Velika obljetnica

Tehnička škola proslavila 75. rođendan, opremili novu radionicu brodogradnje

Ingrid Šestan Kučić

Radionice pod maskama za 75. obljetnicu škole

Radionice pod maskama za 75. obljetnicu škole

Za opremanje postojećeg prostora radionice utrošeno je 80 tisuća kuna, a dio sredstava došao je putem projekta Arca Adriatica. Zbog epidemioloških razloga u jučerašnjem obilježavanju obljetnice škole samo su nastavnici sudjelovali u cijelom nizu prigodnih radionicaOtvorenjem radionice brodogradnje Tehnička škola Rijeka jučer je obilježila 75. godišnjicu djelovanja, a kako je istaknuo ravnatelj Serđo Jadrić, riječ je o školi koja je sustavno obrazovanje u tehničkim zanimanjima na području strojarstva započela 1945. godine.


Promjene naziva


– Od tada do danas škola je nekoliko puta mijenjala naziv sve do 2017. godine kada je nazvana Tehničkom školom. Bez obzira na promjene naziva sve to vrijeme škola je obrazovala kadrove u području strojarstva i brodogradnje te smo danas jedina škola u Hrvatskoj koja provodi program izobrazbe za strojarsko-brodograđevnog tehničara.


Danas imamo 283 učenika i 12 razrednih odjela, a broj učenika zadnjih desetak godina raste unatoč lošoj demografskoj situaciji u Hrvatskoj i padu broja učenika. U posljednjih deset godina mi smo udvostručili broj učenika, istaknuo je ravnatelj.

Ujedno je dodao da svake godine za programe te škole na upisima vlada velik interes učenika zbog čega škola nema problema s popunjavanjem upisne kvote, a jučer otvorena radionica brodogradnje rezultat je ulaganja osnivača, Primorsko-goranske županije, kao i sudjelovanja učenika u projektu Zaštite, promocije i turističke valorizacije jadranske pomorske baštine – Arca Adriatica, u kojem je vodeći partner upravo Primorsko-goranska županija.


– Za opremanje postojećeg prostora radionice utrošeno je 80 tisuća kuna, a dio sredstava je došao putem projekta Arca Adriatica u okviru kojeg se organizira i Akademija tradicijskih pomorskih zanata i vještina, posebno radionica tradicijske brodogradnje.


Nositelj realizacije ovog projektnog zadatka je Koordinacija udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre, a radionice tradicijske brodogradnje provode se u Tehničkoj školi Rijeka, pojasnio je Jadrić.


Nove tehnologije


U sklopu radionica tradicijske brodogradnje gradit će se nova pasara duljine 4,20 metara, a prema nacrtima tradicijske pasare iz tridesetih godina 20. stoljeća.U Tehničkoj školi posljednjih 17 godina djeluje i Centar novih tehnologija Primorsko-goranske županije, u čijem su sastavu praktikumi konstrukcije podržane računalom, računalom upravljani obradni strojevi i industrijski roboti, automatska regulacija i upravljanje hidraulikom i pneumatikom, a postojeći obrazovni program sastoji se od općih sadržaja i teorijskog i praktičnog dijela strukovnih sadržaja.


Praktični dio se obavlja u školskim radionicama, računalskim praktikumima i poduzećima. Povodom obilježavanja 75. rođendana u školi je održan i cijeli niz radionica u kojima su zbog epidemioloških razloga sudjelovali samo nastavnici.