Pierfrancesco Sacco

Talijanski veleposlanik najavio dolazak velike gospodarske delegacije u PGŽ: “Želimo još više poslovati s Hrvatskom!”

Portal Novi list

Zajednički talijansko-hrvatski poslovni poduhvati prilika kojom se negativni demografski trendovi mogu preokrenuti, ističe Pierfrancesco SaccoVeleposlanik Talijanske Republike u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacco boravio je u Primorsko-goranskoj županiji, a u sjedištu PGŽ ga je primio župan Zlatko Komadina. Uz dobrodošlicu veleposlaniku, župan je izrazio i sućut povodom tragedije koja je zadesila talijanski otok Ischiju.


Župan i veleposlanik su tijekom razgovora istaknuli izvrsnu suradnju Hrvatske i Italije u sektorima kulture i gospodarstva, što je pogotovo vidljivo u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji.


Govoreći o otvorenosti za suradnju, pogotovo s autohtonim manjinama kao što je talijanska, župan Komadina je istaknuo da je u Statut Primorsko-goranske županije ugrađen članak koji obvezuje na sudjelovanje predstavnika talijanske manjine u radu županijskog parlamenta.


Najvažniji partner
Župan je istaknuo da je Italija, uz Njemačku, najvažniji vanjsko-trgovinski partner Republici Hrvatskoj, te da dobre turističke rezultate možemo zahvaliti i talijanskim gostima koji se u sve većem broju vraćaju u našu županiju.


„Unatoč možda oprečnim pogledima na neke dijelove naše zajedničke povijesti, ne možemo ignorirati činjenicu da je dijelimo, a na nama je da baštinimo ono dobro iz te povijesti“, izjavio je župan Komadina.


Veleposlanik je zahvalio na podršci koju talijanska zajednica ima u Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, što je možda najvidljivije kroz snažnu kulturnu prisutnost upravo u Rijeci.


Podsjetio je na dvije predstave koje je organizirao upravo Generalni konzulat u Rijeci, Posljednje ljeto. Falcone i Borsellino 30 godina kasnije održanu u HKD-u na Sušaku te glazbenu predstavu Sani!, izvedenu u HNK Ivana pl. Zajca.


Vrlo skorim ulaskom Hrvatske u euro-zonu i Schengenski prostor, uz snažnu talijansku potporu, otvaraju nam se prilike za još tješnju suradnju, istaknuo je veleposlanik Sacco.


Zadovoljstvo talijanskih poduzetnika


Osvrnuo se na jačanje suradnje sjevernojadranskih luka što će doprinijeti konkurentnosti svih naših luka na europskom i svjetskom tržištu.


Govoreći o interesu poduzetnika za ulaganje u Hrvatsku i Primorsko-goransku županiju, veleposlanik je naglasio da u svim razgovorima talijanski poduzetnici ističu svoje zadovoljstvo uvjetima poslovanja te da su upravo zajednički talijansko-hrvatski poslovni poduhvati prilika kojom se negativni demografski trendovi mogu preokrenuti.


Veleposlanik Sacco je ujedno najavio i posjet velike gospodarske delegacije Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji, planiranoj za proljeće 2023. godine, te je prenio poruku gospodarstvenika: „Želimo još više poslovati s Hrvatskom!“.


Zaključio je da je budućnosti suradnje Hrvatske i Italije obećavajuća te da će ona biti još snažnija, dok je župan Komadina zamolio veleposlanika Sacca za podršku u diplomatskim krugovima inicijativi kojom bi se hrvatske autoceste preko Slovenije spojile u jedan pravac, na dobrobit sviju.