Predstavljanje je održano u restoranu Municipium / Snimio Nikola BLAGOJEVIĆ
U templarskoj priči zasad sudjeluje šest vinara iz istarsko-kvarnerske regije. Svaki od njih naime stavlja u ponudu samo 225 litara vina - toliko je naime zapremina barique bačve u kojoj zriju najkvalitetnija vina
povezane vijesti
RIJEKA – Udruga za gastronomsku kulturu i baštinu Taste of Adriatic je prije nekog vremena pokrenula jedinstveni projekt Templarsko vino. Ideja je bila oživjeti templarsku baštinu na hrvatskom tlu i povezati je s našom vinskom tradicijom što u današnjem vremenu, s obzirom na to da su ga templari pokrenuli na samom počecima prošlog tisućljeća, može djelovati i pomalo nejasno. Ali, znamo li da je vino jedan od najstarijih “proizvoda” naše civilizacije, red je osvrnuti se na one koji su nam to blago, taj užitak darovali davno prije naše enološke svjesnosti.
Kvaliteta restorana
Samo je predstavljanje bilo smješteno u restoran Municipium što se nalazi u samom srcu Rijeke kako bi se i na taj način naglasilo kvalitetu restorana koji će imati pravo nuditi ta posebna vina, i to u svakom smislu, ali i činjenicu da se upravo na toj “točki interesa”, kako današnje “navigacije” definiraju posebno važna mjesta nekog grada, nalazi enogastronomski hram najviše kvalitete, odnosno samo središte enogastronomskog doživljaja glavnog grada Kvarnera.

Jedinstven projekt jučer je predstavljen u Rijeci / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ
– Radi se o projektu što spaja povijest, vjeru i vezanost za zemlju, ljude i kraj, koji odražava tradiciju, čestitost, vrhunsku kvalitetu i originalan proizvod, vezan za povijesno prisustvo vitezova templara, te redovnika benediktinaca i cistercita na području Istre i Kvarnera, kao i cijele Hrvatske, kako je to istaknuo voditelj projekta Templarskog vina Matija Jagodin.
Upravni odbor Udruge Taste of Adriatic inače čine predsjednik Udruge dr. sc. Vedran Obućina, voditelj projekta Templarskog vina potom Matija Jagodin, dipl. ing kao i članovi UO ekonomist dr. sc. Edvard Badurina i vinar Marino Rossi.
TEMPLARSKA VINA1. Ivica Dobrinčić (Vrbnik, benediktinska baština otoka Krka) – Vino Kapitul 2. Ivan Kadum (Buići, benediktinska baština Poreštine) – Refošk iz amfore 3. Miroslav Palinkaš (Vinodolska općina, baština pavlina) – Cabernet Sauvignon Barrique 4. Marino Rossi (Vižinada, templarski domus u Istri) – Malvazija Templara iz amfore 5. Valter Valenta (Kaldir, benediktinska i templarska baština Srednje Istre) – Teran Dionigi 6. Josip Vorić (Vižinada, templarski domus u Istri) Vino Malvazija Anima iz amfore |
“Prva liga”
A da je riječ o predstavljanju istinski posebnog projekta, potvrdila je apsolutno “prva liga” vinara i njihovih posebnih, naprosto drukčijih vina. Redom riječ je bila o vinarima koji se trude na svojoj vinskoj listi imati i vina što nisu dio komercijalne lepeze već istinski vrhunci, umjetnost mogućeg što se od grožđa može napraviti. I to na način da se povezuju najtradicionalnije metode s modernom tehnološkim iskoracima. Pokazali su to Ivica Dobrinčić iz Vrbnika koji je s vinom Kapitul naglasio i tradicijski moment benediktinske baštine otoka Krka, potom Ivan Kadum iz Buići, predstavnik benediktinske baštine Poreštine s refoškom iz amfore, Miroslav Palinkaš je s Cabernetom Sauvignon Barrique predstavio baštinu pavlina Vinodola. Iz Istre, konkretno Vižinade je došao i Marino Rossi koji na svom imanju, u svojim vinogradima ima fizičke, kamene dokaze o prisutnosti templara što ih je potaknulo na stvaranje – Malvazija Templara iz amfore. Predstavljena su bila i vina Valtera Valente iz Kaldira čiji Teran Dionigi predstavlja benediktinsku i templarsku baštinu središnje Istre kao i Teran Dionigi Josipa Vorića iz Vižinade s vinom Malvazija Anima iz amfore. Sama vina opisao je Filip Rossi, najmlađi hrvatski sommelier koji ima položen maksimalni treći stupanj te vještine predstavljanja vina.

Dio templarskih vina / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ
Ugostitelji, vlasnici restorana Municipium, Jasna i Zoran Cunjak su pak ona središnja ishodišna točka iz koje kreće konkretna templarska priča. S obzirom na to da u njoj za sada sudjeluje šest vinara iz istarsko-kvarnerske regije, riječ je o istinski – prestižnoj priči. Svaki od njih naime stavlja u ponudu samo 225 litara vina – toliko je naime zapremina barique bačve u kojoj zriju najkvalitetnija vina. Municipium će naime formirati posebne menue na kojima će templarska vina imati svoj gastronomski pairing.

Sommelier Filip Rossi / Foto Nikola BLAGOJEVIĆ
Uključivanje i drugih vinara
Ono što slijedi je radionica o templarskim vinima koja se priprema za ovogodišnji Vinocomu, sajam što će se krajem studenog održati u zagrebačkoj Esplanadi.
Svakako, intencija organizatora pokreta Templarskih vina je kroz nekoliko godina u pokret involvirati najbolja vina i iz ostalih vinskih regija Hrvatske. Ponajprije se to odnosi na vinare iz sjeverne Dalmacije, konkretno Ravnih kotara gdje je zabilježena i jedna od najjačih aktivnosti templara. S druge strane, kako se unutar brendinga i posebne oznake “templarska vina” nalaze samo najbolje od najboljeg, želja je u godinama što dolaze privući još niz proizvođača. Na taj bi se način dobilo listu najkvalitetnijih, u svakom smislu, i sasvim posebnih hrvatski vina što bi bila i jako dobra priprema za početak Kvarnera – Europske regije gastronomije od čijeg nas starta dijeli svega 60-ak dana.