Lokalni izbori

Tamara Smokvina i Marina Gulin kandidatkinje su Liste za Rijeku i Kvarnerske inicijative u Viškovu

Biljana Savić

Tamara Smokvina / Foto Sergej Drechsler

Tamara Smokvina / Foto Sergej Drechsler

Odluka da se kandidiram nije mi bila jednostavna, ali način upravljanja Općinom Viškovo postao je nepodnošljiv i nešto se mora napraviti, kazala je Tamara SmokvinaVIŠKOVO – Kandidaturu za načelnicu Općine Viškovo objavila je i Tamara Smokvina, kandidatkinja koalicije Kvarnerske inicijative – regionalne platforme i Liste za Rijeku, a za njenu zamjenicu kandidirala se Marina Gulin.


– Prije gotovo deset godina doselila sam ovamo, na Marčelje, da bih izbjegla gradsku gužvu i tražeći mogućnost da u miru sjednem na svoj balkon i uživam u pogledu. Ali, gotovo odmah potom, nakon godinu dana, krenula je u rad sada već svima poznata saga – Marišćina.


U komunikaciji s mještanima i angažiranim osobama koje žele bolje sutra shvatila da smo svi već više od dva desetljeća u ovoj općini, koja je u tom razdoblju za tri puta povećala broj stanovnika, taoci stranke koja je svo ovo vrijeme na vlasti i odnosa unutar nje, njihovih internih prepucavanja koja u konačnici ne vode računa o interesu građana Viškova.
Odluka da se kandidiram nije mi bila jednostavna, ali način upravljanja Općinom Viškovo postao je nepodnošljiv i nešto se mora napraviti, kazala je Smokvina na konferenciji za novinare.


Ustvrdila je da se u Viškovu moglo znatno više toga napraviti nego što je napravljeno, posebno kad je riječ o sadržajima koji će stanovnicima svih naselja u općini omogućiti bolji život te društveni i komunalni standard dostojan najveće općine u državi.


– Najmnogoljudnija općina u Hrvatskoj oskudijeva sadržajima koje imaju puno manje jedinice lokalne samouprave i upravo zato, jer vjerujem da se može više, odlučila se kandidirati, ući u političku arenu umjesto da berem šparoge i da se pravim kako me se ne tiče sve to što se zbiva u političkom i društvenom životu Viškova.


Ne nudim revoluciju, već više održivih projekata i političku odgovornost. Nered nam je u prostoru, nered je u razvojnim planovima jer se ne bavimo dugoročnim osmišljavanjem budućnosti naše općine nego u ad hoc rješenjima koje se samo nabacuje u postojeći prostorni plan.Sve to treba revidirati, okrenuti novu stranicu razvoja općine koja već sada ima više od 17 tisuća stanovnika. Taoci smo i Marišćine. Ona se kao problem pojavljuje na svim lokalnim, pa i parlamentarnim, izborima, a političke strukture u Općini nijemo gledaju što se i kako radi po liniji stranačke stege.


Obećajem da ću kao načelnica Općine poduzeti sve što se može da u dijalogu sa županijskim i državnim vlastima za Marišćinu pronađemo rješenje koje će konačno zadovoljiti građane, pa pozivam sve građane Viškova da konačno prestanu biti taoci SDP-a i HDZ-a i prepoznaju nove ljude koji će donijeti novu energiju potrebnu za razvoj Viškova. Dajte mi podršku, ne bojte se, jer bez promjena nema napretka, poručila je Smokvina.


Na pitanje novinara da komentira izjavu sadašnje načelnice da Viškova predstavlja sinonim za rast, razvoj i dobar život za sve, a u isto vrijeme zamijećen je porast kriminala, uključujući prostituciju, Smokvina je rekla da je neshvatljivo da općina veličine Viškova nama policijsku stanicu kao instituciju koja može utjecati na sigurnost života i rada stanovništva.


Zato će od nadležnih zahtjevati, po cijenu tvrdoglavog ponavljanja dok se zahtjev ne uvaži, Policijsku stanicu Centar Viškova koja će pokrivati cijelo područje općine.


Inače Tamara Smokvina, rođena je 1971. godine, magistrirala je ekonomiju, viša je savjetnica za provedbu ITU i ekonomske poslove u Posredničkom tijelu integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU PT) Grada Rijeke, mehanizma za sufinanciranje projekata urbane aglomeracije.


Glavne aktivnosti i dužnosti su joj provedba procedura u postupcima dodjele bespovratnih EU sredstava, poslovi prognoziranja i praćenja te dodjele bespovratnih sredstava. Diplomirala je ekonomiju (magistra ekonomije) na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci.


Njena zamjenica Marina Gulin, umirovljenica, neplanirano je, kako je kazala, krenula u političke vode zbog nepravdi i nerada u Općini. Mještani je poznaju kao aktivisticu.