Donacije Udruge Portić

Tete pričalice za svoj rođendan darivale djecu

Sanja Gašpert

Riječ je o sredstvima što su, povodom lanjskog desetog rođendana programa koji realizira Udruga Portić, prikupljeni od donacija i ulaznica humanitarnog koncerta »I ti možeš uljepšati nečije snove«RIJEKA – U Dječjoj bolnici Kantrida održana je svečanost uručenja donacije Udruge za promicanje dobrobiti djece Portić Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka. Donacija je realizirana zahvaljujući sredstvima prikupljenima tijekom humanitarne akcije »I ti možeš uljepšati nečije snove«.


Naime, 24. listopada prošle godine u Centru Zamet održan je humanitarni koncert »I ti možeš uljepšati nečije snove«, u organizaciji Udruge za promicanje dobrobiti djece »Portić«, u povodu 10. obljetnice programa Pripovjedač/ica priča za laku noć – Tete i barbe pričalice.


Dječja knjižnica


– Mnogobrojni donatori i sponzori, pravne i fizičke osobe pripomogle su organizaciji i provedbi koncerta te im ovim putem još jednom od srca zahvaljujemo, kako u ime Udruge Portić, tako i u ime Klinike za pedijatriju kojoj je namijenjen prihod od akcije. Koncert je bio iznimno uspješan, prodane su 2502 ulaznice, pa ponavljamo zahvalu svima koji su kupnjom ulaznice sudjelovali u prikupljanju sredstava namijenjenih Zavodu za hematologiju, onkologiju i kliničku genetiku i Zavodu za neurologiju i dječju psihijatriju, Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Također, velika zahvala ide i svim izvođačima koji su nastupima na koncertu bez naknade honorara uvelike pridonijeli uspjehu naše humanitarne akcije. Iznos ukupne donacije, od prodaje ulaznica i donacija fizičkih i pravnih osoba, od 132 tisuće kuna doniran je Klinici za pedijatriju KBC-a Rijeka s ciljem uređenja i oplemenjivanja bolničkih prostora kako bi se pomoglo podizanju kvalitete bolničkoga standarda boravka djece i roditelja, kazala je predsjednica Udruge Portić Maja Opašić, dodajući kako su motivi za donaciju bili da kroz slavlje rođendana Portića tete i barbe pričalice pomognu drugima.
– Ukupan iznos donacije utrošen je za nabavku fotelja ležajeva za roditelje, zidnih didaktičkih drvenih igračaka, televizora, vanjskih stolova s klupama, opremom za čekaonicu s igraonicom/kućicom na drvetu i toboganom za ulazni hol, naljepnicama na ulaznim vratima i prozorima. Vrijedi spomenuti da su sav kupljeni namještaj za bolničku knjižnicu, kao i zidne didaktičke igračke, montirala dva volontera Udruge Portić bez naknade. Posebno smo sretni jer smo uspjeli opremiti bolničku dječju knjižnicu, a sve s ciljem da uljepšamo boravak djece i roditelja u bolnici. Unatoč koroni, tete i barbe pričalice ovaj su se tjedan vratile u bolnicu, ali u virtualnom okruženju, za što smo također donirali aplikaciju i opremu, istaknula je Opašić.


Najljepša priča


Ravnatelj riječkog KBC-a prof. dr. Alen Ružić kazao je kako je ovo jedna od najljepših priča, priča je lijepa zbog donacije, ali je lijepa i zato što je ta donacija obilježila deset godina prakse Tete i barbe pričalice, što je možda, kazao je, jedna od najhumanijih cjelina iz jedne humane djelatnosti. Deseta godišnjica obilježena je ovako velikom donacijom, mislim da je to stvarno prekrasna priča i da je u najmanju ruku podloga za optimizam za našu djecu, za cijelu našu budućnost. Ovo je primjer odnosa ustanove prema zajednici. Portić je kroz više od deset godina učinio puno toga u svakodnevnom radu s bolesnicima, čime je poslao poruku koliko je zajednica važna u liječenju bolesnika, zaključio je dr. Ružić.


Na vrijednoj donaciji zahvalila je predstojnica Klinike za pedijatriju, prof. dr. Jelena Roganović, koja je istaknula kako je priča s tetama i barbama pričalicama stara već jedanaest godina.


– Silno me veseli što ste slaveći rođendan vaše udruge uspjeli u vašoj misiji da učinite boravak djece i roditelja u bolnici ljepšim i ugodnijim, a pomogli ste im i pomažete našim malim bolesnicima svakodnevno u druženju s njima, čitanjem priča, kroz koje i sami uče pobijediti svoju bolest. Vaša vrijedna donacija ukjepšala je vizuru naše klinike, čime ste pomogli da se djeca koja dolaze na pretrage i liječenje osjećaju ugodnije. Mene ste razveselili, a posebno ste razveselili djecu, kazala je dr. Roganović.