TORPEDO DAYS

Tehnički fakultet i Porin zajedno u novim projektima

Aneli Dragojević Mijatović

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Suradnja će se bazirati na radu na istraživačkim i EU projektima, te razmjeni iskustava i kontinuiranoj edukaciji studenata riječkog Tehničkog fakulteta, ali i djelatnika Riječke razvojne agencijeRIJEKA – Drago mi je da danas imamo mogućnost ispričati dobre poduzetničke priče, te potpisati sporazum s riječkim Tehničkim fakultetom s kojim ćemo raditi različite istraživačke projekte, EU-projekte, razmjenjivati iskustva, raditi na edukaciji naših djelatnika i njihovih studenata. Torpedo Days postat će tradicionalno događanje jer želimo popularizirati nove tehnologije s naglaskom na aditivne tehnologije, rekao je Dario Zorić, direktor Riječke razvojne agencije Porin, na jučerašnjem otvorenju Torpedo Daysa u Proizvodnom parku Torpedo.


​Osnova svega


​Torpedo Days manifestacija je koja promovira nove tehnologije, a ovogodišnja tema je njihovo spajanje s različitim industrijama. Organizatori događanja su Grad Rijeka, Odjel gradske uprave za poduzetništvo, Porin d.o.o. i Europe Direct Rijeka. Pozdravnu riječ na otvorenju uputio je Goran Palčevski, zamjenik riječkog gradonačelnika, koji je istaknuo da se nove tehnologije u današnje vrijeme zasnivaju na znanosti. Ona je, kaže, osnova svega.


– I u povijesti je znanost bila probitačna, produktivna i diktirala je razvoj. Današnja promišljanja bit će usmjerena prema promicanju i povezivanju znanosti, tehnologije i različitih industrija. To je osobito važno u ova vremena globalnih promjena i globalnih industrijskih preustroja, a i za nas jer treba što spremnije dočekati, odnosno što bolje se pripremiti za vrijeme dijeljenja europskog novca u razdoblju od 2021. do 2027. godine, poručio je Palčevski. Da bi poduzetnik, dodao je, opstao i ostao uspješan, mora slijediti inovativne trendove, a uspijevaju samo oni koji se prilagođavaju novim okolnostima.


Aditivna proizvodnja​
Uvodno predavanje »Aditivna proizvodnja u industriji« održao je Tomislav Breški iz Končar – Električnih vozila d.d. Uslijedio je potom panel o spajanju novih tehnologija s industrijom, potpisivanje spomenutog ugovora između Fakulteta i Porina, te obilazak Proizvodnog parka Torpedo. Breški je rekao da se bavi temom aditivnih tehnologija, što mu je i tema doktorata. Aditivna tehnologija je, kaže, amerikarizirani naziv.


– Puno bolji naziv bio bi aditivna proizvodnja. Nema pritom nikakve veze s aditivima, nego je ideja da slažemo slojeve jedan na drugi, zato se kaže »aditivna«. Krećemo iz ničega, od nule, i dodajemo materijal u nekakvim slojevima – zato se zove aditivna proizvodnja, pojasnio je Breški. Da bi se, kaže, dobio konačni proizvod koji iskorištava mogućnosti aditivne proizvodnje treba jako puno znanja, te je potrebno zadovoljiti jako puno stvari u proizvodnom ciklusu, da bi imali proizvod koji se može prodati. No, krećemo od računalnog modela, krećemo iz računala, i to je – kaže Breški – super.