Prva linija obrane

Termovizijske kamere u riječkoj bolnici: Pri ulasku odmah prepoznaju osobu s povišenom temperaturom

Barbara Čalušić

Sve se prati na termoviziji / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Sve se prati na termoviziji / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kamere se nalaze na oba lokaliteta KBC-a Rijeka te u Dječjoj bolnici na Kantridi, a jedna je u sjedištu Doma zdravlja PGŽ-a na Mlaki. Svrha kamera je da se pri samom ulasku u zdravstvenu ustanovu odmah prepozna osoba s povišenom temperaturom, što je aktualno u doba pandemijeRIJEKA  Svaki posjet Objedinjem hitnom bolničkom prijemu Kliničkog bolničkog centra Rijeka odnedavno bilježe termovizijske kamere za brzu detekciju povišene tjelesne temperature koje su postavljene na sva tri lokaliteta riječke bolnice.


Istovjetna termovizijska kamera postavljena je i u sjedištu Domu zdravlja Primorsko-goranske županije na Mlaki, vrijednost svake pojedinačne kamere iznosi 100 tisuća kuna.


Prva linija obrane


Dio je to velike humanitarne akcije Rotary Districta 1913 Hrvatska vrijedne 2,9 milijuna kuna u sklopu koje su termovizijske kamere postavljene u 29 zdravstvenih ustanova diljem Hrvatske. Vrijednu donaciju sufinancirali su Rotary klub Rijeka, Rotary klub Rijeka Sv. Vid, Rotary klub Opatija, Rotary klub Mali Lošinj, Rotary klub Rijeka Novi Val i Rotary e-klub Hrvatska. Rotarijanci predvođeni guvernerom Rotary Districta 1913 Danijelom Jozićem obišli su jučer OBHP na Sušaku na čijem se ulazu, kao i na hitnom traktu na riječkom lokalitetu te u dječjoj bolnici, nalaze termovizijske kamere ukupne vrijednosti 300 tisuća kuna.


Termovizijske kamere značajan sigurnosni okvir za rad OBHP-a - dr. Martina Pavletić i Danijel Lozić / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Termovizijske kamere značajan sigurnosni okvir za rad OBHP-a – dr. Martina Pavletić i Danijel Lozić / Snimio Damir ŠKOMRLJ
 – Ova donacija samo je dio jedne šire priče u sklopu koje smo hrvatskim zdravstvenim ustanovama darovali 29 termovizijskih kamera. Ukupna vrijednost donacije je 2,9 milijuna kuna, a njihova svrha je da se pri samom ulasku u zdravstvenu ustanovu odmah prepoznaju osobu s povišenom temperaturom. To je aktualno zbog pandemije, no za očekivati je da će ovakvih i sličnih izazova biti u bližoj i daljoj budućnosti te se nadamo da smo ovom donacijom pomogli zdravstvenim ustanovama na jedan dugoročan način, poručio je Jozić.


Projekt je realiziran bespovratnim sredstvima iz Rotaryjeve zaklade, organizacija unutar Rotaryja koja financira humanitarne projekte. Kako je dodao Jozić, sprečavanje i liječenje bolesti, definitivno je jedan od prioriteta humanitarnih akcija rotarijanaca.


Na vrijednoj donaciji zahvalila se pročelnica riječkog OBHP-a dr. Martina Pavletić ističući kako se radi o izuzetno vrijednoj donaciji izazovnim vremenima pandemije koronavirusa.


– Ova donacija u prvom redu pomaže našim trijažnim sestrama koje se nalaze na prvoj liniji kako bi kod lakše i teže bolesnih ili ozlijeđenih ljudi mogle detektirati one koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu. Kamere imaju zvučni i svjetlosni signal pa ako je medicinska sestra u poslu, čuje da je ušao netko s povišenom tjelesnom temperaturom te može pogledati na kameri o kojoj se točno osobi radi te kolika je ta temperatura.


Sad je toplije vrijeme te je za očekivati da osoba koja ulazi izvana može imati granično povišeno temperaturu. Takvu se osobu ostavi u klimatizarnom prostoru, a postupak mjerenja temperature može se ponoviti, rekla je Pavletić koja smatra da su termovizijske kamere značajan sigurnosni okvir za rad OBHP-a.


Kamera koja mjeri temperaturu / Snimio Damir ŠKOMRLJ

Kamera koja mjeri temperaturu / Snimio Damir ŠKOMRLJ


 Sumnja na koronu


Riječki bolnički hitni trakt na Sušaku proteklih je mjeseci bio jedna od prvih linija obrane od koronavirusa u PGŽ-u te prva barijera i obrana bolničkog sustava od smrtonosnog virusa.


– Svi pacijenti sa sumnjom na koronavirus s terena dolazili su ovdje k nama u OBHP. Sve pacijente smo kompletno obradili i uzeli briseve te odlučivali ostaje li pacijent u bolnici i na koji se bolnički odjel prima. Svi ostali pacijenti koji su dolazili, također su se obrađivali kao potencijalno zaraženi pacijenti te smo i na taj način branili bolnički sustav, objasnila je Pavletić.