TURIZAM I RIJEKA 2020

Talijani suglasni: Rijeka bi mogla postati turističko središte regije

Alenka Juričić Bukarica

Riječanima svakodnevan, turistima zanimljiv - gosti na Mrtvom kanalu s pogledom na Sušak / Foto Damir ŠKOMRLJ

Riječanima svakodnevan, turistima zanimljiv - gosti na Mrtvom kanalu s pogledom na Sušak / Foto Damir ŠKOMRLJ

Trebate staviti naglasak na regiju kako biste privukli goste, dakle osigurati da oni koji dođu u Rijeku mogu dalje posjećivati i ostale kvarnerske destinacije, predlaže Paolo Gerbaldo iz Resort RivisteRIJEKA  Čak je i aktualna miss Italije Carolina Stramare stigla na milanski turistički sajam BIT početkom prošlog tjedna kako bi poduprla kandidaturu talijanskog grada Vigevana za Talijansku prijestolnicu kulture 2021.


Talijanska Matera je, pak, lani bila Europska prijestolnica kulture pa se nije za čuditi interesu talijanskih medija i partnera na milanskom sajmu za Rijeku i Kvarner.


Ondje je Hrvatska turistička zajednica zajedno sa svojim predstavništvom u Milanu na čelu s direktoricom, inače Riječankom Vivianom Vukelić, predstavila hrvatsku turističku ponudu, a održana je i posebna prezentacija Kvarnera i Rijeke EPK 2020 koju su organizirali TZ Kvarnera i TZG Rijeke.
Talijani su, pokazalo se, jako zainteresirani za kulturu koja je očito vrlo zanimljiv mamac za putovanja. Čak je i legendarni nogometni trener Fabio Capello, koji je na predstavljanje stigao na poziv direktorice milanskog predstavništva HTZ-a i čiji su, doznajemo roditelji na medenom mjesecu bili u Opatiji, kazao kako će doći na neki od programa EPK-a.


Ovih dana u talijanskom izdanju magazina Elle izašla je priča o Rijeci gdje, uz ostalo, kažu kako je kultura način za stvaranje dobrih ideja za sutrašnjicu. Činjenica je da najviše talijanskih gostiju dolazi u Istru i Kvarner vlastitim automobilom jer su im ove dvije regije najbliže. A njima gravitiraju i gosti sa sjevera Italije. Hrvatska je općenito Talijanima među šest zemalja u koje najviše putuju, s time da njih čak 80 posto odmor provodi u svojoj zemlji. Iako u inozemstvo najviše putuju u Španjolsku, ove godine za njihovu se naklonost ponovno bori i Egipat koji se na velika vrata vraća na ovo tržište.


Razgledavanje grada autobusom popularno i zimi i ljeti / NL arhiva


Razgledavanje grada autobusom popularno i zimi i ljeti / NL arhivaManjak novca


Talijani, često osjećaju manjak novca u svojim novčanicima pa je tako talijansko turističko udruženje Federalbergi objavilo zanimljiv podatak kako im je u godinu dana budžet za putovanja pao za oko osam posto. S druge strane, iako je trenutačno prognozirati bilo što, isto kao gledati u kristalnu kuglu, moguće je da će i epidemija koronavirusa koji je zabilježen i u ovoj zemlji, Talijane »usidriti« u bližim destinacijama pa bi tako Hrvatska mogla profitirati. I to ne samo za ferragosto tijekom kojeg ustvari putuje i većina Talijana, čak polovina.


U tom je smislu sigurno zanimljiva i Rijeka sa svojim kulturnim programima. Na sajmu smo stoga porazgovarali s nekim od talijanskih novinara koji su pratili prezentaciju Kvarnera i Rijeke i pitali ih koliko ustvari Talijani znaju o Rijeci i činjenici da je ove godine »Capitale europeo della cultura« te koliko im je zanimljiv čitav Kvarner.


Vanina Patane, koja piše za mjesečnike In viaggo i Bell1Europa, kazala je kao joj se sviđa, primjerice, Cres stoga što još uvijek nije jako turistički. Za Lošinj kaže kako je potpuno drugačiji, ali isto prelijep s borovim šumama i odličnim muzejom Apoksiomena.


– Što se tiče Rijeke, moram priznati da sam nekoliko puta tuda prolazila, međutim, nikad nisam stala i otkrila više o ovom gradu. I jako sam znatiželjna. Jer priznajmo, ne može se reći kako se radi o »konvencionalno« lijepom gradu. Više puta sam bila na Kvarneru i imala prilike upoznati niz ljudi iz Rijeke koji su mi o svom gradu govorili kako je pun života, drugačiji i moderan, gradu koji prati nove trendove. Tako da je za mene, a vjerujem i mnoge Talijane Rijeka nešto novo i zanimljivo jer nije tipičan turistički grad. No ako pogledate listu gradova koji su proteklih godina bili Europske prijestolnice kulture, mnogi od njih su mjesta koja su trebala novo »lansiranje«. Stoga cijela priča ima smisla.Što se tiče dolaska Talijana u Hrvatsku na odmor, na milanskom se sajmu, uz ostalo, moglo saznati kako se radi na tome da se bolje poveže južni dio Italije s Hrvatskom. Naime, touroperatori često ističu kako je premalo, prije svega, avionskih veza što ograničava dolaske Talijana iz udaljenijih dijelova ove zemlje.Vrhunski restorani


Firenza nikad neće biti EPK, jer je klasična turistička destinacija, a ova titula koristi destinacijama koje imaju potencijala turistički se tek razviti. Po meni se Rijeka treba razviti kao urbani centar, vidljiva i interesantna, kazala je Patane.


Dodala je kako su Talijani još uvijek pod dojmom toga da je Matera lani bila EPK te kako treba još više promovirati Rijeku, koja kao uostalom i Galway nije pretjerano poznata na ovom tržištu. Ovo je prilika uvjeriti Talijane da, kada dođu na odmor u Hrvatsku, stanu i u Rijeci i okolici. Reći će kako je Opatijska rivijera krasna, posebno s malim mjestima u zaleđu. A posebno u pred i posezoni.


– Jasno da je vaša prednost i jako dobra gastroponuda, imate vrlo sofisticiranih restorana, a to je ono što Talijani jako vole, zaključila je talijanska novinarka. Paolo Gerbaldo iz Resort Riviste, je, pak, dodao kako će mnogi na prvu Rijeku povezati s D Anunnzijem, kao i da je u Italiji što se Hrvatske tiče, ipak najpoznatija Istra.


– Čini mi se da će s ovim Rijeka od svojevrsnog postindustrijskoga grada postati »lifestyle« destinacija s brojnim događanjima što je dobro jer koliko znam nema spomenika poput pulske arene ili Eufrazijeve bazilike u Poreču. Rijeka tako može postati »hub« regije iz kojeg se dalje mogu posjećivati i ostale kvarnerske destinacije. Po meni, trebate staviti naglasak na regiju kako biste privukli goste. Što se tiče Kvarnera, treba reći da ste napravili velik napredak u kvaliteti ponude, naime, hoteli su unazad desetak godina jako digli ponudu, zaključio je Gerbaldo.