Dan mimoza

Borba protiv raka vrata maternice: “Tiha” bolest najčešća u radno i ekonomski aktivnih žena

Sanja Gašpert

Javne akcije podjele mimoza ove godine uglavnom neće biti održane / Foto GORAN KOVACIC/PIXSELL

Javne akcije podjele mimoza ove godine uglavnom neće biti održane / Foto GORAN KOVACIC/PIXSELL

Rak nastaje kada se stanice vrata maternice, uz prisustvo virusa visokog rizika i uz oslabljen imunološki odgovor domaćina, promijene i počnu nekontrolirano rasti. Promjene se, srećom, odvijaju godinama i redovitim se ginekološkim pregledima mogu na vrijeme otkritiRIJEKA – Svake godine se treća subota u siječnju obilježava kao Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice, a ove godine, 15. siječnja, dakle sutra, bit će obilježen jubilarni, 15. hrvatski Dan mimoza na koji se nadovezuje Europski tjedan prevencije raka vrata maternice (od 17. do 23. siječnja). Glavni nositelj obilježavanja Dana mimoza u Primorsko-goranskoj županiji je Liga protiv raka PGŽ-a.


– Cilj je ove aktivnosti podizanje svijesti javnosti, a posebice žena, ali i njihovih partnera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda, cijepljenja protiv humanog papiloma virusa (HPV-a) te općenito brige za vlastito zdravlje. Ove godine, zbog složenih epidemioloških uvjeta, javne akcije podjele mimoza uglavnom neće biti održane, ali će se medijskom prisutnošću, porukama i napisima na društvenim medijima i posebice Facebook stranici Lige protiv raka PGŽ-a akcija približiti građanima. Zajednički Dan mimoza možemo obilježiti i subotnjim nošenjem odjevnog predmeta ili dodatka žute boje, koji će simbolizirati mimoze i samu akciju. Pridružite nam se u obilježavanju Dana mimoza i Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice, ističu u Ligi protiv raka PGŽ-a.


Značenje simbolike


Podsjećaju da se Dani prevencije raka vrata maternice simbolički povezuju upravo s mimozama i biserom mudrosti. Cvijet mimoze izabran je za nacionalni simbol prevencije raka vrata maternice jer mimoza u mnogim kulturama simbolizira ženu, slobodu, emancipaciju i osjećajnost, a samim time što cvjeta u ledenim uvjetima pokazuje i snagu i otpornost koju bi svaka žena trebala imati kad je u pitanju vlastito zdravlje.
Rak vrata maternice važan je javnozdravstveni problem kod žena. Riječ je o ozbiljnoj bolesti koja nastaje u vratu maternice – granici između tijela maternice i rodnice. Prema procjenama Global Cancer Observatoryja za 2020. godinu, rak vrata maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti (6,5 posto svih slučajeva raka) i smrtnosti (7,7 posto svih smrti od raka) kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva (70 posto) i smrti (85 posto) zabilježen je u zemljama srednjeg ili niskog stupnja razvoja. Prema posljednjim dostupnim podacima Hrvatskog registra za rak, u 2018. godini u Hrvatskoj su zabilježena 274 nova slučaja raka vrata maternice, što čini dva posto od ukupnog broja slučajeva raka kod žena. Prosječna dob prilikom dijagnoze bila je 55,6 godina. Podaci o mortalitetu pokazuju da je iste godine od raka vrata maternice umrlo 125 žena.


Pomoć i podrška
Liga protiv raka PGŽ-a nalazi se na adresi Grivica 4 (tel/fax. 051/338-091, e-mail: [email protected], adresa za pisani kontakt: [email protected] te Facebook stranica Lige protiv raka
PGŽ). Osnovana je 1967.godine, kao dragovoljna, volonterska i neprofitna udruga koja djeluje na prevenciji raka i očuvanju zdravlja te pomoći onkološkim bolesnicima i članovima njihovih obitelji.
Dežurstva u prostorima Lige su svaki utorak od 10 do 11 sati. Za individualno savjetovanje, potreban je dogovor – dovoljno je ostaviti poruku sa svojim kontaktom na broj telefona 051/338-091 ili upit u Inbox stranice na Facebooku, odnosno na e-mail. Liga ima i posebne klubove liječenih bolesnika od raka grla, ginekoloških tumora, leukemija i limfoma te grupu za psihološku podršku. Liga se financira isključivo članarinama, akcijama, donacijama i projektima.

 


Važni redoviti pregledi


– Rak vrata maternice najčešće se javlja u dobi u kojoj su žene radno i ekonomski aktivne, u kojoj igraju ključnu ulogu u skrbi za obitelj te najviše mogu dati na poslovnom planu. Rak nastaje kada se stanice vrata maternice, uz prisustvo virusa visokog rizika i uz oslabljen imunološki odgovor domaćina, promijene i počnu nekontrolirano rasti. Promjene se, srećom, odvijaju godinama i redovitim se ginekološkim pregledima mogu na vrijeme otkriti. Rak vrata maternice rijetko pokazuje simptome pa se naziva i »tiha« bolest. Međutim, važno je naglasiti da je to rak koji se može jednostavno otkriti i spriječiti. Redovit odlazak na ginekološke preglede vrlo je pouzdana, a k tome jednostavna mjera kojom se rak vrata maternice može na vrijeme otkriti. Ako se otkrije na vrijeme, s velikim uspjehom može se liječiti, kaže prim. Helena Glibotić Kresina, dr. med. s Odjela socijalne medicine Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Dodaje da su tijekom posljednjih tridesetak godina znanstvenici širom svijeta dokazali da je glavni uzrok nastanka raka vrata maternice virus koji se naziva humani papiloma virus (HPV) i to njegovi onkogeni tipovi 16 i 18.


Konzultacije liječnika specijalista


Za bolji kontakt, tijekom Europskog tjedna građanima će biti dostupne konzultacije specijalista, ali i volontera Lige na dežurnom telefonu Lige, 051/338-091. Tako će u ponedjeljak, 17. siječnja, od 17 do 18.30 sati konzultacije održati onkologinja prim. dr. Ira Pavlović-Ružić. Dan kasnije, 18. siječnja od 10 do 11.30 sati također prim. dr.bIra Pavlović-Ružić, a istoga dana od 17 do 18.30 sati onkologinja dr. Ani Mihaljević Ferari i ginekologinja dr. Gabrijela Sopta Primorac, koje će obavljati konzultacije i u srijedu, 19. siječnja u isto vrijeme.
U četvrtak, 20. siječnja od 17 do 18.30 sati konzultacije će održati prim. dr. Ira Pavlović-Ružić, a dan kasnije u isto vrijeme prim. dr. Ira Pavlović-Ružić i dr. Gabrijela Sopta Primorac. Upite je moguće poslati i na e-mail [email protected] ili putem Messengera na Facebook stranici Lige.

 


Sveprisutni virusi


Taj je virus izoliran u 99,7 posto svih žena koje su oboljele od raka vrata maternice. Neki od čimbenika rizika koji su povezani s infekcijom HPV-om te razvojem maligne bolesti su pušenje, pretilost, dugotrajna upotreba oralne kontracepcije te koinfekcija virusom herpes simplex tip 2 ili virusom HIV-a. Zapravo, gotovo 80 posto spolno aktivnih žena tijekom života zaraženo je nekim od tipova HPV-a. Dobro je što se naš imunološki sustav bori protiv većine HPV-infekcija, tako da nismo ni svjesni da ih imamo. Većina infekcija spontano prolazi, ali ponekad nije tako, pa onkogeni tip HPV-a ostane u vratu maternice i uzrokuje rak, kaže dr. Glibotić Kresina. Podsjeća da veliku ulogu u primarnoj prevenciji raka vrata maternice ima cijepljenje protiv HPV-a koje služi za zaštitu od nastanka infekcije i zaštitu od razvoja zloćudnih promjena stanica vrata maternice. Ono je organizirano u dogovoru sa školom i roditeljima, a provodi ga Odjel školske i sveučilišne medicine u 8. razredu osnovne škole. Svi ostali zainteresirani mladi mogu se o cijepljenju posavjetovati s Epidemiološkim odjelom pri NZZJZ-u PGŽ-a. Cijepljenje je preporučeno i besplatno za sve djevojčice i dječake osmih razreda. Za cijepljenje u ovoj akciji besplatnog cijepljenja osigurano je devetvalentno cjepivo.Predstojnik Klinike za ginekologiju i opstetriciju KBC-a Rijeka doc. dr. Marko Klarić, specijalist ginekologije i opstetricije, podsjeća da u sklopu Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka postoji ambulanta koja se bavi premalignim i malignim promjenama vrata maternice, u koju se mogu javiti i bit će primljene sve pacijentice koje imaju problematiku vezanu za patologiju vrata maternice, kao i žene koje nisu u mogućnosti obaviti papa test drugdje.