Osnovnoj školi Klana započela je obnova ostakljenog hodnika i postavljanje nove PVC stolarije, a uskoro bi trebala krenuti i obnova školske dvorane.
Obnova ostakljenog hodnika i nova PVC stolarija samo je početak cjelokupne obnove dotrajale školske dvorane koja se očekuje na proljeće, a kojoj se Općina Klana uključila financirajući 114.000 tisuća kuna. Ostakljeni hodnik koji se obnavlja zgradu osnovne škole povezuje sa školskom dvoranom i svakodnevno se koristi, a derutan je i propušta vjetar, vlagu i kišu. Stoga se nadaju da će PVC stolarija riješiti te probleme, a osim što će učenicima biti ugodnije i sigurnije šetati svojom školom, očekuju i značajne energetske uštede.
– Uz svakodnevne donacije koje dajemo školi na tekućoj, mjesečnoj i dnevnoj razini odlučili smo se ovoj obnovi priključiti financirajući PVC stolariju u iznosu od 114 tisuće kuna. Općina Klana u protekle četiri godine u Osnovnu školu »Klana« uložila je više nego u svim proteklim mandatima otkad postoji općine, a sve za poboljšanje kvalitete boravka i školovanja naših najmlađih, kazala je načelnica Željka Šarčević Grgić. (B. M.)


Što se pak projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade škole u Dražicama tiče, kapacitet postojeće zgrade proširio se za 11 novih učionica u odnosu na prijašnjih 10, što će omogućiti rad škole na jednoj lokaciji i u jednoj smjeni. Škola je do sada radila na dvije lokacije, u dvije općine, a dograđuje se i jednodijelna školska sportska dvorana koja će se toplom vezom povezati sa zgradom škole. Cjelokupnim zahvatom građevina škole u Dražicama povećat će se za oko 2.800 četvornih metara površine, a predviđeno je i korištenje kotlovnice na biomasu s pripadajućim spremištem, ugradnja dizala te uređenje okoliša. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 40,7 milijun kuna, od čega Županija sufinancira 60 posto, odnosno 24,7 milijuna kuna. Radovi bi se trebali okončati u ožujku.


Trenutačno se na školi u Klani obnavlja stolarija / Foto Damir ŠKOMRLJ

Trenutačno se na školi u Klani obnavlja stolarija / Foto Damir ŠKOMRLJ


 


Rapska priča


Do kraja ove godine predviđen je i početak izgradnje nove škole u Marinićima koja će moći primiti 500 učenika, jer zbog velikog povećanja broja djece na području Općine Viškovo, postojeći kapaciteti Osnovne škole Sveti Matej nedostatni su za provedbu odgojno-obrazovnog rada. Sadašnja osnovna škola ima svake godine više od 920 učenika, a suradnjom Općine Viškovo i Županije izrađena je projektna dokumentacija i ishodovana je građevinska dozvola za izgradnju nove škole s novom školskom sportskom dvoranom. Za izradu projektne dokumentacije i ostalih pripremnih aktivnosti Županija je do sada utrošila 1,5 milijuna kuna. Procijenjena vrijednost projekta iznosi oko 80 milijuna kuna, a troškove u jednakim omjerima sufinancirale bi Općina Viškovo i Županija.
Ovu godinu obilježit će i početak dogradnje OŠ Ivana Rabljanina na Rabu, a pročelnica ističe kako je riječ o projektu koji je započeo 2018. godine izradom projektne dokumentacije i ishodovanjem građevinske dozvole. Dogradnjom novih učionica i pratećih prostora omogućit će se rad škole u jednoj smjeni i povećanje prostornih kapaciteta za oko tisuću četvornih metara. Procijenjena vrijednost projekta je oko 12 milijuna kuna, od čega bi Županija sufinancirala 50 posto iznosa, odnosno 6 milijuna kuna i to u razdoblju do 2023. godine, dok bi ostatak investicije sufinancirao Grad Rab.